Πάνω από 50.000 ειδικευμένοι μετανάστες εκτός Αυστραλίας

Αθήνα.- Ενώ η ελληνική Κυβέρνηση ακόμη μαζεύει …υπογραφές υπουργών για να τεθεί σε ισχύ η χορήγηση τουριστικής βίζας με δικαίωμα εργασίας, working holiday visa, subclass 417 (έχει υπογραφεί από το 2014!) η Αυστραλιανή Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση προχωρεί σε αλλαγές στο σύστημα χορήγησης βίζας με δικαίωμα εργασίας όπως είναι η βίζα 457. Οι αλλαγές εκτιμάται ότι θα αφήσουν εκτός Αυστραλίας 55.000 ειδικευμένους μετανάστες ενώ εκτιμάται ως πιθανόν οι αλλαγές να επεκταθούν και σε άλλες μορφές visa.

Σύμφωνα με το νέο καθεστώς, η «προσωρινή βίζα ειδικευμένου» η οποία αντικατέστησε την βίζα 457, δεν δίνει το δικαίωμα σε όσους έρχονται στην Αυστραλία να μεταπηδήσουν αργότερα σε βίζα μόνιμης διαμονής, γεγονός που μέχρι πρότινος άνοιγε τον δρόμο σε πολλούς ειδικευμένους αλλοδαπούς που εργάζονταν στην Αυστραλία να εγκατασταθούν μόνιμα στη χώρα.

Τα στοιχεία αυτά συμπεριλαμβάνονται σε έκθεση του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Πληθυσμιακής Έρευνας, σύμφωνα με την οποία ο αριθμός αυτών που θα λαμβάνουν την νέα βίζα 457 θα μειωθεί στο μισό μετά την εφαρμογή του νέου καθεστώτος τον Μάρτη του 2018.

Όπως αναφέρει η έκθεση, μέσα στο 2016 η χώρα έδωσε βίζα 457 σε 45.000 ειδικευμένους αλλοδαπούς, ενώ άλλοι 48.000 ανανέωσαν τη βίζα εργασίας 457 που είχαν πάρει πριν από δύο χρόνια, κατοχυρώνοντας το δικαίωμα να πάρουν βίζα μόνιμης διαμονής γεγονός που τους δίνει το “πράσινο φως” να εγκατασταθούν μόνιμα στη χώρα.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής, Bob Birrell, η μείωση του αριθμού των μεταναστών που δέχεται η χώρα θα ωφελήσει την Αυστραλία και θα συγκρατήσει κάπως και τις τιμές των ακινήτων ιδιαίτερα στη Μελβούρνη και το Σίδνεϊ, μιας και αυτές είναι οι δύο πόλεις που επιλέγουν, ως επί το πλείστον, οι μετανάστες να εγκατασταθούν.

Εντούτοις, οι απόψεις του κ. Birrell βρίσκουν αντίθετο τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Επιχειρηματικού Συμβουλίου της χώρας, οποιαδήποτε πολιτική μειώνει τον αριθμό των ειδικευμένων μεταναστών που δέχεται η χώρα, υπονομεύει την οικονομική της ανάπτυξη.