Στα άκρα Εκκλησία – Κυβέρνηση για τα θρησκευτικά στα σχολεία

Αθήνα.- Στα άκρα οδηγείται η κόντρα κυβέρνησης-Εκκλησίας για τις αλλαγές στο μάθημα των θρησκευτικών.

Ενδεικτικό είναι πως η Ιεραρχία πλέον παρακάμπτει τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φιλη και ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ζητάει απευθείας συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αλλά και με τον πρόεδρο τον ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο. Πληροφορίες αναφέρουν πως ο Αρχιεπίσκοπος αναμένεται να ζητήσει από τον Αλέξη Τσίπρα να σταματήσει το νέο πρόγραμμα σπουδών για τα θρησκευτικά στα σχολεία. Το ραντεβού έγινε δεκτό από το πρωθυπουργικό γραφείο και θα πραγματοποιηθεί απόψε στις 19:30.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ιεραρχίας, οι ιεράρχες «κατέληξαν ομοφώνως στο να ζητηθεί συνάντηση του Μακαριωτάτου μετά του κ. Πρωθυπουργού εντός της ημέρας προκειμένου να του εκθέσει τις απόψεις και την σύμφωνη γνώμη της Ιεραρχίας σε ό,τι αφορά το μάθημα των Θρησκευτικών. Επίσης για το ίδιο θέμα έχει ζητήσει συνάντηση και με τον Πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛ. κ. Πάνο Καμμένο. Τον Μακαριώτατο θα συνοδεύουν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος, Φθιώτιδος κ. Νικόλαος και Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος».
Σύμφωνα με το dogma.gr δεν αποκλείεται το τετ α τετ Ιερώνυμου-Τσίπρα να πραγματοποιηθεί ακόμα και απόψε.

Οσο για τον Νίκο Φίλη, εκπρόσωποι τύπου της Ιεραρχίας απάντησαν στους δημοσιογράφους πως δε θα μπορούσε η Εκκλησία να ζητήσει την απομάκρυνση του Υπουργού Παιδείας. Μάλιστα, σε ερώτηση δημοσιογράφων αν στη συνάντηση θα είναι και ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, η απάντηση Μητροπολίτη ήταν πως δεν έχει τεθεί «κανένας όρος».

Η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου
Συνήλθε σήμερα Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου 2016, στη δεύτερη Τακτική Συνεδρία της η Ιερά Συνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.
Μετά την προσευχή ανεγνώσθη ο Κατάλογος των συμμετεχόντων Ιεραρχών και διεπιστώθη η απουσία των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιεροθέου και Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά, οι οποίοι απουσίασαν αιτιολογημένα.
Κατόπιν επικυρώθηκαν τα Πρακτικά της χθεσινής Συνεδρίας.
Στη σημερινή Συνεδρία συζητήθηκε το θέμα του μαθήματος των Θρησκευτικών. Αρχικά ο Μακαριώτατος ανέγνωσε την επιστολή του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου, δια της οποίας του εκφράζει την απόλυτη συμφωνία του για την όλη στάση και τοποθέτησή του σχετικά με το θέμα αυτό.
Κατά τη διεξαχθείσα συζήτηση οι Σεβασμιώτατοι Αρχιερείς κατέθεσαν διεξοδικώς γνώμες και απόψεις. Κατέληξαν δε ομοφώνως στο να ζητηθεί συνάντηση του Μακαριωτάτου μετά του κ. Πρωθυπουργού εντός της ημέρας προκειμένου να του εκθέσει τις απόψεις και την σύμφωνη γνώμη της Ιεραρχίας σε ό,τι αφορά το μάθημα των Θρησκευτικών. Επίσης για το ίδιο θέμα έχει ζητήσει συνάντηση και με τον Πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛ. κ. Πάνο Καμμένο. Τον Μακαριώτατο θα συνοδεύουν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος, Φθιώτιδος κ. Νικόλαος και Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος.
Η Ιερά Συνοδος της Ιεραρχίας θα συνεχίσει τις εργασίες Της αύριο Πέμπτη 6 Οκτωβρίου ε.έ.
Η Επιτροπή Τυπου
της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Εκπρόσωπος Αρχιεπισκοπής: Ο Ιερώνυμος δεν συζητά με τον Φίλη
Στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην Εκκλησία και την κυβέρνηση, με αφορμή τα Θρησκευτικά, αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου της Αρχιεπισκοπής, Χάρης Κονιδάρης.

