Nέος πρόεδρος στην Ομοσπονδία Κυπρο-Αμερικανικών Οργανισμών

Νέα Υόρκη.- Του Αποστόλη Ζουπανιώτη

Φωτογραφίες: Δημήτρης Πανάγος

Greeknewsonline.com

Με την ομόφωνη εκλογή του νέου προέδρου Κυριάκου Παπαστυλιανού και 15μελούς συμβουλίου, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του συνεδρίου της Ομοσπονδίας Κυπρο-Αμερικανικών Οργανισμών, που έλαβαν χώρα το Σάββατο στη Νέα Υόρκη. Στο συνέδριο παρευρέθηκαν αντιπρόσωποι από τα 25 σωματεία μέλη της Ομοσπονδίας, από όλη την Αμερική και πολλοί επίσημοι.

Την κυπριακή κυβέρνηση εκπροσώπησε ο επίτροπος Ανθρωπιστικών Θεμάτων και Αποδήμων Φώτης Φωτίου και την ελληνική ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνες, Δημήτρης Βίτσας. Παρευρέθηκαν επίσης και χαιρέτισαν οι διπλωματικές αρχές της Ελλάδας και της Κύπρου στη Νέα Υόρκη και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος.

Στη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου, διαβάστηκαν οι απολογισμοί των σωματείων μελών, του προέδρου της ΠΣΕΚΑ και του απερχόμενου προέδρου, Κώστα Τσέντα, του οποίου την προσφορά και υπηρεσία στον οργανισμό εξήραν όλοι οι αντιπρόσωποι, αλλά και οι επίσημοι.

Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στη νεολαία, τα μέλη της οποίας είχαν χωριστή σύσκεψη με τον Φώτη Φωτίου για θέματα αξιοποίησης προγραμμάτων που υπάρχουν για τους Απόδημους νέους. Επιπρόσθετα, ο κ. Φωτίου εξήγγειλε την επανάληψης από το 2017 του προγράμματος φιλοξενίας νέων κυπριακής καταγωγής, ηλικίας 12-17 ετών, που είχαν κατά το παρελθόν σημειώσει επιτυχία.

Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Στην ομιλία του ο νέος πρόεδρος, Κυριάκος Παπαστυλιανού, αφού ευχαρίστησε τους αντιπροσώπους για την παρουσία τους και την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο πρόσωπό του, διαβεβαίωσε ότι θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του και με τη συνεργασία όλου του διοικητικού συμβουλίου, να κάνει το καλύτερο δυνατό για τα σωματεία και την παροικία.

Παράλληλα έθεσε τα θέματα που θα προωθηθούν κατά προτεραιότητα στην προσεχή διετία.

Πρώτον, μελέτη και ανεύρεση χώρου για τη δημιουργία Πολιτιστικού Κέντρου το οποίο θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των σωματείων και της παροικίας.

38photo1-cyprus-fed-770x470

Δεύτερον, θα επιδιώξει να έλθει σε επαφή με τους προέδρους των σωματείων και θα ακούσει τις απόψεις τους, ώστε να υπάρχει καλύτερη συνεργασία και να είναι η ομοσπονδία περισσότερο χρήσιμη στα μέλη της.

Τρίτον, για τη νεολαία τόνισε ότι αν δεν γίνουν κάποια βήματα δεν θα υπάρξει συνέχεια. Θα επιδιώξει να έχει αρκετές συναντήσεις μαζί τους για να βρουν τρόπους προσέλκυσης περισσότερων νέων ατόμων.

Τέταρτον, θα δημιουργήσει επιτροπή η οποία θα ασχοληθεί με τη συλλογή υλικού και στοιχείων από ιδρύσεων της ομοσπονδίας, για αρχειοθέτηση. «Είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε ως ένδειξη σεβασμού σ΄ όλους όσοι δημιούργησαν τον οργανισμό και που εργάστηκαν και συνεχίζουν να εργάζονται αφιλοκερδώς».

Πέμπτον, στο κυπριακό ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος Τάσος Ζαμπάς θα έχει την ευθύνη της διαφώτισης και της συνεργασίας με την ΠΣΕΚΑ και το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας «HALC», τους οποίους θα στηρίζει στις προσπάθειές τους.

Τέλος, θα δημιουργηθεί επιτροπή που θα ασχοληθεί με τη βελτίωση του καταστατικού της ομοσπονδίας και του νέου καταστατικού της οργάνωσης της νεολαίας (CYCA).

 

ΑΛΛΕΣ ΟΜΙΛΙΕΣ

Ο απερχόμενος Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπρο-αμερικανικών Σωματείων Κώστας Τσέντας είπε ότι η Ομοσπονδία συνεχίζει το έργο της το οποίο είναι πολυδιάστατο, πολιτιστικό, αθλητικό, φιλανθρωπικό και πολιτικό. Σημείωσε με ικανοποίηση το γεγονός ότι στις εκδηλώσεις της παροικίας λαμβάνουν μέρος πολύ περισσότεροι νέοι απ’ ότι στο παρελθόν. Εξέφρασε επίσης ευχαριστίες προς όλα τα σωματεία και τα μέλη τους για τη πολύ καλή συνεργασία που  είχαν κατά την διάρκεια της τρίχρονης θητείας του.

Ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ και του Παγκυπρίου Φίλιπ Κρίστοφερ, εξήρε το εξαιρετικό έργο το οποίο έχει επιτελέσει ως Πρόεδρος της Ομοσπονδίας ο Κώστας Τσάντας και χαιρέτισε τη παρουσία της νεολαίας στο συνέδριο.

Ακολούθως έκανε μια ιστορική αναδρομή από την ίδρυση της Ομοσπονδίας το 1951 έως σήμερα και τους αγώνες που οι Κύπριοι της Αμερικής έδιδαν όλα αυτά τα χρόνια μέσα στο ιστορικό πλαίσιο το οποίο δρούσαν.

Από το 1974 και εντεύθεν είπε, ο αγώνας είναι για την ελευθερία και δικαίωση της Κύπρου και αναφέρθηκε στις συνέπειες της τουρκικής εισβολής και κατοχής που για 42 χρόνια συνεχίζουν να υφίστανται. Εμείς, είπε, ως Αμερικανοί πολίτες αγωνιζόμαστε για αξίες και ιδανικά και πολεμούμε για αυτά και στο θέμα της Κύπρου. Η Κυπριακή Δημοκρατία-σημείωσε- αποτελεί και πάντα ήταν ένας από τους καλύτερους και συνεπείς  συμμάχους της Αμερικής σε αντίθεση με τη σύμμαχο Τουρκία η οποία πρόδωσε τις Ηνωμένες Πολιτείες και την ΕΕ σε πάμπολλες περιπτώσεις εκβιάζοντας πολλές φορές με πολιτικά ανταλλάγματα.

Απευθυνόμενος στους σύνεδρους, τους παρότρυνε να καλλιεργήσουν φιλικές σχέσεις με τους βουλευτές και γερουσιαστές ως το καλύτερο μέσο για προώθηση της υπόθεσης της Κύπρου και τους ζήτησε να είναι παρόντες στις 7 με 9 Ιουνίου στην Ουάσιγκτον στο συνέδριο της ΠΣΕΚΑ. Μην παρασύρεστε –είπε- από τα δημοσιεύματα ότι έρχεται λύση του κυπριακού σύντομα γιατί υπάρχει ακόμα πολλής δρόμος. Καμία λύση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή αν δεν γίνουν δεκτά τα δημοκρατικά δικαιώματα και αξίες που εμείς απολαμβάνομε στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Φέτος, είπε, είναι έτος εκλογών και επειδή πολλές υποσχέσεις έχουν αθετηθεί και από τον Πρόεδρο Ομπάμα και από την Χίλαρυ Κλίντον ως Υπουργός Εξωτερικών αλλά και άλλους  θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα εκλεγεί ένας Πρόεδρος που θα παραμείνει πιστός στις υποσχέσεις του.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας, Έντι Ζεμενίδης, αναφέρθηκε στο 3ο συνέδριο της Ελληνοϊσραηλινής Συμμαχίας του Κογκρέσου  το οποίο, είπε, είχε μεγάλη επιτυχία με επίκεντρο το κυπριακό, καθώς μέλη του HALC και της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής επισκέφθηκαν από κοινού περί τα 80 μέλη του Κογκρέσου.

Οκτώ μέλη της Γερουσίας και 20 βουλευτές απέστειλαν επιστολές προς τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν θέτοντας κόκκινες γραμμές για το κυπριακό που είναι, όχι στις εγγυήσεις και όχι σε ξένους στρατούς.

Εξάλλου- σημείωσε- αποκαταστάθηκε επαφή με την Εθνική Επιτροπή Αρμενίων και υπογράμμισε τη σημασία του φετινού συνεδρίου τη ΠΣΕΚΑ καλώντας όλα τα σωματεία να είναι παρόντα φέρνοντας μαζί τους και αντιπροσώπους της νεολαίας τους.

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος εξήρε τη προσφορά της Κυπριακής Παροικίας και εξέφρασε από πλευράς της Εκκλησίας θερμά συγχαρητήρια  στην Ομοσπονδία και τις οργανώσεις της που εργάζονται μέρα και νύχτα για την Ελλάδα και τη Κύπρο. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται προς την νεολαία και εξέφρασε επαίνους για την οργάνωση ενός μεγάλου δικτύου νέων.

