Ομογενής βουλευτής καλεί την Αυστραλία να αναλάβει ουσιαστικό ρόλο στο Κυπριακό

Σίδνεϊ- «Η Αυστραλία μπορεί να παίξει ουσιαστικότερο ρόλο στην επίλυση του Κυπριακού», ανέφερε, μεταξύ άλλων, σε ομιλία του στην αυστραλιανή Βουλή των Αντιπροσώπων ο ομογενής βουλευτής του Εργατικού Κόμματος, Στιβ Γεωργανάς, που εκλέγεται στην έδρα Hindmarsh Ν. Αυστραλίας.

Ο κ. Γεωργανάς, με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψή του στο Φεστιβάλ της Κυπριακής Κοινότητας Ν. Αυστραλίας -Φεστιβάλ που έλαβε χώρα εντός των ορίων της έδρας του- και ενόψει των διαπραγματεύσεων που λαμβάνουν αυτόν τον καιρό για την επίλυση του Κυπριακού, άδραξε την ευκαιρία να υπενθυμίσει στον πολιτικό κόσμο της χώρας το χρονίζον ζήτημα.

Ο Στιβ Γεωργανάς με την δήμαρχο Charles Sturt, κ. Angela Evans, στο Φεστιβάλ της Κυπριακής Κοινότητας Ν. Αυστραλίας

Ο Στιβ Γεωργανάς με την δήμαρχο Charles Sturt, κ. Angela Evans, στο Φεστιβάλ της Κυπριακής Κοινότητας Ν. Αυστραλίας

Παράλληλα τόνισε ότι η Αυστραλία μπορεί να βοηθήσει με τα μέσα που διαθέτει στην επίλυση του Κυπριακού ακόμα και αν δεν συνδέεται άμεσα με το θέμα.

«Η Αυστραλία μπορεί να παίξει μεγαλύτερο και ουσιαστικότερο ρόλο στην επίλυση του Κυπριακού ως εγγυήτρια χώρα για την διασφάλιση εφαρμογής των ψηφισμάτων του ΟΗΕ» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργανάς, τονίζοντας ότι την σχέση της Αυστραλίας με την Κύπρο δεν σταματά στην αποστολή ανδρών της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας στο νησί.

«Από το 1974 έως σήμερα, το μόνο που έχει αλλάξει είναι η διακήρυξη της κατεχόμενης Κύπρου σε δήθεν κράτος, ένα κράτος που δεν το αναγνωρίζει μόνο μία χώρα σε όλον τον κόσμο και η χώρα αυτή -τι ειρωνεία!- δεν είναι άλλη από αυτήν που εισέβαλε στην Κύπρο και ευθύνεται για την διχοτόμηση και παράνομη κατοχή του 37% του νησιού για 42 χρόνια τώρα. Σας εφιστώ την προσοχή στο γεγονός ότι μέχρι σήμερα 1.619 Κύπριοι παραμένουν αγνοούμενοι. Χιλιάδες έγιναν πρόσφυγες τότε, και μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται και πολλοί αυστραλιανοί πολίτες που ζουν σήμερα ανάμεσά μας» είπε ο κ. Γεωργανάς.

Μεταξύ άλλωνν ανέφερε, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στον ομογενή γερουσιαστή Νίκο Ξενοφών που αίρει την καταγωγή του από την Κύπρο, ότι πολλοί συνάδελφοί του, σε ομοσπονδιακό και πολιτειακό επίπεδο, μοιράζονται τις απόψεις του και πιστεύουν ότι τα 42 χρόνια κατοχής και καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο νησί είναι πολλά και πρέπει να βρεθεί μία δίκαιη λύση για το Κυπριακό.

Θα πρέπει, επίσης, να αναφέρουμε ότι ο κ. Γεωργανάς συνεχάρη επίσης την Κυπριακή Κοινότητα της Ν. Αυστραλίας για το «φανταστικό Φεστιβάλ» όπως χαρακτηριστικά είπε και απέτισε φόρο τιμής στον απερχόμενο πρόεδρο κ. Χρήστο Ιωάννου,που επί σειρά ετών υπηρέτησε την Κοινότητα, ενώ συνεχάρη και τον νέο πρόεδρο του οργανισού για τα νέα του καθήκοντα κ. Ανδρέα Ευδοκίου.