Η Ελληνοαμερικανή Αλεξία-Μαρία Παππά πήρε την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς!

ΠΑΛΟ ΑΛΤΟ. ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ. (Πηγή: Εθνικός Κήρυξ). Η Αλεξία-Μαρία Παππά έγραψε ιστορία. Η 24χρονη Ελληνοαμερικανίδα δρομέας -σήμερα στο «Payton Jordan Invitational» που διεξήχθη στο Πάλο Αλτο της Καλιφόρνια- με χρόνο 31:46.85 στα 10.000μ. (το όριο ήταν στα 32:15.00) εξασφάλισε την συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το ερχόμενο καλοκαίρι.

Χωρίς αμφιβολία μία πολύ μεγάλη επιτυχία για την πάντα χαμογελαστή Αλεξία αλλά δεν ήταν η μόνη. Η Αλεξία-Μαρία που πλέον αγωνίζεται με τα ελληνικά χρώματα με τον χρόνο που πέτυχε κυριολεκτικά συνέτριψε το πανελλήνιο ρεκόρ και επίσης έγινε η πρώτη Ελληνίδα δρομέας στην ιστορία που προκρίνεται στο αγώνισμα των 10 χιλιομέτρων των Ολυμπιακών Αγώνων.  Η Αλεξία κατέρριψε την πανελλήνια επίδοση που διαρκούσε 14 χρόνια και ανήκε στη Χρυσοστομία Ιακώβου (32:18.62), όταν την είχε σημειώσει στο Μόναχο στις 6 Αυγούστου 2002, στη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Η Αλεξία Παππά που στις 22 Δεκεμβρίου 2015 ενημερώθηκε και επίσημα από τις ελληνικές αρχές ότι έχει την ελληνική υπηκοότητα και στις 8 Ιανουαρίου 2016 ορκίστηκε -όπως αναφέρει και στο βιογραφικό της- «να φυλάττω πίστη στην Πατρίδα, υπακοή στο Σύνταγμα και στους Νόμους και να εκπληρώνω ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου ως Ελληνας πολίτης», είναι το 75ο και τελευταίο, έως τώρα, μέλος της ελληνικής αποστολής που το καλοκαίρι θα ταξιδέψει στη Βραζιλία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.

Ποια είναι η Αλεξία Παππά

αρχείο-λήψης

Η Αλεξία, γεννήθηκε στο Μπέρκλεϊ του Σαν Φρανσίσκο στις 28 Μαρτίου 1990 από Ελληνα πατέρα, και Αμερικανίδα μητέρα, την οποία όμως (δυστυχώς) έχασε σε ηλικία, μόλις, τεσσάρων ετών.

Η νονά και θεία της, Ειρήνη Παππά, μαζί με τις άλλες θείες της, ήταν τα άτομα που έπαιξαν το σημαντικό ρόλο στην ανατροφή της Αλεξίας. Ο παππούς της Γιώργος Παππάς και η γιαγιά της Μαρία Παππά, το 1953 μετανάστευσαν από την Ρόδο στο Σαν Φρανσίσκο όπου παραμένει μέχρι και σήμερα ο πατέρας της Αλεξίας, Γιάννης.

Η Αλεξία αποφοίτησε από το κολλέγιο Ντάρτμουθ, ένα από τα οκτώ ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα της Αϊβι Λιγκ στην ανατολική ακτή. Στη συνέχεια επέστρεψε στην δυτική ακτή και έκανε το μάστερ της στο πανεπιστήμιο Γιουτζίν, όπου και ολοκλήρωσε τις σπουδές της.

Εδώ και τρία χρόνια ανήκει στο Ορεγκον Ελίτ Τρακ Κλαμπ έχοντας την υποστήριξη του αθλητικού οργανισμού Track Town USA. Προετοιμάζεται σκληρά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο και όλες τις άλλες μεγάλες διοργανώσεις της χρονιάς στις οποίες όνειρό της, είναι να τρέξει για την Ελλάδα. Κάτι που έγινε πραγματικότητα.

Πηγή:ekirikas.gr