Αλλάζει ο εκλογικός νόμος, αλλά δεν δίνουν ψήφο στους εκτός Ελλάδος ψηφοφόρους!

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Aθήνα. Στις καλένδες φαίνεται ότι παραπέμπει η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ την ψήφο των εκτός Ελλάδος ψηφοφόρων, αρνούμενη να αποδεχθεί το σχετικό νομοσχέδιο που έχει  ήδη καταθέσει στη Βουλή η αξιωματική αντιπολίτευση (Νέα Δημοκρατία) ή έστω να καταθέσει δικό της.  Αντίθετα, σύμφωνα με δημοσιευμένες πληροφορίες, το Υπουργείο Εσωτερικών προσανατολίζεται στην αλλαγή του εκλογικού νόμου με βασικό χαρακτηριστικό την μείωση της ηλικίας των ψηφοφόρων, δίνοντας δικαίωμα ψήφου στους νέους από την ηλικία των 17 ετών.  

Η μετακύλιση προς τα κάτω του ορίου ηλικίας του αποκτούν τος το δικαίωµα του εκλέγειν (από 18 σε 17 έτη) εικάζεται ότι υπαγορεύεται από την ανάγκη να αντλήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφους από τη δεξαμενή των νέων ψηφοφόρων που στις πρώτες και τις δεύτερες εκλογές τις οποίες κέρδισε, με τη σύμπραξη των ΑΝΕΛ, αυτοί ήταν μικρά παιδιά και άρα δεν έχουν «πολιτικό ιστορικό»  το οποίο σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών λειτουργεί πλέον “τιμωρητικά” για την αθέτηση των υποσχεμένων ή τις “αυταπάτες” του Αλέξη Τσίπρα… Ήδη η Νέα Δημοκρατία προηγείται σε πρόθεση ψήφου του ΣΥΡΙΖΑ με 10 ποσοστιαίες μονάδες!

Ένα άλλος λόγος από τον οποίο προσδοκά εκλογικά οφέλη ο ΣΥΡΙΖΑ από την αλλαγή ορίου ηλικίας είναι ότι οι 17χρομοι δεν έχουν βγει ακόμη στην αγορά εργασίας, άρα δεν έχουν αρνητικά βιώματα από την ανεργία που στους νέους φτάνει τα 60%, στις δε προηγούμενες εκλογές οι νέοι ψηφοφόροι του έδωσαν ποσοστό 32,8% έναντι ποσοστού 23% στις ηλικίες άνω των 50 ετών.

Τι προβλέπει

Σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής», ο νέος εκλογικός νόμος προβλέπει, μεταξύ άλλων τα εξής:

Σπάσιμο των μεγάλων εκλογικών περιφερειών. Καμία εκλογική περιφέρεια δεν θα έχει εφεξής περισσότερους από δέκα βουλευτές. Ειδικά η Β’ Αθηνών, η μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας σπάει σε τέσσερα κομμάτια.
Επιτρέπει την προγραμματική προεκλογική συνεργασία των κομμάτων, κάτι που ο ισχύων εκλογικός νόμος δεν προέβλεπε.
Το μπόνους των εδρών μειώνεται από 50 σε 30 και για κόμματα ή συνεργασία κομμάτων με ποσοστό 40% (σ.σ. Μία ακόμη πολυδιαφημισμένη «επανάσταση» του ΣΥΡΙΖΑ, η απάληωη του «μπόνους» φαίνεται –κατά το δημοσίευμα- να περνά στην «αλησμονιά» ή στην «αυταπάτη»!)
Καθιερώνεται η απλή αναλογική για 270 βουλευτές.
Διατηρείται το πλαφόν του 3% για είσοδο στη Βουλή.
Καθιερώνεται μεικτό σύστημα και με σταυρό (στο νομό) και με λίστα (στην περιφέρεια).
Μένει ανοικτό το θέμα της μείωσης των εδρών από 300 στις 200.
Καθιέρωση κοινωνικού ελέγχου των υποψήφιων βουλευτών. Αν περάσει αυτή η πρόταση σημαίνει ότι καθιερώνονται για την επιλογή των υποψηφίων βουλευτών οι προκριματικές εκλογές κατά νομό.
Καθιερώνεται για πρώτη φορά 12ετής θητεία στους βουλευτές.
Οι Απόδημοι

Αναφορικά με την ψήφο στους Απόδημους, αν και σε κατ΄ιδίαν συναντήσεις και συζητήσεις με δημοσιογράφους και στελέχη της ομογένειας, κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι “το θέμα της ψήφου των αποδήμων προωθείται και το χειρίζεται το Υπουργείο Εσωτερικών”, εντούτοις βρίσκεται σε πλήρη ακινησία!

Το γεγονός αυτό το γνωρίζουν άριστα ομογενειακοί παράγοντες που βρέθηκαν πρόσφατα στην Αθήνα.  Σύμφωνα δε με πληροφορίες της Panhellenic Post, με αφορμή την κατάθεση του νομοσχεδίου από την ΝΔ για την ψήφο των εκτός Επικράτειας Ελλήνων ψηφοφόρων, οι παράγοντες αυτοί ετοιμάζονται να προβούν σε παραστάσεις στην γενέτειρα, με κυρίαρχο αίτημα το δικαίωμα επιστολικής ψήφου.

Ήδη σε επαφές που έχουν με πολιτικούς διαφόρων κομμάτων στην Ελλάδα -και του ΣΥΡΙΖΑ- θέτουν το θέμα της ψήφου ζητώντας η παρούσα Βουλή να προχωρήσει στη θεσμοθέτησή του.  Ωστόσο, όπως μας έλεγαν πρόσφατα,  «είμαστε απογοητευμένοι από την αντιμετώπιση του αιτήματός μας κυρίως από το κυβερνητικό κόμμα. Θα συσκεφθούμε και θα δούμε πως θα αντιδράσουμε πλέον οργανωμένα απαιτώντας να γίνει σεβαστό το Σύνταγμα της Ελλάδος που προβλέπει ψήφο στους εκτός Επικράτειας ψηφοφόρους».

Τέλος, άλλος, γνωστός επιχειρηματίας του ομογενειακού χώρου μας έλεγε: «Δεν καταλαβαίνω, τους φόρους μας τους θέλουν. Τα χρήματά μας να τα επενδύσουμε στην Ελλάδα και να τα φέρουμε σε ελληνικές Τράπεζες θέλουν. Η ψήφος μας τους ενοχλεί;»