Εκδήλωση για πρωτοπόρους Έλληνες που έκαναν ένα όνειρο πραγματικότητα

Σίδνεϊ.- Μια ξεχωριστή εκδήλωση που αναφέρεται στην ιστορία του ελληνισμού της Αυστραλίας, θα γίνει σήμερα (Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου) στο Σίδνεϊ.

Στο The Greek Bilingual Bookshop (Dulwich Hill), στις 7 το βράδυ, θα μιλήσει ο καθηγητής Νικόλαος Ντουμάνης, για το ντοκιμαντέρ του Πίτερ Πρινέα με τίτλο «Those Roxy Greeks».

Πριν την προβολή του ντοκιμαντέρ θα μιλήσει και ο ίδιος ο παραγωγός του.

shroxy2

Το εξώφυλλο του βιβλίου «Katsehamos and the Great Idea»

Η εκδήλωση γίνεται με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 80 χρόνων του Roxy Theatre Bingara.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή:

Στην Bingara, ένα απομακρυσμένο χωριό, επτά ώρες από το Σίδνεϊ και τέσσερις από το Μπρίσμπαν με αυτοκίνητο, με 1.300 κατοίκους σήμερα, αναβίωσε πριν δυο χρόνια ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά κεφάλαια της ιστορίας των Ελλήνων μεταναστών στην Αυστραλία, στην προσπάθειά τους να εισχωρήσουν στον οικονομικό ιστό της χώρας με τα cafe στην ύπαιθρο.

Αρχικά, το 1936 κτίστηκε το cafe από τρεις Έλληνες συνεργάτες, οι οποίοι στη συνέχεια έχτισαν δίπλα ακριβώς το Roxy Theatre που επρόκειτο να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον, όχι μόνο των ντόπιων, αλλά και επισκεπτών από όλη την Αυστραλία και το εξωτερικό.

Ο εγγονός ενός εξ αυτών, του Πίτερ Φέρου, ο νομικός-συγγραφέας, Πίτερ Πρινέας, ανέλαβε τον συντονισμό της επιχείρησης εξοπλισμού του Μουσείου, ενώ το 2006 εξέδωσε το βιβλίο «Katsehamos and the Great Idea», όπου περιγράφεται η Οδύσσεια των τριών συνεταίρων και απεικονίζεται το κλίμα τη εποχής.

Το Roxy Theatre έγινε ελληνικό μουσείο.

«Το Μουσείο αυτό «μιλά» για τους Έλληνες που εγκαταστάθηκαν στην Αυστραλία από το 1890 μέχρι το 1950.

Κοίταζαν πώς να εισχωρήσουν στην τοπική οικονομία και τα cafe ήταν η πρώτη τους επιλογή. Μερικοί προχώρησαν μετά στην απόκτηση και λειτουργία κινηματογράφων. Το Roxy Theatre που χτίστηκε το 1936 και το Cafe στο Bingara είναι αντιπροσωπευτικά αυτής της εποχής, συμπληρώνονται, δε, σήμερα από το Μουσείο».

Το Μουσείο, «είναι γεμάτο από θησαυρούς που μας έχουν παραχωρήσει οικογένειες Αυστραλοελλήνων πολύ πιο πέρα από τα σύνορα του Bingara».

Απ’ όλα, βέβαια, πιο σημαντικό, είναι ότι έχουμε «ζωντανά», όπως ήταν και λειτουργούσαν τότε to Roxy Cafe και το Roxy Theatre. Όλα αυτά τα «δένει» μεταξύ τους, δίνοντάς τους υπόσταση και ζωντάνια μέσα από το σημερινό Mουσείο. Είναι ένα επίτευγμα για το οποίο είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι» είχε δηλώσει στο «Νέο Κόσμο» ο Πίτερ Πρινέας, ο οποίος έζησε τα παιδικά του χρόνια στο Prineas Cafe στο Holbrook N.N.Oυαλίας.

Το σχέδιο του Mουσείου ανήκει στην εταιρία Convergence Associates, από τη Μελβούρνη, που έχει σχεδιάσει και το Ιταλικό Μουσείο Carlton.

Κάθε χώρος, έχει τον δικό του… αέρα και ρόλο χρησιμότητας. Το cafe, για παράδειγμα, δίνει τη δυνατότητα, μέσω οπτικoακουστικού συστήματος, να ακούει ο επισκέπτης ιστορίες από ιδιοκτήτες αυτών των επιχειρήσεων, καθώς επίσης και μνήμες πελατών, με την υπόκρουση ελληνικής μουσικής.

Υπάρχουν οι βιογραφίες αξιόλογων Ελληνοαυστραλών που πέρασαν τα παιδικά τους χρόνια στα cafe.

«Είναι μια απόδοση τιμής στον κάθε Ελληνοαυστραλό που έφτασε στην Αυστραλία από το 1817 και μετά. Mε την πάροδο του χρόνου, πιστεύω ότι θα γίνει τόπος προσκυνήματος για κάθε Έλληνα της Αυστραλίας και του κόσμου τελικά» είπε στο «Νέο Κόσμο» ο Γιώργος Πούλος, μέλος της Επιτροπής του Μουσείου.

Η όλη αναβίωση του «ελληνικού ονείρου», που φέρει την ονομασία Roxy, σ’ ένα απομακρυσμένο χωριό της Αυστραλίας, έχει πολύ πιο μεγάλες επεκτάσεις από τις φαινομενικές.

Στην πραγματικότητα, δεν πρόκειται μόνο για μια συγκεκριμένη ιστορία τριών ανθρώπων που δημιούργησαν κάτι συγκεκριμένο, αλλά για την αναβίωση του πνεύματος των μεταναστών που ήλθαν από τα χωριά τους στην άγνωστη γη, αποφασισμένοι να επιτύχουν και να κάνουν συνεχώς νέες κατακτήσεις. Μιλά για το όραμα των σκαπανέων που δεν δείλιασαν να αναμετρηθούν με τις αντιξοότητες που βρέθηκαν στο διάβα τους και να δημιουργήσουν έργα που μιλούν για το ψυχικό τους σθένος, την τόλμη, την περηφάνια και το απτόητο πνεύμα τους.

Σε αυτούς θα είναι αφιερωμένη και η αποψινή εκδήλωση στηριγμένη στο βιβλίο «Katsehamos and the Great Idea».