ΓΝΩΜΗ: Επί των όσων συζητήθηκαν στην Επιτροπή της Βουλής για την Διασπορά (sic)

ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Παρά το γεγονός ότι ο επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού κ. Μιχάλης Κόκκινος, στην εισήγησή του προς την Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς (sic) της Βουλής, την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου, υποστήριξε ότι η ΓΓΑΕ «προτείνουμε παρεμβάσεις, που επιδιώκουν να λύσουν τα προβλήματα της καθημερινότητας του Απόδημου Έλληνα», κανένα από τα θέματα της εισήγησής του δεν «ακουμπούσε» τρέχοντα προβλήματα..

Ίσως επειδή, όπως είπε, τα θέματα που τους απασχολούν,  τα αντλούν από τον «σχεδιαστή της καθημερινής πολιτικής» για τον Απόδημο Ελληνισμό, τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ, ο οποίος «μας ενημερώνει από τις προσωπικές επαφές, που διατηρεί με την ομογένεια»! Προφανώς ο κ. Γενικός εννοεί τα 20 (ή 21) ταξίδια του υφυπουργού, μέσα σε μόλις οκτώ ή εννιά μήνες υπουργίας του… «Μας ενημερώνει, είπε, για τις εξελίξεις, σχεδιάζουμε μαζί και συμπαράγουμε το πολιτικό έργο προς όφελος της ομογένειας».  Είναι η πρώτη φορά που η πολιτική της γενέτειρας για τον Απόδημο Ελληνισμό βασίζεται σε …προσωπικές επαφές!!!

Αναλύοντας, το έργο της ΓΓΑΕ, παραρτήματος του Υπουργείου Εξωτερικών, ο Γενικός Διευθυντής και ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής το επικέντρωσαν, για το 2017, στα …πατροπαράδοτα (έστω και πολιτιστικά κάπως αναβαθμισμένα, είναι αλήθεια) προγράμματα φιλοξενίας ομογενών μαθητών στην γενέτειρα, σε διαγωνισμούς για το διεθνές έτος Νίκου Καζατζάκη, στη στήριξη του ετήσιου προγράμματος ΑΗΙ, σε πρόγραμμα φιλοξενίας ομογενών τρίτης ηλικίας από την Ουκρανία, στη δικτύωση της ομογενειακής νεολαίας, σε επιμορφωτική συνάντηση εκπαιδευτικών Κ. και Α. Ευρώπης και στη συμμετοχή τριών νέων ομογενών σε τριμερή διάσκεψη για την Ομογένεια.

Κατά τα λοιπά, ο κ. Κόκκινος χαρακτήρισε τον Απόδημο Ελληνισμό «αναπόσπαστο κομμάτι του έθνους και της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής», προκαλώντας εύγλωττα ερωτήματα για τον διαχωρισμό αυτόν ενώ, παρά το ότι υποστήριξε πως «η εμπιστοσύνη ανάμεσα στην Ομογένεια και την Ελλάδα έχει αποκατασταθεί» έσπευσε να …προειδοποιήσει ότι  «χωρίς το ελληνικό κράτος δεν μπορεί καν η Διασπορά (sic) να είναι Διασπορά με προοπτική ταυτότητας». Θα ήταν όντως εξαιρετικά ενδιαφέρον να μπορούσαν με κάποιο μεταφυσικό ή υπερφυσικό τρόπο, να το ακούσουν αυτό οι Απόδημοι Έλληνες που συνέστησαν το 1814 στην Οδησσό τη Φιλική Εταιρεία!

