Τσίπρας: Η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς υποχωρήσεις σε ακραίους παραλογισμούς

Αθήνα.- Σφοδρή επίθεση στο ΔΝΤ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξαπέλυσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδριάζει σήμερα.

«Το 2017 είναι ένας χρόνος όπου κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις θα καθορίσουν όχι απλά τη πορεία αλλά την ίδια την ύπαρξη της Ευρώπης. Σε αυτό το διεθνές και ευρωπαϊκό περιβάλλον η κυβέρνησή μας καταβάλλει μια τεράστια προσπάθεια να βγάλει την οικονομία από την πολυετή ύφεση. Το 2016, παρά τις ως συνήθως καταστροφικές προβλέψεις του ΔΝΤ, έκλεισε με θετικό πρόσημο ανάπτυξης. Τα έσοδα είχαν εκπληκτική υπεραπόδοση» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Έχουμε μπροστά μας μια αξιολόγηση που δεν είναι από μόνη της δύσκολη. Την κάνει δύσκολη η διαρκής διαφωνία ανάμεσα στους πιστωτές μας» σημείωσε ο κ. Τσίπρας και διαβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να συζητήσει οτιδήποτε στο πλαίσιο της συμφωνίας, αλλά «όχι πράγματα που είναι έξω από το πλαίσιο της συμφωνίας και από το πλαίσιο της λογικής».

Ο Πρωθυπουργός κατηγόρησε το ΔΝΤ ότι «παίζει ένα διαρκές παιχνίδι πόκερ κωλυσιεργώντας», ενώ μίλησε για στελέχη του Ταμείου που «παίζουν προσωπικά παιχνίδια». «Το ΔΝΤ έχοντας χάσει κάθε επιστημονική αξιοπιστία από την 7χρονη παραμονή του στην Ελλάδα από τις λάθος συνταγές του και τις λαθεμένες προβλέψεις βρίσκεται σε πραγματική αδυναμία να υποστηρίξει χρηματοδοτικά ένα πρόγραμμα χωρίς γενναία απομείωση του χρέους. Από την άλλη πλευρά οι Ευρωπαίοι ενώ κατανοούν ότι η απομείωση του χρέους είναι αυτονόητη, αρνούνται να το αποφασίσουν πριν από τις κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις στην Ευρώπη, φοβούμενοι την άνοδο της ακροδεξιάς», είπε και κάλεσε το Ταμείο να αναθεωρήσει τις «λανθασμένες» εκτιμήσεις του για την Ελλάδα.

«Από τη πλευρά μας επαναλαμβάνουμε με σταθερότητα, νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα: Δεν θα δεχτούμε άλλα παιχνίδια στη πλάτη του ελληνικού λαού» επεσήμανε ο Πρωθυπουργός. Ο κ. Τσίπρας προειδοποίησε ότι «παίζουν με τη φωτιά όποιοι παίζουν παιχνίδια για «ευρωζώνη δύο ταχυτήτων», για διασπάσεις και διαιρέσεις», εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «η ίδια τους η κυβέρνηση δεν θα αφήσει τους πυρομανείς να παίζουν με τα σπίρτα στην αποθήκη με τα πυρομαχικά». Απευθύνθηκε μάλιστα στην Άνγκελα Μέρκελ καλώντας την «να αποθαρρύνει τον κ. Σόιμπλε από τη διαρκή επιθετικότητα κατά της Ελλάδας και από τις αναφορές του τύπου ‘Οι Έλληνες ζουν πάνω από τις δυνατότητές τους’».

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «τηρούμε τα συμφωνηθέντα, να τηρήσουν και οι εταίροι μας αυτά που έχουν συμφωνηθεί. Η αξιολόγηση θα κλείσει, και θα κλείσει θετικά».

 

Παράλληλα, άφησε αιχμές για τη στάση της Νέας Δημοκρατίας λέγοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης και το κόμμα του είναι οι μόνοι στην Ευρώπη –μαζί με τον κ. Σόιμπλε –που εγκαλούν την ελληνική κυβέρνηση για καθυστερήσεις. «Όσο και αν το απεύχονται, η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς υποχωρήσεις σε ακραίους παραλογισμούς και σε ζητήματα αρχών. Σήμερα βλέπουμε στην Ευρώπη ότι οι ακραίες νεοφιλελεύθερες δυνάμεις χάνουν έδαφος και δεν κερδίζουν. Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τη νέα αυτή πραγματικότητα αλλά και τις τεκτονικές αλλαγές σε διεθνές επίπεδο. Το παιχνίδι είναι απολύτως ανοικτό», είπε.

«Ο κ. Μητσοτάκης θα πάει στη Γερμανία δεν ξέρω τι θα πει αλλά δεν θα αναφέρει το ζήτημα της έκδοσης του κ. Χριστοφοράκου. Δεν ήρθε σε επαφή μαζί μου δεν ζήτησε ενημέρωση. Δεν τους ενδιαφέρει να κλείσει η αξιολόγηση αλλά να πέσει η κυβέρνηση για να έρθουν αυτοί στα πράγματα Να λάβει υπόψη ποιος παλεύει για διέξοδο από την κρίση και ποιος δίνει διαπιστευτήρια προκειμένου να έρθει στην εξουσία… Θα του πω ότι για να πάρει την εξουσία δεν αρκεί να γίνει αρεστός στους δανειστές αλλά στον ελληνικό λαό και αυτό δεν θα το καταφέρει», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

«Είμαστε ξεκάθαρα σε μια μεταβατική φάση, όπου η αμφισβήτηση εκφράζεται πλέον ανοιχτά. Και το ερώτημα που εκφράζεται είναι τι χαρακτήρα και τι πρόσημο θα πάρει αυτή η αμφισβήτηση. Αν θα επικρατήσουν οι αντιλήψεις του οικονομικού εθνικισμού, του απομονωτισμού και του ακροδεξιού λαϊκισμού. Ή αν θα εκφραστεί ένα νέο προοδευτικό ρεύμα που θα να διασφαλίσει την σταθερότητα, την αξιοπρέπεια, την αλληλεγγύη, τη Δημοκρατία. Η προοπτική μιας αριστερής εναλλακτικής στην Ευρώπη και τον κόσμο είναι απολύτως ανοιχτή. Είναι στο δικό μας χέρι το να ξεπεράσουμε παθογένειες. Στην ιστορική συγκυρία που βρισκόμαστε στην κυβέρνηση θα κριθούμε από το αν θα καταφέρουμε να πάρουμε πρωτοβουλίες στήριξης της κοινωνίας.

Έχω τη βεβαιότητα ότι θα καταφέρουμε να βγάλουμε τη χώρα αλλά και τη κοινωνία από τη κρίση και να σχεδιάσουμε μαζί τη μεταμνημονιακή Ελλάδα» κατέληξε ο κ. Τσίπρας.