Ο κ. Κονιδάρης έθεσε εμμέσως θέμα Φίλη, μέσω του ΣΚΑΪ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο Μακαριότατος δεν συζητά με τον Υπουργό Παιδείας για το θέμα των Θρησκευτικών. «Άλλος ο βηματισμός του Χριστόδουλου και άλλος του Ιερώνυμου», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο εκπρόσωπος έκανε επίσης λόγο για αντικληρικανιστές που μεταφέρουν στην Ελλάδα ό,τι «πιθηκιστικά» μοντέλα επικρατούν σε άλλες χώρες. Η Εκκλησία, είπε, ποτέ δεν έχωσε τη μύτη της στα θέματα της Πολιτείας και αυτό που ζητά από την πολιτεία είναι ο σεβασμός του Συντάγματος. Ο κ. Κονιδάρης δήλωσε, τέλος, ότι «ο Αρχιεπίσκοπος δεν έκανε καμία αναφορά στην ομιλία του σε Δημοψήφισμα».

Ενωση Κεντρώων: Να χαμηλώσουν οι τόνοι -Στηρίζουμε την Ορθόδοξη Εκκλησία
«Καλό είναι να χαμηλώσουν οι τόνοι μεταξύ κράτους και Εκκλησίας», δηλώνει η Ένωση Κεντρώων, με ανακοίνωσή της, ζητώντας «να ξεκινήσει ένας εποικοδομητικός διάλογος εφ΄ όλης της ύλης».

«Στηρίζουμε την Ορθόδοξη Εκκλησία, στηρίζουμε την ανεξιθρησκία και την ελεύθερη διακίνηση όλων των δογμάτων, όμως πρέπει να γίνει δεκτό το αίτημα της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ως επίσημης συνταγματικά κατοχυρωμένης θρησκείας της χώρας», σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.

ΚΚΕ: Πρωτόγονος αντικομμουνισμός από τον Ιερώνυμο -Μεγάλες οι ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ
«Οι δηλώσεις του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου παραπέμπουν περισσότερο σε σκοτεινές περιόδους του τόπου και αποτελούν ανιστόρητες αναφορές, επηρεασμένες από πρωτόγονο αντικομμουνισμό», αναφέρει ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ.

Όπως επισημαίνει: «Πρόκειται για απλουστευτικές μεταφυσικές προσεγγίσεις και προσπάθεια να ταυτιστεί ο σοσιαλισμός, η κοσμοθεωρία του επιστημονικού κομμουνισμού, ακόμη και αστικοί εκσυγχρονισμοί, όπως ο χωρισμός κράτους-εκκλησίας, που έχουν πραγματοποιηθεί εδώ και χρόνια σε άλλες χώρες, με τον κοσμοπολιτισμό του κεφαλαίου, τον νεοφιλελευθερισμό κ.λπ.».

«Μεγάλες είναι και οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που με ανεύθυνο τρόπο άνοιξε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα», προστίθεται στην ανακοίνωση του κόμματος.

«Όλα τα παραπάνω αποτελούν επικίνδυνη διολίσθηση, προσπάθεια διαίρεσης του λαού μας, με βάση τις ιδεολογικές, πολιτικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις του καθενός. Το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι είναι υπερώριμο ζήτημα και για την Ελλάδα ο διαχωρισμός κράτους-εκκλησίας και ό,τι αυτό σημαίνει για την εκπαίδευση, το περιουσιακό ζήτημα της εκκλησίας, τις τελετουργικές διαδικασίες σε δημόσιους θεσμούς, τον πολιτικό γάμο, την πολιτική κηδεία, την ονοματοδοσία παιδιών, τη δυνατότητα αποτέφρωσης νεκρών κ.α.», καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.