Η μάχη των μαχών για τη γαλλική προεδρία

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Στα δύο χωρισμένη η Γαλλία εκλέγει σήμερα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μετά από έναν Πρώτο Γύρο κατά τον οποίο το εκλογικό αποτέλεσμα προσδιόρισε τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών να σημαδεύεται  από τον αποκλεισμό των υποψηφίων των παραδοσιακών κομμάτων.

Η μάχη μεταξύ του νεαρού κεντρώου υποψήφιου Εμανουέλ Μακρόν και της ακροδεξιάς αντιπάλου του Μαρίν Λεπέν μπορεί να μην έχει εμφανή τα σημάδια ενός αμφίρροπου ντέρμπι, δεν αποκλείεται, όμως, να εξελιχθεί σε τέτοιο έστω και εάν οι δημοσκοπήσεις συγκλίνουν υπέρ μιάς σχετικά άνετης επικράτησης του Μακρόν.

Οι κάτοικοι των υπερπόντιων εδαφών της Γαλλίας και οι Γάλλοι του εξωτερικού ‘εδωσαν ήδη από το Σάββατο, το εναρκτήριο λάκτισμα στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Στη μητροπολιτική Γαλλία τα 66.546 εκλογικά κέντρα θα ανοίξουν την Κυριακή στις 08:00 (τοπική ώρα, 09:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 19:00, μία ώρα αργότερα απ’ ό,τι σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Σε κάποιες μεγάλες πόλεις τα κέντρα θα παραμείνουν ανοικτά ως τις 20:00, καθώς η εκλογική διαδικασία θα διεξαχθεί υπό καθεστώς κατάστασης έκτακτης ανάγκης και τα μέτρα ασφαλείας θα είναι πιο ενισχυμένα σε σχέση με το παρελθόν.

Πάντως, έγκυροι πολιτικοί παρατηρητές συγκλίνουν στην εκτίμη πως σε περίπτωση που οι Γάλλοι αυτή την Κυριακή  δεν κάνουν την έκπληξη, ανεβάζοντας στην προεδρία τη Μαρί Λε Πεν, ένα ποσσοστό πάνω από 40% θα έδινε “αέρα” στα πανιά της και θα μπορούσε να την καταστήσει  επόμενη εν δυνάμει πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Όσο εάν η προοπτική νίκης της ακροδεξιάς υποψηφίου “τρομάζει” τους συντηρητικούς Γάλλους, η ολόπλευρη στήριξη της υποψηφιότητας του Κεντρώου υποψηφίου  από δυνάμεις έξω της γαλλικής Επικράτειας, και, κυρίως, ο πατερναλισμός που επέδειξαν άλλες ευρωπαίκές κυβερνήσεις, ενδέχεται να πυροδοτήσει τα υποβόσκοντα “εθνικιστικά” αντανακλαστικά των Γάλλων ψηφοφόρων γεγονός που εάν συμβεί, θα ανατρέψει τις δημοσκοπήσεις προσδίδοντας χαρακτήρα “θρίλερ” στην αναμέτρηση.

Περισσότερο πιθανόν, πάντως, θεωρείται σύμφωνα με τις μετρήσεις η επικράτηση του Μακρόν ο οποίος έριξε όλα τα όπλα του στην προεκλογική μάχη, ακόμη και την υποστηρίξή του στην Ελλάδα…