ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Μετά το σάλο που δημιούργησαν γύρω από Ελληνικό Ινστιτούτο Βενετίας, οι ανώνυμες καταγγελίες, ομογενών. έρχονται και οι επώνυμες αντιδράσεις στο Σχέδιο Νόμου που κατάρτισε το Υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να αλλάξει το κλίμα στο Ινστιτούτο.

Αν και -όπως υποστηρίζουν οι επικριτές- κανείς δεν αρνείται την ανάγκη για αναδιάρθρωση του οργανογράμματος και των υπηρεσιών του Ινστιτούτου, και την επιτακτική σύνδεσή του με τον σύγχρονο διεθνή επιστημονικό χώρο και την ενίσχυση της πολυσχιδούς δραστηριότητάς του τόσο στο στον εκπαιδευτικό χώρο όσο και σε αυτό που αποκαλούμε πολιτιστική διπλωματία, οι διαφωνούντες εκφράζουν την άποψη ότι “ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ και δεν πρέπει να του αφαιρέσει την ανεξαρτησία και να το καταστήσει χώρο ανάπτυξης πολιτικών και όποιων άλλων φιλοδοξιών”.

“OXI στην απαλλοτρίωση του Ελληνικού Ινστιτούτου Βενετίας

Βροντοφωνάζουν, έτσι, “OXI στην απαλλοτρίωση του Ελληνικού Ινστιτούτου Βενετίας- ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ”

Μάλιστα  κατάρτισαν και επιστολή προς τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα-oxi-sten-apallotriose-tou-ellenikou-institoutou-benetias-pragmatike-diabouleuse_1464870962

<<Κύριε Υπουργέ,
η κατάθεση του σχεδίου νόμου Τροποποιήσεις του Ν.3566/2007 “Κύρωση ως Κώδικα του Οργανισμού του Υπουργείου Εξωτερικών” [http://www.opengov.gr/ypex/?p=94] που προβλέπει, μεταξύ άλλων, την “Αναδιαμόρφωση Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών'” περιέχει διατάξεις που έρχονται σε ριζική αντίφαση τόσο με τον Ιδρυτικό νόμο του Ελληνικού Ινστιτούτου, στον οποίο προβλέπεται ερμηνευτικά η ανεξαρτησία του από πολιτικές αρχές, όσο και με τη διαμορφωμένη πρακτική για την οργάνωση και λειτουργία των ερευνητικών κέντρων αυτού του τύπου διεθνώς. Η υπαρκτή ανάγκη για αναδιάρθρωση του οργανογράμματος και των υπηρεσιών του Ινστιτούτου, η ανάγκη σύνδεσής του με τον σύγχρονο διεθνή επιστημονικό χώρο και η ενίσχυση της πολυσχιδούς δραστηριότητάς του τόσο στο στον εκπαιδευτικό χώρο όσο και σε αυτό που αποκαλούμε πολιτιστική διπλωματία, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ και δεν πρέπει να του αφαιρέσει την ανεξαρτησία και να το καταστήσει χώρο ανάπτυξης πολιτικών και όποιων άλλων φιλοδοξιών.

Κύριε Υπουργέ,
-Η δημιουργία θέσης επιστημονικού διευθυντή και η υπαγωγή του σε έναν ανώτατο διοικητικό υπάλληλο που θα εκτελεί χρέη Προέδρου-manager χωρίς να προέρχεται από τον χώρο των ανθρωπιστικών σπουδών, άσχετο με τους πραγματικούς στόχους λειτουργίας του Ινστιτούτου, έρχεται σε αντίθεση με τον ιδρυτικό νόμο του Ινστιτούτου.
-Η πρόβλεψη επιλογής της πλειοψηφίας των μελών της Εποπτικής Επιτροπής από τον επικεφαλής του ΥΠΕΞ αλλοιώνει την πραγματική βούληση του οργάνου αφού το καθιστά όργανο των εκάστοτε πολιτικών.
-Η πρόβλεψη επιλογής του επιστημονικού διευθυντή από τον επικεφαλής του ΥΠΕΞ εξευτελίζει τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας που καλλιεργούν γνωστικά αντικείμενα συναφή με τους σκοπούς και τις δραστηριότητες του Ινστιτούτου. Γενικότερα, η απουσία των ΑΕΙ της χώρας και του Υπουργείου Παιδείας από τα πράγματα του Ινστιτούτου αφαιρεί τον χαρακτήρα του χώρου παιδείας που ανέκαθεν ήταν ο πυρήνας της δραστηριότητας του Ινστιτούτου.
-Η επιβάρυνση του Ινστιτούτου με υπέρογκες μισθολογικές δαπάνες σημαίνει αφαίρεση πόρων από την πραγμάτωση των ερευνητικών, εκπαιδευτικών και λοιπών στόχων του Ινστιτούτου.

ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ:
Η σπουδή με την οποία το Υπουργείο σας έθεσε σε διαβούλευση το σχέδιο νόμου -μόλις 5 ημέρες!- εγείρει σοβαρές υπόνοιες για το προσχηματικό της όλης διαδικασίας. Οι αρμόδιοι φορείς δεν ενημερώθηκαν επισήμως ενωρίτερα ούτε επιδιώχθηκε η εμπλοκή τους στη διαδικασία, κάτι που θα σήμαινε εμπλουτισμό της και συνυπευθυνότητα στον σχεδιασμό αλλά και απαίτηση συνεργασίας στην πραγματοποίηση του σκοπού αναδιαμόρφωσης που ευαγγελίζεται ο νέος νόμος.

Το ελάχιστο που έχετε να κάνετε είναι να παρατείνετε το χρόνο διαβούλευσης καλώντας τους φορείς και το κοινό σε ουσιαστικό διάλογο και υποβολή προτάσεων.

ΣΑΣ καλούμε να αποδείξετε εμπράκτως τη βούλησή σας

για αναδιαμόρφωση του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών προς το καλύτερο και όχι προς το χειρότερο.

Στο όνομα όλων όσων έχουν υπογράψει.

Αιτιολόγηση:

ΣΤΟΧΟΣ του ψηφίσματος αυτού είναι η αποτροπή του κινδύνου να καταστεί το Ελληνικό Ινστιτούτο Βενετίας χώρος εξαρτημένος από μικροπολιτικές,   να απομακρυνθεί από την επιστημονική παραγωγή,  να κατασπαταληθεί ο πλούτος του σε αργόμισθους.

ΘΕΛΟΥΜΕ αναδιαμόρφωση του Ινστιτούτου αλλά με τη συνεργασία ΟΛΩΝ!

Ο επιστημονικός κόσμος της χώρας πρέπει να πάρει θέση!

Ζητήστε ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΩΡΑ!

Στο όνομα όλων όσων έχουν υπογράψει.

  • Από:Κορρέ Β. Κατερίνα/Katerina B. Korrè περισσότερα
  • Σε:ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
  • Περιοχή:ΕΛΛΑΔΑ
    Θέμα:Επιστήμη mehr
  • Κατάσταση:Το ψήφισμα είναι έτοιμο να κατατεθεί
  • Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΕΧΕΙ ΛΗΞΕΙ
  • 1.962ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ

Αθήνα, Ελλάδα, 02.06.2016 (aktiv bis 29.06.2016)>>

Το σχέδιο Νόμου

Print Friendly, PDF & Email