Τώρα, ενδιαφέρον παρουσιάζει η κυβερνητική συμμετοχή και στήριξη στο πρόγραμμα του American Hellenic Institute (ΑΗΙ) για δωδεκαμελή αντιπροσωπεία Ελληνοαμερικανών φοιτητών, από διάφορα πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Δεν μπορούμε, ωστόσο, να αποφύγουμε το ερώτημα: Τι είδους στήριξη παρέχεται από την ΓΓΑΕ στο πρόγραμμα; Και πως επελέγη το ΑΗΙ;

Θετικό το Πιλοτικό πρόγραμμα φιλοξενίας 20 φοιτητών από οκτώ διαφορετικές Πολιτείες των Η.Π.Α., β΄ γενεάς και άνω με έξοδα της ΓΓΑΕ (πλην των αεροπορικών εισιτηρίων, αν καταλάβαμε καλά).

Καλή και η συμμετοχή τριών Ελληνικής καταγωγής νέων από τις Η.Π.Α. στην τρίτη τριμερή Διάσκεψη Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, με θέμα την Διασπορά. Αλλά γιατί, πάλι, μόνον από τις ΗΠΑ; Δεν υπάρχουν ελληνικής καταγωγής φοιτητές και σε άλλες χώρες;

Βάση σύμβασης, διάρκειας τριών ετών που υπεγράφη το 2016 μεταξύ ΥΠΕΞ και Ινστιτούτου Κλασσικών, Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Κρατικού Πανεπιστημίου Τιφλίδας υλοποιείται πρόγραμμα διδασκαλίας Ελληνικής γλώσσας σε 15 δημόσια σχολεία της Γεωργίας. Δεν μάθαμε, όμως, ούτε πόσοι μαθητές τα παρακολουθούν ούτε τις επιδόσεις τους.

Εντούτοις, ορισμένα από τα θέματα της καθημερινότητας των ομογενών τα έθεσε, στη δική του εισήγηση, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής της ΝΔ Σάββας Αναστασιάδης. Σταχυολογούμε: Ζητήματα ανεπάρκειας διδακτικού προσωπικού στα σχολεία, θέματα ελλιπούς διαρθρωτικής επάρκειας στη δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Φορολογικά,  ΣΑΕ και ψήφος αποδήμων Ελλήνων Ψηφοφόρων.  Ζητήματα που αφορούν την εύρυθμο λειτουργία του μοναδικού ελληνικού ερευνητικού κέντρου στη Βενετία. Τα γνωστά και μη επιλυόμενα προβλήματα των σχολείων του Μονάχου και του Μοντρεάλ. Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας. Το ζήτημα των Προξενείων που κλείνουν και, το θέμα του Ιδρύματος Απόδημου Ελληνισμού Θεσσαλονίκης, με τις παρελκόμενες υποχρεώσεις του απέναντι στο διοικητικό του προσωπικό…

Δυστυχώς, σε όλα αυτά οι επικεφαλής της ΓΓΑΕ, απαντώντας, είτε δήλωσαν αναρμόδιοι (καθώς την ευθύνη την είχαν άλλα υπουργεία) είτε αρκέστηκαν σε γενικότητες και ωραιολογία. Αναφέρθηκαν σε Νομοσχέδια που εν κρυπτώ και παραβύστω (σ.σ. στα κρυφά και στα μυστικά ) έχουν ολοκληρωθεί και μένουν στα υπουργικά συρτάρια αν και αφορούν θέματα, όπως η ψήφος των αποδήμων!  Δικαστικές περιπλοκές επί αποφάσεων που, εντούτοις, δεν έχουν εισέτι καθαρογραφεί!   Ακροβασίες ανάμεσα σε συνταγματικές επιταγές και κυβερνητικές πρακτικές (ΣΑΕ, Ψήφος) και, επομένως, προς τι η ενημέρωση της Επιτροπής; Όταν, μάλιστα, η ίδια η Επιτροπή δεν ενημερώνει την Ομογένεια εάν και ποιας έκτασης πρόοδος σημειώθηκε μέχρι σήμερα στα 17 «σημεία δράσης» για την Ομογένεια, που πομπωδώς συνέταξε και ανακοίνωσε με την ανάληψη των καθηκόντων του ο Πρόεδρός της, κ. Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης;