Προσκύνημα στο Άγιον Όρος για τον Ρώσο Πρόεδρο

Σε κατάσταση «συναγερμού» είναι το Αγιο Ορος από νωρίς το Σάββατο για την επίσκεψη του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος έφτασε εκεί περίπου στις 14:15.

Ο Ρώσος πρόεδρος έφτασε περίπου στις 11 το πρωί στη Θεσσαλονίκη, υπό άκρα μυστικότητα, και στη συνέχεια αποκλείστηκε το λιμάνι της Τρυπητής, από όπου αναχώρησε για το Αγιο Ορος. Εκεί έφτασε λίγα λεπτά πριν από τη 1 το μεσημέρι, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και με μπλόκα σε κάθε 100 μ., σύμφωνα με τις πληροφορίες της ΕΡΤ. Μάλιστα, εκεί βρίσκονταν τρία ταχύπλοα και ήταν άγνωστο σε ποιο θα επιβιβαζόταν ο Πούτιν, για λόγους ασφαλείας ενώ απαγορεύθηκε η πρόσβαση σε τηλεοπτικά δίκτυα. Παράλληλα, επιστρατεύθηκαν βατραχάνθρωποι, τόσο στο λιμάνι της Τρυπητής, όσο και σε εκείνο της Δάφνης.

Χαρακτηριστικό είναι πως μόλις εμφανίστηκε στο λιμάνι ο Ρώσος πρόεδρος, έκαναν αισθητή την παρουσία τους πλοία που θα συνόδευαν το ταχύπλοο που θα τον μετέφερε, ενώ ελικόπτερα πετούσαν πάνω από το σημείο.

Πρωτοφανή είναι τα μέτρα ασφαλείας και στο λιμάνι της Δάφνης, όπου έφτασε στις 14:15 περίπου ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ δύο πλοία του Πολεμικού Ναυτικού ήταν έξω από το λιμάνι. Την ίδια ώρα έφτασε στις Καρυές με ελικόπτερο ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος υποδέχθηκε επισήμως τον Ρώσο πρόεδρο.

Λίγα λεπτά μετά από την άφιξη του Βλαντιμίρ Πούτιν, ξεκίνησε η τέλεση πανηγυρικής δοξολογίας στο Πρωτάτο Καρυών και στη συνέχεια θα γίνει το καλωσόρισμα του Προέδρου της Ρωσίας από την ιερά κοινότητα στο Αρχονταρίκι.
Ακολούθως ο κ. Πούτιν θα μεταβεί στην ιερά μονή Αγίου Παντελεήμονος (ρωσικό μοναστήρι) όπου και θα ολοκληρώσει την προσκυνηματική επίσκεψή του στο Άγιον Όρος.

 

Ï Ðñüåäñï ôçò ÑùóéêÞò Ïìïóðïíäßáò  Âëáíôßìéñ Ðïýôéí (Ê) êáôÜ ôçí ÜöéîÞ ôïõ óôï ¢ãéïí ¼ñïò, ÓÜââáôï 28 Ìáúïõ 2016,  Óôéò ÊáñõÝò ôïõ Áãßïõ ¼ñïõò õðïäÝ÷èçêå ôïí Ñþóï Ðñüåäñïò,  ï Ðñüåäñïò ôçò Äçìïêñáôßáò Ðñïêüðçò Ðáõëüðïõëïò, ìáæß ìå ôïí õöõðïõñãü Åîùôåñéêþí ÃéÜííç Áìáíáôßäç, ôïí ðñùôïåðéóôÜôç ôïõ Áãßïõ ¼ñïõò ãÝñïíôá Ðáýëï, ôïí åêðñüóùðï ôïõ Ïéêïõìåíéêïý Ðáôñéáñ÷åßïõ ìçôñïðïëßôç ÌéëÞôïõ Áðüóôïëï êáé ôïí ðïëéôéêü äéåõèõíôÞ ôïõ Áãßïõ ¼ñïõò Áñßóôï Êáóìßñïãëïõ.  ÔåëÝóôçêå ðáíçãõñéêÞ äïîïëïãßá óôïí éåñü íáü ÐñùôÜñ÷ïõ óôéò ÊáñõÝò êáé óôç óõíÝ÷åéá Ýãéíå ôï êáëùóüñéóìá ôïõ ÐñïÝäñïõ ôçò Ñùóßáò áðü ôçí éåñÜ êïéíüôçôá óôï Áñ÷ïíôáñßêé. Áêïëïýèùò ï ê. Ðïýôéí Èá ìåôáâåß óôçí éåñÜ ìïíÞ Áãßïõ ÐáíôåëåÞìïíïò (ñùóéêü ìïíáóôÞñé) üðïõ êáé èá ïëïêëçñþóåé ôçí ðñïóêõíçìáôéêÞ åðßóêåøÞ ôïõ óôï ¢ãéïí ¼ñïò. Óôç ÌïíÞ áõôÞ âñßóêåôáé Þäç áðü ÷èåò ï ÐáôñéÜñ÷çò Ìüó÷áò Êýñéëëïò êáé èá ðáñáóôåß ìáæß ìå ôïí ê. Ðïýôéí óôç äïîïëïãßá ðïõ èá ôåëåóôåß óôç ìïíÞ.  ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÍÉÊÏÓ ÁÑÂÁÍÉÔÉÄÇÓ

 

Με αντίστοιχες εκδηλώσεις, λίγο νωρίτερα έγινε η υποδοχή και του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος υποδέχθηκε τον Ρώσο Πρόεδρο στο παρακείμενο κτίριο της Ιεράς Κοινότητας.

