Βροντερό “παρών” της Ομογένειας στην 5η Λεωφόρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Με ήλιο, αλλά και κρύο, πραγματοποιήθηκε η μεγάλη Παρέλαση για την επέτειο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας στην 5η Λεωφόρο του Μανχάταν. Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την παρέλαση στην οποία συμμετείχαν άνδρες της προεδρικής Φρουράς από την Ελλάδα, οι πασίγνωστοι ηρωϊκοί Εύζωνοι, εκπρόσωποι της Κυβέρνησης ο αναπλ. υπουργός ‘Αμυνας Δ. Βίτσας και της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης,  ο δήμαρχος Πατούλης και ο στρατηγός Φραγκούλης Φράγκος.

Το πρωί, τελέστηκε η Δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου. Επίσης διεξήχθη η δεξίωση στο Ξενοδοχείο «Πλάζα».

Parade-Evzones-620x300

Η Δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό Νέας Υόρκης

πηγή: ekirikas.com

Μέσα σε ατμόσφαιρα θρησκευτικής και εθνικής έξαρσης, ενότητας και ομοψυχίας, η Ομογένεια συμμετείχε στην πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία και τη Δοξολογία «επί τη απελευθερώσει της Ελλάδος» στον Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος στο Μανχάταν.Προέστη ο Αρχιεπίσκοπος Γέρων Αμερικής κ. Δημήτριος, με συλλειτουργούς τον Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης κ. Ευάγγελο, τον Μητροπολίτη Μελόης κ. Φιλόθεο και τους βοηθούς Επισκόπους Φασιανής κ. Αντώνιο πρωτοσύγκελο της Αρχιεπισκοπής και Ζήλων κ. Σεβαστιανό αρχιγραμματέα της Ιερής Επαρχιακής Συνόδου.

Παρευρέθησαν ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος ήταν και ο Μέγας Τελετάρχης της παρέλασης, ο υφυπουργός Αμυνας, Δημήτρης Βίτσας ως εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, ο πρέσβης της Ελλάδος στην Ουάσιγκτον κ. Χρίστος Παναγόπουλος, η πρέσβης στα Ηνωμένα Εθνη κ. Αικατερίνη Μπούρα, οι γενικοί πρόξενοι Ελλάδος και Κύπρου κ. Γεώργιος Ηλιόπουλος και κ. Βασίλης Φιλίππου, ο Επίτροπος της Κύπρου για ανθρωπιστικά θέματα κ. Φώτιος Φωτίου, ο πρόξενος της Ελλάδος κ. Μάνος Κουμπαράκης, ο δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γεώργιος Πατούλης, πρόεδρος της Ενωσης Δήμων Ελλάδος. Παρόντες ήταν επίσης ο πρόεδρος της Οργάνωσης AHEPA κ. Τζον Γαλάνης και ο κ. Γεώργιος Καλέργιος.
Υπογραμμίζεται ότι ο Καθεδρικός Ναός ήταν κατάμεστος από ομογενείς από τη μείζονα περιοχή Νέας Υόρκης, ενώ ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η παρουσία των ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς.

Στην ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος, ανάμεσα στα άλλα, είπε πως «τιμούμε το μεγάλο δώρο της εθνικής ελευθερίας και ταυτόχρονα τιμούμε και δοξάζομε την έκφραση της πνευματικής ελευθερίας που συνδέεται με την Ορθόδοξη Πίστη μας».
Σε άλλο σημείο αναφέρθηκε στην προτροπή του Αποστόλου Παύλου, λέγοντας «κρατείστε σταθερά την υπέρτατη ελευθερία».
Στην ομιλία του, ο κ. Δημήτρης Βίτσας, ανάμεσα στα άλλα, είπε ότι«ξεκινούμε με την ευλογία της Εκκλησίας και ξεπερνούμε τα ανθρώπινα πάθη για να έχομε ελεύθερα κράτη». Πρόσθεσε πως «αυτή η ημέρα δεν είναι η ολοκλήρωση της γιορτής, αλλά ως Ελληνες η Ομογένεια έχομε δύο πατρίδες με αξίες της Ελλάδας. Είμαστε εδώ με αποφασιστικότητα να συνεχίσουμε τον αγώνα που είχε ξεκινήσει χιλιάδες χρόνια πριν. Θα περάσουν όλοι οι Ελληνες με το βλέμμα στραμμένο προς την πατρίδα».
Απευθυνόμενος στην Ομογένεια, είπε «εσείς είσθε η ψυχή της πατρίδας, ας γιορτάζομε όλοι μαζί ενωμένοι».
Η Δοξολογία ολοκληρώθηκε με τον Εθνικό Υμνο της Ελλάδος.

22photo1-770x470

Νέα Υόρκη.- Της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου

Φωτογραφίες: Δημήτρης Πανάγος

Greeknews.com

Με μια μεγαλειώδη παρέλαση στη σημαιοστολισμένη Πέμπτη Λεωφόρο του Μανχάτταν, κάτω από έναν καταγάλανο ουρανό και με έναν ηλιόλουστο παρά την ελαφριά ψύχρα καιρό, ο Ελληνισμός της Νέας Υόρκης, της Νέας Ιερσέης και του Κοννέκτικατ τίμησε την Κυριακή 10 Απριλίου την 195η επέτειο από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης το 1821.

Ομογενείς όλων των ηλικιών έδωσαν βροντερό “παρών” στην καρδιά της αμερικανικής μεγαλούπολης  διατρανώνοντας την πίστη τους στα διαχρονικά και πανανθρώπινα ιδανικά του Ελληνικού Εθνους και της Ορθοδοξίας, την υπερηφάνεια τους για την Ελληνική τους καταγωγή και ταυτότητα και την αγάπη και αλληλεγγύη τους για την πατρίδα Ελλάδα.

