Επιστολή Μιχ. Κόκκινου προς την Panhellenic Post αναφορικά με την Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Αξιότιμε κύριε Διευθυντά,

Σχετικά με το δημοσίευμα με τίτλο «Το ΥΠΕΘ «φρενάρει» το Ν/Σ για την Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας;», θα ήθελα να σας ενημερώσω για τα παρακάτω:

  1. Είναι, κατά την γνώμη μου, άδικο να αφήνονται υπόνοιες στο σχετικό δημοσίευμα της έγκριτης ιστοσελίδας σας, ως προς την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου για την Ημέρα Ελληνικής γλώσσας από την παρούσα Κυβέρνηση, η οποία προχωρά άμεσα ένα θέμα που παρέλαβε εκκρεμές και στις καλένδες από την προηγούμενη. Ήταν το αυτονόητο για την Κυβέρνηση, να γίνει πράξη αυτή η εύλογη απαίτηση της Ελληνικής Διασποράς για μία γλώσσα με βάθος τεσσάρων χιλιάδων ετών, όταν άλλες γλώσσες με ρίζες όχι τόσο βαθιές, έχουν γίνει παγκόσμιες πολύ νωρίτερα.
  1. Δεν είναι τυχαίο πως όταν αναλάβαμε την ευθύνη της ΓΓΑΕ πριν ένα χρόνο, κινητοποιηθήκαμε άμεσα για την προώθηση της ιδέας που προήλθε από την Ελληνική ομογένεια στην Ιταλία, όπως επιβάλλει ο θεσμικός ρόλος της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού, πάντα στο όνομα και για λογαριασμό του Υπουργείου Εξωτερικών και της Ελληνικής Κυβέρνησης, της οποίας αναπόσπαστο κομμάτι είναι και η ΓΓΑΕ. Συνεργασθήκαμε κατ’ εξοχήν με το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο κατά προτεραιότητα προώθησε τη διαβούλευση, προκειμένου να ακούσει για λογαριασμό της Κυβέρνησης τις υπάρχουσες απόψεις και να μελετήσει τις προτάσεις, που κατατέθηκαν είτε στη διαβούλευση είτε μέσω του Τύπου.
  1. 3. Μόλις την Παρασκευή έληξε η ηλεκτρονική δημόσια διαβούλευση και όλα προχωρούν κανονικά. Το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών ακολουθεί τα προβλεπόμενα και η κατάθεση του νομοσχεδίου θα προχωρήσει απρόσκοπτα, αφού πρώτα μελετηθούν όλες οι απόψεις που κατατέθηκαν.
  1. 4. Σας διαβεβαιώνω ότι η Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού «δεν νίπτει τας χείρας της», όπως καλόπιστα γράφετε στο άρθρο σας. Αντίθετα παρακολουθεί το θέμα στενά, πάντοτε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, όπως έκανε από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε να συντονίσει την προώθηση της ιδέας.
  1. 5. Πράγματι η ΓΓΑΕ προώθησε κατά προτεραιότητα την πρόταση, η οποία αρχικά ήλθε από την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων και Αδελφοτήτων Ιταλίας. Τούτο βεβαίως δεν σημαίνει ότι η ΟΕΚΑΙ μπορεί να υποκαταστήσει την συντεταγμένη Πολιτεία, ούτε κατά την γνώμη μου επιτρέπει στον απελθόντα Πρόεδρο της ΟΕΚΑΙ να απαιτεί από τον Επικεφαλής της ΓΓΑΕ να προβεί σε πράξεις ή αποφάσεις, οι οποίες άπτονται των αρμοδιοτήτων του, όπως αυτές ορίστηκαν από τον πολιτικό του προϊστάμενο, ήτοι τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας.
  1. 6. Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο σε όλους, ότι η παροχή αιγίδας σε οιονδήποτε φορέα, δεν σημαίνει και συνδιοργάνωση. Η αιγίδα παρέχεται κάτω από συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, που προβλέπονται από τον Οργανισμό λειτουργίας της ΓΓΑΕ και από την κείμενη νομοθεσία.
  1. 7. Σύμφωνα με τα παραπάνω, πρέπει να γίνει σαφές σε όλους ότι υπάρχει συντεταγμένη Πολιτεία, η οποία λειτουργεί με προγραμματισμό και κανόνες. Αυτή την συντεταγμένη Πολιτεία, ουδείς Σύλλογος, Αδελφότητα, Ομοσπονδία ή οιασδήποτε μορφής οργάνωση του εξωτερικού μπορεί να την υποκαταστήσει, έστω και αν έχει την πατρότητα της ιδέας.
  1. 8. Η Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών αποτελεί τμήμα της Κυβέρνησης και δεν λειτουργεί χωριστά από αυτήν, λειτουργεί μέσα σε αυτήν και μαζί με αυτήν.  Στηρίζει τις ομογενειακές οργανώσεις, λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις προτάσεις τους, συχνά προωθεί τις ιδέες τους, αλλά δεν υποκαθίσταται από αυτές, ούτε υπακούει σε εντολές και υποδείξεις τους. Αναφέρεται μόνον στον πολιτικό της Προϊστάμενο και στην Ελληνική Κυβέρνηση.
  1. 9. Το σημαντικό αυτό νομοσχέδιο, δεν είναι ιδιοκτησία κάποιου και ουδείς δικαιούται να πατρονάρει την διαδικασία προώθησής του. Η ιδέα αυτή ανήκει πλέον σε όλους τους απανταχού της γης Έλληνες. Πρωτίστως και σε όσους στήριξαν την ιδέα με δικές τους πρωτοβουλίες, οι οποίες έχουν πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα για την δυναμική της. Λαμπρό παράδειγμα ο Ελληνισμός της Αυστραλίας, ο οποίος πλαισίωσε την πρόταση της ΟΕΚΑΙ με την δική του πρωτοβουλία «Speak Greek in March», με στόχο την καθημερινή χρήση της Ελληνικής γλώσσας στα σπίτια των ομογενών καθώς και την διατήρηση, προβολή και διάδοσή της στην ευρύτερη εκεί τοπική κοινωνία .

Κύριε Διευθυντά,

Να είσθε σίγουρος ότι η Κυβέρνηση για μία ακόμη φορά θα κάνει πράξη την υπόσχεσή της. Θα παραδώσει την ημέρα αυτή σε ολόκληρο τον Ελληνισμό. Οι Έλληνες του κόσμου, είτε παραμένουν ανένταχτοι σε ομογενειακά σχήματα είτε είναι οργανωμένοι σε Ομοσπονδία, Σύλλογο, Κοινότητα ή Εθνικοτοπική οργάνωση, θα  γιορτάσουν την Παγκόσμια Ημέρα με όποιον τρόπο εκείνοι επιθυμούν σε κάθε μέρος της γης, όπου υπάρχουν Έλληνες.

9 Μαϊου 2016

Μιχάλης Κόκκινος

Επικεφαλής της ΓΓΑΕ

ΣΗΜΕΙΩΣΗ Panhellenic Post: H PHP επιφυλάσσεται να απαντήσει στην επιστολή του Γεν. Δ/ντή της ΓΓΑΕ κ. Μιχάλη Κόκκινου, ως έχει κάθε δικαίωμα, σύμφωνα με  τις αρχές της ελευθεροτυπίας.