Αρχισε η διαδικασία «πρόσληψης» του νέου Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ

Νέα Υόρκη
Η πρωτοποριακή διαδικασία «πρόσληψης» του νέου Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών άρχισε την Τρίτη στη Γενική Συνέλευση, με τους οκτώ υποψηφίους για τη διαδοχή του Μπαν Γκι-μουν στα τέλη του έτους να περνούν από συνεντεύξεις.

Ο πρώτος που συμμετείχε σε τη διαδικασία ήταν ο υπουργός Εξωτερικών του Μαυροβουνίου Ίγκορ Λούκσιτς. Σε ηλικία μόλις 39 ετών, ο Λούκσιτς είναι ο νεώτερος όλων και εμφανίζεται ως ο εκπρόσωπος μιας «μικρής αλλά υπερήφανης χώρας με θυελλώδες παρελθόν».

Εμφανώς νευρικός, ανέφερε πότε στα αγγλικά και πότε στα γαλλικά τα θέματα που ο ίδιος θεωρεί ως τις σημαντικότερες προκλήσεις της σύγχρονης εποχής (τρομοκρατία, προσφυγικό, αφοπλισμός, ανθρώπινα δικαιώματα κλπ.) και στη συνέχεια ευχαρίστησε τους διπλωμάτες που ήταν παρόντες στην αίθουσα, σε όλες τις γλώσσες εργασίας του ΟΗΕ.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης Μόουνς Λίκετοφτ υπενθύμισε ότι αυτή είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του Οργανισμού που ξεκινά μία τέτοια διαδικασία πρόσληψης τους επικεφαλής του. Παρουσίασε επίσης τον ιδανικό υποψήφιο που, όπως ανέφερε, θα πρέπει να έχει «ανεξαρτησία, ισχυρή προσωπικότητα, μεγάλα πολιτικά και διπλωματικά ταλέντα, ηθική ακεραιότητα» και ικανότητες διαχείρισης κρίσεων.

Μέχρι στιγμής, τέσσερις άνδρες και ισάριθμες γυναίκες διεκδικούν τη θέση.

Τα προγνωστικά εμφανίζουν ως φαβορί την γενική διευθύντρια της Unesco Ιρίνα Μπόκοβα από τη Βουλγαρία, την πρώην πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας Χέλεν Κλαρκ που σήμερα είναι επικεφαλής του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη και τον πρώην Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, τον Πορτογάλο Αντόνιο Γκουτέρες.

Στην «κούρσα» για τη διαδοχή έχουν μπει επίσης ο πρώην πρόεδρος της Σλοβενίας Ντανίλο Τουσκ και τέσσερις πρώην και νυν υπουργοί Εξωτερικών βαλκανικών χωρών: η Βέσνα Πούσιτς από την Κροατία, η Νατάλια Γέρμαν από τη Μολδαβία, ο Σεργκάν Κερίμ από την ΠΓΔΜ και ο Ίγκορ Λούκσιτς από το Μαυροβούνιο.

Οι ακροάσεις θα διαρκέσουν τρεις ημέρες. Ο κάθε υποψήφιος θα έχει στη διάθεσή του δύο ώρες για να παρουσιάσει το πρόγραμμά του και να απαντήσει σε ερωτήσεις. Τον Ιούλιο οι 15 χώρες-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας θα ξεκινήσουν τη διαδικασία επιλογής του κατάλληλου υποψηφίου και κατόπιν θα υποβάλουν την πρότασή τους, που θα πρέπει να επικυρωθεί από τη Γενική Συνέλευση τον Σεπτέμβριο.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό