Νέο “άδειασμα” Φίλη από Μαξίμου: Προσωπικές του απόψεις…

Αθήνα.- “Φουντώνει” η κόντρα της Νέας Δημοκρατίας με την κυβέρνηση μετά τη δήλωση του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη πως το κίνημα “παραιτηθείτε” είναι στα όρια της συνταγματικής ανοχής. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητά τώρα την παραίτηση του υπουργού.

«Θα υπάρχει υπονόμευση με “κινήματα κατσαρόλας”. Το κίνημα “παραιτηθείτε” είναι κίνημα στα όρια της συνταγματικής ανοχής. Είναι μία κίνηση χωρίς ονοματεπώνυμο. Να δούμε τί θέλουν ακριβώς. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να διαδηλώνει σε μια Δημοκρατία“, είπε, ως γνωστόν, το πρωί της Τετάρτης (08.06.2016) ο υπουργός Παιδείας στο ραδιόφωνο του Alpha 989.

Η φράση πως το κίνημα “παραιτηθείτε”, που καλεί μέσω social media σε συγκέντρωση κατά της κυβέρνησης στις 15 Ιουνίου, είναι “στα όρια της συνταγματικής ανοχής” προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων.

Η ισχυρότερη έρχεται από τη Νέα Δημοκρατία, που νωρίς το πρωί της Πέμπτης (09.06.2016), κατηγόρησε τον υπουργό Παιδείας πως ξεπέρασε κάθε όριο, πως με τη δήλωσή του “δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα Δημοκρατίας” και ζήτησε όχι μόνο να ζητήσει συγγνώμη αλλά και να παραιτηθεί και μάλιστα αμέσως.

Η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας

«Ο κ. Φίλης ξεπέρασε κάθε όριο, ακόμη και γι’ αυτήν την ιδεοληπτική και ανίκανη Κυβέρνηση στην οποία μετέχει.

Η προκλητική του δήλωση περί ορίων συνταγματικής ανοχής για τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του κινήματος “παραιτηθείτε”, δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα Δημοκρατίας.

Ο Υπουργός Παιδείας θα πρέπει να συμβολίζει τον πλουραλισμό και το σεβασμό στην διαφορετική άποψη.

Οφείλει να ζητήσει συγνώμη και να παραιτηθεί αμέσως».

Το πρωί της Πέμπτης ο Νίκος Φίλης απάντησε στη ΝΔ, δηλώνοντας:

«Δεν είναι η πρώτη φορά που η ΝΔ ζητά την παραίτησή μου. Τώρα, που ο κ. Μητσοτάκης έχει αγκαλιάσει το ακροδεξιάς κατεύθυνσης κίνημα ‘Παραιτηθείτε’ είναι φυσιολογικό να εντάσσει και τη δική μου παραίτηση στο γενικότερο αίτημά του. Ούτε η κυβέρνηση ούτε εγώ προσωπικά σκοπεύουμε να προσφέρουμε αυτό το δώρο στον κ. Μητσοτάκη».

Κυβερνητικές πηγές σχολίασαν τη στάση της ΝΔ λέγοντας: «Η ΝΔ ψάχνει αγωνιωδώς ατζέντα και πιάνεται από όπου μπορεί».

Οι ίδιες πηγές παραπέμπουν επίσης στη δήλωση που έκανε νωρίτερα ο Πάνος Σκουρλέτης και σημειώνουν ότι το δικαίωμα στην πολιτική διαμαρτυρία είναι ελεύθερο.

ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ

Ωστόσο λίγο αργότερα, το Μέγαρο Μαξίμου πήρε σαφείς αποστάσεις από τη δήλωση του Νίκου Φίλη περί ορίων συνταγματικής ανοχής για τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, τονίζοντας πως «ο κ. Φίλης εξέφρασε προσωπικές του απόψεις»,

Αντιδράσεις υπήρξαν από διαφορετικές πλευρές ενώ δεν έλειψαν εκείνοι που με νόημα έλεγαν πως “τέτοιου είδους δηλώσεις περί συνταγματικής ανοχής ο κ. Φίλης δεν τις είχε κάνει ποτέ όταν το κίνημα των Αγανακτισμένων διαδήλωνε μέρες στην πλατεία Συντάγματος, αλλά τότε ήταν άλλη κυβέρνηση”…

par-

Το φόρουμ #Παραιτηθείτε ξεκίνησε από το Facebook και καλεί τους πολίτες σε συγκέντρωση στο Σύνταγμα στις 15 Ιουνίου, προκειμένου να στείλουν μήνυμα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Στο κείμενο-πλατφόρμα τους, οι διοργανωτές μιλούν για πολίτες που ανήκουν στο δημοκρατικό τόξο και δεν ανέχονται άλλο αυτό το «εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα της Αριστερο-δεξιάς Συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ», όπως την περιγράφουν. Ζητούν μεταξύ άλλων, αλλαγή πολιτικής, συνεννόηση χωρίς εχθρική συμπεριφορά απέναντι στην υπόλοιπη Ευρώπη, γρήγορη έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια στα πρότυπα της Κύπρου, δραστική μείωση του ΦΠΑ και των νέων έμμεσων και άμεσων φόρων, δραστικές περικοπές δαπανών παντού, αξιοκρατία και μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας.

ΤΑ ΠΡΟΗΓΗΘΕΝΤΑ ( 8 Ιούν 2016 δημοσίευση @ 19:42)

Σε ό,τι αφορά τις επικρίσεις που δέχεται ο ίδιος, ο κ. Φίλης είπε στον Alpha 989 πως «η κριτική είναι αναγκαία, ιδιαίτερα για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα όπως είναι η Παιδεία», αλλά υπογράμμισε: «Αυτό που δεν μπορούμε να δεχτούμε είναι η ευτελοποίηση. Έχουμε γίνει στόχοι επιθέσεων. Υπάρχει μια υπερβολή που ευτελίζει το θέμα. Άλλα λέμε και άλλα λένε ότι λέμε. Το κατεστημένο δεν έχει συμβιβαστεί με την ιδέα ότι αυτή η κυβέρνηση δεν είναι παρένθεση».

Ειδικά για το ζήτημα των Αρχαίων Ελληνικών είπε: «Ανάμεσα στην αρχαιοπληξία και την αρχαιογνωσία, εμείς επιλέγουμε την αρχαιογνωσία. Μου αρέσουν τα Αρχαία. Να ενισχύσουμε την αρχαιομάθεια. Να απαντήσουμε στο πραγματικό ερώτημα γιατί τα παιδιά μας δεν μιλάνε καλά ελληνικά. Διδάσκονται στην πρώτη Γυμνασίου τρεις ώρες Αρχαία και δύο ώρες Νέα Ελληνικά. Αυτό είναι σωστό;»

Πρόσθεσε ότι «ακούγονται ανοησίες ότι ‘όποιος δεν θέλει στα 13 ένα παιδί να διδάσκεται από το πρωτότυπο τα αρχαία ελληνικά, αυτός είναι ανθέλληνας’. Με ιδεολογικούς, αντιδραστικούς όρους, που θεωρούμε ότι είναι υπονόμευση της εθνικής ταυτότητας αν τα παιδιά δεν μαθαίνουν στα 13 τους Αρχαία ελληνικά ενώ δεν μπορούν να μιλήσουν τα ελληνικά, δεν μπορούμε να μιλήσουμε. Παιδαγωγικά μπορούμε να μιλήσουμε».

Τέλος, επίθεση κατά του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη εξαπολύει μέσω του προσωπικού του ιστολογίου, ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος, χαρακτηρίζοντάς τον “αδίστακτο, υπερόπτη, κομπλεξικό, καταστροφικό και καταραμένο”. Ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, καλεί τον υπουργό, μεταξύ άλλων, να παραιτηθεί “και να εξαφανισθεί από προσώπου της γης!”.

Newsroom ΔΟΛ