Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου: Χρειάζεται στρατηγική

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Τη λειτουργία μόνιμου γραφείου συνεργασίας με τους Έλληνες της Ομογένειας τόσο στην ΚΕΔΕ, όσο και στον ΙΣΑ, για την ουσιαστική διασύνδεση και ενδυνάμωση της σχέσης με την πατρίδα, προανήγγειλε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου, Πρόεδρος ΚΕΔΕ και ΙΣΑ κ. Γιώργος Πατούλης, κατά τη συνάντηση που είχε με τη Γενική Γραμματέα Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, Διδάκτωρ Ιατρικής του Παν/μιο Βιέννης κα Σαραντοπούλου, την Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016 στο Δημαρχείο Αμαρουσίου.

Στην τοποθέτησή της η Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού τόνισε πως «…ο Απόδημος Ελληνισμός τιμά τις ρίζες του, αισθάνεται συνδεδεμένος συναισθηματικά με τη χώρα των προγόνων του και επιθυμεί αυτή η διασύνδεση να υπάρξει και στο μέλλον, στα παιδιά 3ης και 4ης γενιάς».

Η Δρ Όλγα Σαραντοπούλου με τον Δήμαρχο Αμαρουσίου

Η Δρ Όλγα Σαραντοπούλου με τον Δήμαρχο Αμαρουσίου Γιώργο Πατούλη.

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι οι Απόδημοι δεν έρχονται να επενδύσουν στην γενέτειρα η κυρία Σαραντοπουλόυ επεσήμανε ότι «…δεν αισθάνονται ότι η πατρίδα τους αγκαλιάζει, ενώ θα μπορούσαν να προσφέρουν στον κάθε Δήμο, να ιδρύσουν επιχειρήσεις, να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, να ενισχύσουν τον τουρισμό.»

Ακόμη η κυρία Σαραντοπούλου υπογράμμισε την ανάγκη να αναπτυχθεί στρατηγική για τη δημόσια Υγεία στην οποία, όπως είπε, θα πρέπει να προσκληθούν για να συμμετάσχουν και οι Έλληνες γιατροί του εξωτερικού, δεδομένου ότι οι πρόσφυγες αλλά και οι οικονομικοί μετανάστες προέρχονται από ενδημικές περιοχές και κατά συνέπεια θα πρέπει να προστατευθούν τόσο οι ίδιοι όσο και οι Έλληνες πολίτες.

Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης διαβεβαίωσε, από την πλευρά του, ότι από τις θέσεις ευθύνης που υπηρετεί θα συμβάλει με κάθε πρόσφορο μέσον στην εποικοδομητική συνεργασία και στην ενδυνάμωση των σχέσεων με τους Έλληνες της Ομογένειας και υπογράμμισε:

«Εμείς πιστεύουμε στην ενότητα των δυνάμεων είτε εντός, είτε εκτός της χώρας μας, πιστεύουμε ότι ο ένας πρέπει να βοηθήσει τον άλλον. Και ξέρω από πρώτο χέρι τις προσπάθειες που έχει κάνει ο απόδημος ελληνισμός να βοηθήσει στα δύσκολα χρόνια που περνάμε και στο οικονομικό και στο αξιακό επίπεδο, αλλά δεν βρίσκει ανοικτές πόρτες και διαδικασίες πρόσφορες».

Αναφερόμενος στην επικείμενη επίσκεψη στην Νέα Υόρκη για τη φετινή παρέλαση, ο κ. Πατούλης σημείωσε ότι “αποτελεί μία μεγάλη ευκαιρία να δυναμώσουμε τη σχέση μας ” .

Προαναγγέλλοντας τη λειτουργία μόνιμου γραφείου συνεργασίας με τους Έλληνες της Ομογένειας στην ΚΕΔΕ και στον ΙΣΑ ο Δήμαρχος Αμαρουσίου σημείωσε: «Ελπίζουμε μετά την επάνοδό από τη Νέα Υόρκη, να αποτελέσουμε ένα σταυροδρόμι για τον ομογενή”.

Τέλος, η κυρία Σαραντοπουλου τόνισε τη βεβαιότητά της ότι, από τη θέση του ο κ. Πατούλης, «…θα συμβάλει στην προώθηση των θεμάτων που απασχολούν την ομογένεια, όπως είναι η ψήφος των αποδήμων, αλλά και στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει, ιδιαίτερα τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, η ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό. Επίσης, στην δίκαιη αντιμετώπιση των Αποδήμων στα φορολογικά τους, την υποστήριξη των παλιννοστούντων και στη χορήγηση ταυτότητας ομογενούς.