Ο Ιβάν Σαββίδης δίνει στίγμα για τον Ποντιακό Ελληνισμό

Σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην ομογενειακή εφημερίδα europolitis eu, ο  Ιβάν Σαββίδης δίνει στίγμα για τον Ποντιακό Ελληνισμό, επισημαίνοντας τα υπέρ και τα κατά της απόφασης του Γερμανικού ” Κοινοβουλίου να αναγνωρίσει μόνον τη Γενοκτονία των Αρμενίων όχι, όμως, και του Ποντιακού Ελληνισμού.

Eu: Μετά την πρόσφατη απόφαση του γερμανικού Κοινοβουλίου με την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων και των λοιπών Χριστιανικών λαών, πως πρέπει να δράσει από εδώ και πέρα ο Ποντιακός Ελληνισμός;

Σαββίδης: «Αυτή την εξέλιξη πρέπει να τη δούμε από δύο πλευρές. Είμαι από αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι θεωρούν αντίστοιχες ενέργειες και κινήσεις ότι σίγουρα είναι πρόοδος. Οσο περισσότερο η ανθρωπότητα θα αναγνωρίζει αυτό το γεγονός τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσουμε κι εμείς να πετύχουμε την αναγνώριση τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Η Βουλή της Γερμανίας έχει αναγνωρίσει τη γενοκτονίας των Αρμενίων και σαφώς αυτό είναι ένα άλμα. Οσον αφορά την έκφραση και λοιπών Χριστιανικών λαών από τη μία πλευρά μας δίνει νέες δυνατότητες να προσπαθήσουμε να κάνουμε μια δουλειά στη Βουλή της Γερμανίας έτσι ώστε να πετύχουμε την επεξήγηση αυτού του όρου.

Με αυτό τον τρόπο μας δίδεται μια εξαιρετική δυνατότητα πολύ λεπτής δουλειά έτσι ώστε να καταφέρουμε να πετύχουμε αυτή την επεξήγηση. Κι από την άλλη πλευρά, πρέπει να είναι απόλυτα ξεκάθαρο για όλους τους Πόντιους, κοινωνικούς φορείς, πολιτικούς ποντιακής καταγωγής ότι εμείς δεν είμαστε τόσο αποτελεσματικοί όσο θα θέλαμε. Θα μπορούσαμε στη Γερμανία να πετύχουμε να γίνει ψήφισμα έτσι ώστε να υπάρχει επεξήγηση που θα ανέφερε και τους Ελληνες του Πόντου, Ελλήνων της Μικράς Ασίας, Ασσυρίων και υπόλοιπων λαών. Επειδή είμαι από αυτούς τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν αυτό το ζήτημα από τη θετική πλευρά το θεωρώ ως μια νέα πρόκληση για το επόμενο βήμα».

– Είσαστε κι εσείς έτοιμος και ποιες κινήσεις θα μπορούσαν να γίνουν από αύριο το πρωί;

Σαββίδης: «Είναι δύσκολη ερώτηση. Το ένα είναι τι θέλω, το άλλο είναι τι μπορώ. Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό που εσύ θέλεις και μπορείς να συμπίπτει με τις επιθυμίες του κόσμου. Δυστυχώς, είναι γνωστό πως στον Ποντιακό λαό αυτό ήταν ένα μόνιμο πρόβλημα ιστορικά. Μερικές φορές λέω στα ποντιακά πως “αυτό εν’ του Θεού κατάρα”. Ότι δεν καταφέρνουμε να ενωθούμε.
Δεν μπορούμε να στηρίξουμε το δυνατό ώστε να γίνει ακόμη πιο δυνατός. Και δημιουργείτε η αίσθηση ότι κατευθύνουμε όλες μας τις δυνάμεις ώστε να κάνουμε τον ισχυρό πιο αδύναμο. Σε καμία περίπτωση δεν θα επέτρεπα στον εαυτό μου να λέει πως είμαι πολύ δυνατός. Αν θα ήταν έτσι, θα ήταν καταστροφή. Αυτό θα σήμαινε πως δεν έχει προοπτική ο λαός μας. Αλλά υπάρχουν ισχυροί άνδρες που θέλουν, εγώ θεωρώ πως είμαι σε αυτή την κατηγορία ανδρών και υπάρχουν εξίσου ισχυροί άνθρωποι που δεν κάνουν τίποτα. Αν εμείς καταφέρουμε να πείσουμε αυτή την κατηγορία των ισχυρών ανθρώπων ότι πρέπει να κάνουν κάτι στον οργανωμένο ποντιακό χώρο για τη λύση των προβλημάτων των Ποντίων. Αν δεν καταφέρουμε να το κάνουμε τότε δε θα έχουμε κανένα αποτέλεσμα».

– Το 35ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών Νεολαίας δίνει ένα μήνυμα ενότητας κι ένα δείγμα γραφής ότι μπορούμε να κάνουμε ακόμη περισσότερα;

Σαββίδης: «Για το λόγο αυτό εμείς οι έχοντες προσπαθούμε να είμαστε παρόντες, να είμαστε μαζί καθώς επίσης πραγματικά αυτό είναι το μήνυμα που περνάει. Πρόπερσι, όταν ήμουν στην αντίστοιχη εκδήλωση είδα ένα τεράστιο δυναμικό και με καταπιέζει, η αντίληψη ότι το δυναμικό του Ποντιακού Ελληνισμού στη Γερμανία είναι τεράστιο ενώ όταν ρωτάω αν υπάρχει στη γερμανική Βουλή κάποιος βουλευτής με ελληνικές ρίζες ή έστω υπάλληλοι, μου απαντούν πως δε γνωρίζουν να υπάρχει κάποιος. Το να έχεις ένα τεράστιο δυναμικό και να μην το αξιοποιείς είναι έγκλημα. Γι’αυτό πιστεύω πως παρόμοια φεστιβάλ είναι προκλήσεις.
Ο κόσμος, μερικές χιλιάδες άνθρωποι, μαζεύονται σε μια αίθουσα και μέσα από το χορό και το τραγούδι ενώνονται σε ένα ενιαίο σύνολο, γνωρίζονται μεταξύ τους και σε αυτή τη διαδικασία μπορεί κανείς να βρει τους ανθρώπους με κάποιο δυναμικό άνθρωπο με στοιχεία ηγέτη. Ο δικός μου ρόλος είναι κατά πρώτο να τονίσουμε πως εμείς είμαστε πάντα δίπλα, πάντα κοντά, δεύτερο να στηρίξουμε το νέο ΔΣ και τη νεολαία της ΟΣΕΠΕ, και τρίτο να κοιτάμε τους ανθρώπους ώστε να βρούμε τους αυριανούς ηγέτες του Ποντιακού κινήματος».

ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Ο Ιβάν Σαββίδης με τον Πρόεδρο Πούτιν.