Παράλληλα, έστειλαν ένα μήνυμα ενότητας και αγωνιστικής επαγρύπνησης της Ομογένειας, όπως κατέδειξαν και τα δυναμικά συνθήματα στα πανό και στα άρματα των συμμετεχόντων, για όλα τα ανοιχτά εθνικά θέματα, το Κυπριακό, την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας, την προάσπιση των δικαιωμάτων των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου, την αναγνώριση των θρησκευτικών ελευθεριών και των δικαίων του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Η Παμμακεδονική Ενωση προέταξε την εκστρατεία που ξεκίνησε για τη συλλογή υπογραφών με σκοπό την ανάκληση της απόφασης της κυβέρνησης των ΗΠΑ που αναγνώρισαν το 2004 τα Σκόπια με το όνομα “Δημοκρατία της Μακεδονίας”.

Από τις εικόνες που ξεχώρισαν ήταν σίγουρα η παρουσία των Ευζώνων της Ελληνικής Προεδρικής Φρουράς που με το αγέρωχο ύφος και τη λεβεντιά τους σκόρπισαν ρίγη συγκίνησης και υπερηφάνειας στους ομογενείς, η συμμετοχή των σημαιοφόρων του Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης και των φοιτητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθώς και η γιγαντιαία σημαία της Ακρόπολης που κρατούσαν μαζί με το Δήμαρχο της Νέας Υόρκης και τελετάρχη, Μπιλ Ντε Μπλάζιο οι αριστούθχοι μαθητές των σχολείων μας.

Χωρίς αμφιβολία όμως από τις εικόνες που αποτυπώθηκαν στο μυαλό και την καρδιά των θεατών είτε στα πεζοδρόμια της 5ης Λεωφόρου ή στην οθόνη του Καναλιού 9 που μετέδωσε απευθείας την παρέλαση από τις 2-4 μμ, ήταν η παρουσία πολλών μικρών παιδιών που ντυμένα στα μπλε και τα άσπρα ή με τις παραδοσιακές τους φορεσιές και με τη Γαλανόλευκη στα χέρια έστειλαν μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας για το μέλλον.

Ξεχώρισαν ακόμα η μπάντα του απογευματινού Σχολείου “Πλάτων” του Μπρούκλυν, οι μαθητές του Σχολείου “Σωκράτης – Δημοσθένης” από το Μόντρεαλ του Καναδά, οι μαθητές της “Ακαδημίας Ελληνικής Παιδείας” που βροντοφώναξαν “Ερρωσθε” (Να είστε υγιείς), η παρουσία του Γιάννη Νικολόπουλου, προέδρου του Συλλόγου Αιτωλοακαρνάνων και ιδιοκτήτη του Bay Ridge Bakery στο Μπρούκλυν αναπαριστώντας τον ήρωα Γεώργιο Καραϊσκάκη πάνω στο άλογό του, καθώς και των Αρμενίων “Knights of Vartan”.

Παρέλασαν περισσότερα από 120 τμήματα, ενορίες, σχολεία, εθνικοτοπικοί σύλλογοι και Ομοσπονδίες, αθλητικά σωματεία, φοιτητικοί και μαθητικοί σύλλογοι και άλλοι ομογενειακοί φορείς, με 46 άρματα και 13 φιλαρμονικές. Δυναμική ήταν η συμμετοχή των ομογενών της Νέας Ιερσέης με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης, κ. Ευάγγελο και τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας, Σάββα Τσίβικο.

Τελετάρχες ήταν μαζί με το Δήμαρχο Ντε Μπλάζιο, ο ήρωας Εθνοφρουρός Αλεκ Σκαρλάτος, ο επιχειρηματίας Δρ. Σπύρος Σπυρέας, ο βουλευτής του Μέριλαντ Τζον Σαρμπάνης και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας, Δημήτρης Βίτσας, την Κύπρο ο Επίτροπος για Θέματα Αποδήμων, Φώτης Φωτίου, ενώ παρέλασαν επίσης ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Τσαρλς Σούμερ, ο οποίος δήλωσε στη Greek News ότι “αγαπούμε τους Ελληνες και όσο περισσότεροι Ελληνες ζουν στη Νέα Υόρκη και στις Ηνωμένες Πολιτείες τόσο το καλύτερο”, η βουλευτής Κάρολιν Μαλόνι, που έχει χαρακτηριστεί ως Μπουμπουλίνα, και οι εκλεγμένοι ομογενείς σε πολιτικά αξιώματα της Νέας Υόρκης. Στην εξέδρα των επισήμων ήταν -μεταξύ άλλων- ο πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε., Δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, ο Δήμαρχος Σάμου, Μιχάλης Αγγελόπουλος, ο στρατηγός ε.α Φραγκούλης Φράγκος και ο βοηθός επιτελάρχης της ΕΛ.ΑΣ., Μανώλης Σφακιανάκης.

Ικανοποιημένοι από τη φετινή 78η διοργάνωση δήλωσαν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πέτρος Γαλάτουλας και οι συμπρόεδροι της Επιτροπής Παρελάσεως, Βασίλης Γκουρνέλος και Γιώργος Καλλέργιος.

Η παρέλαση της Νέας Υόρκης είναι η μεγαλύτερη εκτός Ελλάδος και αποτελεί ιστορικό θεσμό που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 1893, όταν κυμάτισε για πρώτη φορά η Ελληνική Σημαία στο Δημαρχείο της πόλης.