Γλίτωσε την παραπομπή σε δίκη ο πρόεδρος της Βραζιλίας

Μπραζίλια.- Πολιτικά «εφτάψυχος» αποδεικνύεται ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Μισέλ Τέμερ, καθώς στη Βουλή δεν συγκεντρώθηκαν οι απαραίτητες ψήφοι για την παραπομπή του σε δίκη.

Σε σύνολο 513, οι 227 βουλευτές ψήφισαν την παραπομπή του, έναντι 263 που είπαν «όχι». Για να καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου χρειάζονταν τα 2/3 του Σώματος.

Ο Τέμερ κατηγορήθηκε για δωροδοκία ύψος 12 εκατ. δολαρίων. Δεν είναι ασφαλώς ο μόνος πολιτικός στη Βραζιλία που κατηγορείται ή έχει ανοικτούς λογαριασμούς με τη Δικαιοσύνη: δεκάδες βουλευτές και πρώην υπουργοί ερευνώνται.

Οι πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις: του πρώην προέδρου της Βουλής, ο οποίος είναι ήδη στη φυλακή και του πρώην προέδρου της χώρας Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 9,5 ετών και αναμένει το αποτέλεσμα της έφεσης.

Πάντως, η συνεδρίαση της Βουλής ήταν επεισοδιακή με φωνές και προπηλακισμούς. Αρκετοί βουλευτές είχαν φέρει φουσκωτές κούκλες που έμοιαζαν με τον πρώην πρόεδρο Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

Ο Τέμερ δήλωσε δικαιωμένος και έτοιμος να συνεχίσει έως το 2018, οπότε λήγει η θητεία του με στόχο να βγάλει τη Βραζιλία από την οικονομική στασιμότητα.

Αυτό άλλωστε ήταν και το επιχείρημα πολλών βουλευτών που αν και αναγνώρισαν την ανάγκη δικαστικής έρευνας, ισχυρίστηκαν ότι η αποπομπή του προέδρου θα βύθιζε τη χώρα σε ακόμα μεγαλύτερη πολιτική και οικονομική στασιμότητα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τέμερ ήταν αντιπρόεδρος επί προεδρίας Ντίλμα Ρουσέφ. Η τελευταία καθαιρέθηκε το 2016, κατηγορούμενη ότι «μαγείρεψε» τα νούμερα του προϋπολογισμού. Κατά πολλούς, ο «εγκέφαλος» πίσω από όλη εκείνη την ιστορία ήταν ο Τέμερ.

Newsroom ΔΟΛ

Φωτογραφία:O πρόεδρος της Βραζιλίας Μισέλ Τέμερ   (Φωτογραφία:  Reuters )