Μεντβέντεφ: Οι κυρώσεις του ανήμπορου Τραμπ ισοδυναμούν με εμπορικό πόλεμο

Μόσχα.- Οι οικονομικές κυρώσεις που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στη Ρωσία ισοδυναμούν με «φουλ εμπορικό πόλεμο», διαμήνυσε ο ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, λοιδορώντας μάλιστα τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ότι αποδεικνύεται παντελώς ανήμπορος.

Σε ανάρτησή του στο Facebook ο κ. Μεντβέντεφ αποσαφήνισε ότι με την υπογραφή των κυρώσεων από τον κ. Τραμπ «τελείωσε η ελπίδα για βελτίωση των σχέσεων» ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και την Μόσχα.

Εκτίμησε μάλιστα ότι το νομοθετημένο πλέον «καθεστώς των κυρώσεων» θα παραμείνει σε ισχύ για δεκαετίες και θα επηρεάζει βαθιά τις αμερικανο-ρωσικές σχέσεις, ανεξάρτητα από το ποιος βρίσκεται στον Λευκό Οίκο ή ποια είναι η σύνθεση του Κογκρέσου.

Στρέφοντας τα βέλη του προσωπικά στον κ. Τραμπ, ο κ. Μεντβέντεφ ανέφερε αιχμηρά ότι ο αμερικανός πρόεδρος αποδείχτηκε τελείως ανήμπορος διότι τελικά υπέγραψε τις κυρώσεις μολονότι είχε εκφράσει επιφυλάξεις για το νομοσχέδιο.

Ο κ. Τραμπ επέδειξε την «πλήρη ανημποριά του με τον πιο ταπεινωτικό τρόπο», ανέφερε ο κ. Τραμπ, προσθέτοντας ότι πλέον η «αντι-ρωσική υστερία» είναι κομμάτι όχι μόνο της εξωτερικής αλλά και της εσωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ.

Νωρίτερα, σε γραπτή του δήλωση, ο κ. Τραμπ διευκρίνισε ότι υπογράφει τις κυρώσεις «για το καλό της εθνικής ενότητας», κατηγορώντας το Κογκρέσο ότι περιορίζει τη δικαιοδοσία του προέδρου να χειρίζεται θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι τελικά θα υπάρξει βελτίωση στις σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας.

Ο κ. Τραμπ είχε το δικαίωμα να ασκήσει βέτο στο νομοσχέδιο, όμως οι κυρώσεις είχαν περάσει με συντριπτικές πλειοψηφίες κι από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία, ουσιαστικά καθιστώντας σαφές στον Λευκό Οίκο πως το Κογκρέσο θα μπορούσε εύκολα να παρακάμψει το βέτο με υπερπλειοψηφία δύο-τρίτων.

Το νομοσχέδιο επιβάλει επίσης κυρώσεις σε Βόρεια Κορέα και Ιράν.