Ο κ. Πούτιν παρακολούθησε πανηγυρική δοξολογία, ενώ θα ακολουθήσει η επίσημη υποδοχή. Θα γίνει περίπου στη μέση της σκάλας προς το Αρχονταρίκι για το παραδοσιακό κέρασμα, τις προσφωνήσεις και αντιφωνήσεις των δύο Προέδρων και την ανταλλαγή δώρων. Στη συνέχεια ο Πρόεδρος Πούτιν θα μεταβεί στον ναό του Αγίου Παντελεήμονος όπου βρίσκεται από χθες ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος. Η επίσκεψη προσκυνηματικού χαρακτήρα στον ναό θα ολοκληρωθεί με το πέρας της πανηγυρικής δοξολογίας οπότε και θα αποχωρήσει οΡώσος Πρόεδρος.

Στον Ιερό ναό του Πρωτάτου κατά την άφιξη των δύο Προέδρων παρέστησαν ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο επιχειρηματίας και μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδης και ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, μητροπολίτης Μιλήτου Απόστολος.

Τον κ. Πούτιν συνόδευσαν από τη Δάφνη στις Καρυές ο υπουργός και ο υφυπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και Γιάννης Αμανατίδης και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάρκος Μπόλαρης.

“Στη θερμή υποδοχή σας απεικονίζονται τα αισθήματα φιλοξενίας προς το ρωσικό λαό” τόνισε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν στην αντιφώνησή του προς το γέροντα Παύλο, πρωτεπιστάτη της Ιεράς Επιστασίας του Αγίου Όρους.

«Στο Άγιον Όρος επιτελείται μεγάλο και σημαντικό πνευματικό έργο που αφορά τις ηθικές βάσεις και αξίες… Σάς ευχαριστώ πολύ, σας εύχομαι ό,τι καλύτερο» πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας ότι είναι η δεύτερη φορά που επισκέπτεται την Αθωνική Πολιτεία.

Ο κ. Πούτιν επαίνεσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Εκκλησία της Ελλάδας για τη στήριξη του Άγιου Όρους, αλλά και τη στενή σχέση τους με την Ορθόδοξη Ρωσική Εκκλησία.

«Στο Άγιον Όρος γίνεται ένα μεγάλο και σημαντικό έργο που αφορά τις ηθικές βάσεις και ηθικές αξίες» δήλωσε .

Η αντιφώνηση του κ. Πούτιν έχει ως εξής:

«Θέλω να ευχαριστήσω το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Εκκλησία της Ελλάδας για όλα αυτά που κάνετε για την ανάπτυξη των σχέσεων με τον ρωσικό λαό και με τη Ρωσία. Και θέλω να ευχαριστήσω την αγιορείτικη κοινότητα για τη φιλοξενία. Είμαι δεύτερη φορά εδώ και η φιλοξενία αυτή είναι τόσο θερμή. Είναι προς εμένα βεβαίως αλλά την εκτιμώ και ως φιλοξενία προς το πρόσωπο του ρωσικού λαού.

Στο Άγιον Όρος γίνεται μεγάλο και σημαντικό έργο. Έργο το οποίο αφορά τις ηθικές βάσεις και τις ηθικές αξίες. Αυτό το έργο είναι πολύ σημαντικό και είναι κοινό.

Σας ευχαριστώ και σας εύχομαι ό,τι καλύτερο».

Στην προσφώνησή του ο Άγιος Πρώτος, πατέρας Παύλος, από την Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας, τόνισε:

«Σήμερα, η ειρήνη γύρω μας δοκιμάζεται από την τρομοκρατία, τη διάλυση κρατών, τον θρησκευτικό φανατισμό και άλλα. Επιβάλλεται συνεπώς η συνεργασία των φιλειρηνικών λαών με σκοπό την επικράτηση της ειρήνης».

Ο Άγιος Πρώτος ευχήθηκε «καλή διαμονή έστω και προσωρινή» στον κ. Πούτιν και είπε ότι η ορθόδοξη πίστη είναι η κοινή βάση για τις σχέσεις των λαών της Ελλάδας και της Ρωσίας και πως η Ορθοδοξία είναι αυτή που βάζει εμπόδιο σε κάθε απόπειρα διατάραξης των καλών σχέσεων. Είπε ότι οι Ρώσοι μοναχοί στο Άγιον Όρος είναι ένας ακατάλυτος δεσμός ανάμεσα στις δύο χώρες, και ότι στην ανάπτυξη των σχέσεων έχουν συμβάλει και οι Έλληνες Πόντιοι που έζησαν στη Ρωσία.

ÅÐÉÓÊÅØÇ ÔÏÕ ÐÑÏÅÄÑÏÕ ÔÇÓ ÑÙÓÉÁÓ ÂËÁÍÔÉÌÉÑ ÐÏÕÔÉÍ ÓÔÏ ÁÃÉÏÍ ÏÑÏÓ (ÌÏÔÉÏÍÔÅÁÌ/ÂÅÑÂÅÑÉÄÇÓ ÂÁÓÉËÇÓ)

Αμέσως μετά τη δοξολογία, ο Ρώσος Πρόεδρος αντάλλαξε θερμό χαιρετισμό με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο που τον υποδέχθηκε στα σκαλιά της ιεράς κοινότητας. Μαζί με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης, τον υπουργό και τον υφυπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και Γιάννη Αμανατίδη, αντίστοιχα, και τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάρκο Μπόλαρη, τον Άγιο Πρώτο, πατέρα Παύλο, και τον πολιτικό διοικητή του Αγίου Όρους Αρίστο Κασμίρογλου, έβγαλαν αναμνηστική φωτογραφία και ανέβηκαν στο Αρχονταρίκι για το παραδοσιακό αγιορείτικο κέρασμα.

Ο ρώσος πρόεδρος αναχωρεί για τη Μόσχα απόψε Σάββατο (8.45 το βράδυ) από το αεροδρόμιο Μακεδονία.