Το ΔΝΤ επιστρέφει και ετοιμάζεται για πόλεμο στα εργασιακά

Αθήνα.- Φωτιές ανάβει το ΔΝΤ λίγο πριν από την επιστροφή των επικεφαλής για τη δεύτερη αξιολόγηση και σηκώνοντας το γάντι που πέταξε η κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι θα βρει τρόπο να απομονώσει το Ταμείο και τις θέσεις του για τα εργασιακά, στέλνει μήνυμα ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω.

Στην ειδική του Έκθεση για τις προοπτικές της Ευρωζώνης, που δημοσιοποιήθηκε στη σκιά του Brexit και της νευρικής κρίσης στις χρηματαγορές από την αναταραχή στο ιταλικό τραπεζικό σύστημα, το ΔΝΤ επί της ουσίας χαρακτηρίζει μονόδρομο την ακόμα μεγαλύτερη ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας, προκειμένου να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για μείωση της ανεργίας και τόνωση της ανταγωνιστικότητας της ασθμαίνουσας ελληνικής οικονομίας.

Τι λέει το Ταμείο; Ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει απλώς να διαφυλάξει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει ως τώρα, αλλά και να τις επεκτείνει. Συγκεκριμένα, το Ταμείο κάνει αναφορά στον κατώτατο μισθό αλλά και στον ειδικό χαμηλότερο μισθό για τους νέους, με την επισήμανση ότι πρέπει να διατηρηθεί λόγω της πολύ υψηλής ανεργίας σε αυτές τις ηλικίες. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι η πρόθεση της κυβέρνησης να επαναφέρει σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων ανάλογο του πρόσφατου παρελθόντος θα συναντήσει τον «τοίχο» του ΔΝΤ.

Από τις συστάσεις του Ταμείου δεν απουσιάζουν φυσικά οι οδηγίες για τις ομαδικές απολύσεις και το πλαίσιο των απεργιών, όπου η κυβέρνηση περιμένει πίεση και από τους Ευρωπαίους. Η γραμμή των δανειστών για τις ομαδικές απολύσεις είναι ότι πρέπει να καταργηθεί κάθε διοικητικός περιορισμός ήτοι το δικαίωμα βέτο απ’ όπου κι αν ασκείται, ενώ αυτό που τρέμει η κυβέρνηση είναι μια κοινή, σκληρή στάση Ευρωπαίων- ΔΝΤ για την προκήρυξη απεργιών από την απόλυτη πλειοψηφία των εργαζομένων και όχι των δ.σ. των σωματείων, καθώς κάτι τέτοιο ισοδυναμεί με την κατάργηση από το παράθυρο του δικαιώματος απεργίας.

πηγή:iefhmerida.gr