Όσο αφορά το κυπριακό , είπε ότι ο αγώνας συνεχίζεται στην Ουάσιγκτον όπου είναι το πραγματικό πεδίο μάχης και επισήμανε «εκεί υπάρχουν οι λομπίστες, όμως υπάρχει και ένα πλήθος εθελοντών που έχουν δώσει χρήμα και χρόνο και τα πάντα και αυτοί είστε εσείς, οι άνθρωποι που παλεύουν και προωθούν ότι είναι δίκαιο και σωστό χωρίς συμβιβασμούς.»

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη πρέσβης Νίκος Αιμιλίου ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας για όσα προσέφερε στη θητεία του. Εξέφρασε ευγνωμοσύνη για την άριστη συνεργασία  και στήριξη στα τελευταία 4 χρόνια και ανέφερε ότι αυτό είναι και το τελευταίο συνέδριο που παρευρίσκεται ως Μόνιμος Αντιπρόσωπος, αφού αναχωρεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Όλοι, είπε,  πρέπει να έχουμε ως κοινό σκοπό τη  ιστορική συνέχεια του κυπριακού ελληνισμού στη γη των πατέρων του και αυτό θα πρέπει να διασφαλίζει   η  λύση  του κυπριακού, πέραν από  τις όποιες τεχνικές και άλλες λεπτομέρειες.

Η μόνιμη αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ Πρέσβης Αικατερίνη Μπούρα τόνισε ότι η Ομοσπονδία σημειώνει μια δυναμική παρουσία, ενώ επισήμανε ότι η Ελλάδα δίνει το παρών, συστρατευμένη στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Το Κυπριακό – είπε- είναι ένα διεθνές ζήτημα εισβολής και κατοχής και συνιστά κορυφαίο θέμα της Ελληνικής Κυβέρνησης. Και δεν είναι δυνατό να υπάρξει λύση του κυπριακού έξω από το πλαίσιο των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και του Ευρωπαϊκού Δικαίου.

Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας Γιώργος Ηλιόπουλος ανέφερε  ότι αυτή είναι η τελευταία φορά που παρευρίσκεται στο συνέδριο της Ομοσπονδίας λόγω της αναχώρησης του σε λίγους μήνες και εξέφρασε σεβασμό για τη προσπάθεια που γίνεται να κρατηθεί ανοικτό το θέμα της Κύπρου   σε μια χώρα που είναι ιδιαίτερα δύσκολη.

Επισήμανε ότι ο ρόλος των Ομογενών είναι τεράστιος και μοναδικός όχι μόνο των Κυπρίων αλλά και των Ελλαδιτών  και τόνισε ότι θα πρέπει να φροντίσουν το κυπριακό να είναι πρώτη προτεραιότητα των αντιπροσώπων τους στο κογκρέσο και στην γερουσία. Πρώτο θέμα για την Ελλάδα, είπε, είναι το κυπριακό και υπογράμμισε ότι μόνο ενωμένοι μπορούμε να επηρεάσουμε.

Εκ μέρους της Ομοσπονδίας Κυπριακών Σωματείων  ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Τσέντας επέδωσε στον κ. Ηλιόπουλο αναμνηστικό δώρο εις ένδειξη εκτίμησης για τη άριστη συνεργασία που είχαν μαζί του όλα αυτά τα χρόνια.

Ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου κ. Φιλίππου ανέφερε ότι η παρουσία τόσο πολλών αντιπροσώπων  στο συνέδριο δείχνει την αγάπη που αυτοί έχουν για τη Κύπρο.  Εξέφρασε την εκτίμηση του για την αγωνιστικότητα της παροικίας και τόνισε ότι αυτή αποτελεί την αιχμή του δόρατος στις προσπάθειες για λύση του κυπριακού .

Τέλος, ο Κύπριος στην καταγωγή επίσκοπος Ζήλων Σεβαστιανός τόνισε τη χαρά του που η Ομοσπονδία είναι παρούσα και ενωμένη και υπογράμμισε ότι με τις προσπάθειες που καταβάλλει μαζί και με αυτές της Κυπριακής Κυβέρνησης, συντονισμένα και με ενότητα, θα επιτευχθεί  το ποθητό αποτέλεσμα που είναι να έχουμε μια Κύπρο ελεύθερη και ενωμένη.

 

ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Πλην του προέδρου Κυριάκου Παπαστυλιανού, στο νέο διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας Κυπρο-Αμερικανικών Οργανισμών συμμετέχουν οι: Τάσος Ζαμπάς εκτελεστικός αντιπρόεδρος, Μαρτίνος Κυπριανού, Χρηστάκης Νικολάου, Σταύρος Καμηλάρης και Μάριος Ιωάννου αντιπρόεδροι, Ελισάβετ Μιλτιάδου Γραμματέας και Λούκας Γεωργίου ταμίας. Μέλη είναι οι: Νίκος Τζιάζας, Γιώργος Σοφοκλέους, Πίτερ Λούκας, Ανδρέας Ευαγγέλου, Τζον Πάππας, Αντώνης Κίννης και Στάθης Θεοδωρόπουλος.