Φιντέλ Κάστρο: Παραλίγο να πάθουμε έμφραγμα με όσα είπε ο Ομπάμα!

Σε μια μακροσκελή επιστολή με τίτλο “Ο αδελφός Ομπάμα”, ο πρώην πρόεδρος της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, ειρωνεύεται «τα σιροπιασμένα λόγια» του προέδρου των ΗΠΑ, στην ομιλία που εκφώνησε την περασμένη εβδομάδα στην Αβάνα.

«Δεν έχουμε ανάγκη να μας κάνει η αυτοκρατορία δώρα», προειδοποίησε ο πατέρας της κουβανικής επανάστασης, ο οποίος είναι σήμερα 89 ετών και έχει αποσυρθεί από το 2006 από την εξουσία, σε κείμενό του που δημοσιεύθηκε μία εβδομάδα μετά την επίσκεψη του αμερικανού προέδρου στην Κούβα.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

«Κινδυνεύσαμε να πάθουμε έμφραγμα ακούγοντας τα λόγια αυτά του αμερικανού προέδρου», συνεχίζει στο ίδιο ύφος ο πρώην Λίντερ Μάσιμο, πριν υπενθυμίσει έναν μακροσκελή κατάλογο από περασμένες και υφιστάμενες διενέξεις μεταξύ των δύο χωρών παρά τη θεαματική προσέγγιση που άρχισε στα τέλη του 2014.
«Ας μην έχει κανείς ψευδαισθήσεις ότι ο λαός αυτής της ευγενικής και ανιδιοτελούς χώρας θα απαρνηθεί τη δόξα και τα δικαιώματα, τον κεκτημένο πνευματικό πλούτο που έχει επιτευχθεί χάρη στην ανάπτυξη της εκπαίδευσης, της επιστήμης και του πολιτισμού», προειδοποίησε ο πρώην πρόεδρος σ’ αυτή την επιστολή που δημοσιεύεται από την κρατική εφημερίδα Granma.

Στην ομιλία του που αναμεταδόθηκε την περασμένη εβδομάδα από τα κουβανικά μέσα ενημέρωσης, ο αμερικανός πρόεδρος είχε καλέσει την Αβάνα «να θάψει το τελευταίο απομεινάρι του Ψυχρού Πολέμου, ενώ στη συνέχεια είχε μιλήσει υπέρ των δημόσιων ελευθεριών και της δημοκρατίας στο νησί.
«Η ταπεινή μου πρόταση είναι να σκεφθεί και να μην προσπαθεί να καταλήξει σε θεωρίες για την κουβανική πολιτική», απάντησε ο Φιντέλ Κάστρο, ο οποίος πάντως ουδέποτε ετάχθη κατά της προσέγγισης με τον πρώην εχθρό, την οποία προάγει ο αδελφός του, ο Ραούλ.
Ο Φιντέλ Κάστρο, ο οποίος στις 13 Αυγούστου κλείνει τα 90, δεν έχει εμφανισθεί δημόσια από τον Ιούλιο του 2015, όμως τα επίσημα μέσα ενημέρωσης δημοσιεύουν τακτικά φωτογραφίες του πρώην αρχηγού του κράτους να υποδέχεται στην κατοικία του προσωπικότητες και αρχηγούς φιλικών κρατών.