SOS από το Παρίσι για τα προβλήματα ελληνόγλωσσης Εκπαίδευσης!

Η ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό φθίνει, οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί εκλείπουν.
Ανοιχτή Επιστολή στον Υπουργό Παιδείας κ. Γαβρόγλου

Ήδη από το 2015 άρχισε η αρνητική αντιμετώπιση των αποσπασμένων εκπαιδευτικών στο εξωτερικό, ιδίως αυτών πέραν της πενταετίας, από το Υπουργείο Παιδείας. Εν μέσω κρίσης και οικονομικής ανέχειας, άρχισαν, χωρίς καμία λογική και καμία νομική υπόσταση οι αποφάσεις λήξης των αποσπάσεων των εκπαιδευτικών αυτών και η μη ανανέωσή τους. Έτσι παρατηρούνται τεράστια κενά στα σχολεία του εξωτερικού.
Σ’όλα τα σχολεία της ελληνικής διασποράς δημιουργήθηκε μια αναστάτωση χωρίς προηγούμενο και η ήδη νοσούσα ελληνόγλωσση εκπαίδευση άρχισε να καταρρέει.
Φέτος, πάλι, τελείως ξαφνικά, στα τέλη Αυγούστου πολλοί εκπαιδευτικοί στο εξωτερικό είδαν να λήγει η απόσπασή τους ενώ ήταν έτοιμοι ν’αρχίσουν να εργάζονται. Έτσι πολλοί αναγκάστηκαν ν’αφήσουν τις οικογένειές τους την τελευταία στιγμή και να γυρίσουν στην Ελλάδα ή να πάρουν άδειες άνευ αποδοχών. Και από το υπουργείο δε γίνεται καμία προσπάθεια να καλυφθούν τα κενά.
Έτσι στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2017, η συντριπτική πλειοψηφία των σχολείων του εξωτερικού υπολειτουργεί, δεν υπάρχουν εκπαιδευτικοί να καλύψουν τις θέσεις, παρόλο που σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν εκπαιδευτικοί δίπλα στα σχολεία όπου ήταν τοποθετημένοι, αλλά δεν μπορούν να δουλέψουν γιατί οι αποσπάσεις τους έχουν λήξει.
Παρακαλούμε πολύ το υπουργείο παιδείας να προστατέψει τα σχολεία και τους μαθητές του εξωτερικού, να σεβαστεί την εκπαίδευση που είναι τόσο πολύτιμη για τους Έλληνες του εξωτερικού και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα ώστε επιτέλους να ξεκινήσει μια σχολική χρονιά με ομαλότητα. 

www.diaspora-grecque.com 

Xαμόγελα στην κοπή της πίττας…

COMMUNAUTE HELLENIQUE de PARIS et des environs

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΑΡΙΣΙΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ

Maison de la Grèce, 9, rue Mesnil, 75116 Paris
Tél : 0147046789, fax : 0147046813
Site : www.communaute-hellenique.com
E mail : list.chpe@gmail.com
Présidente – Πρόεδρος: Mme Seta THEODORIDIS 

Ανοιχτή Επιστολή στον Υπουργό Παιδείας κ. Γαβρόγλου

Κύριε Υπουργέ,
Το Δ.Σ. της Ελληνικής Κοινότητας Παρισιού και περιχώρων, που συνήλθε στις 25 Σεπτεμβρίου 2017, βρέθηκε αντιμέτωπο με το πρόβλημα των αποσπάσεων των εκπαιδευτικών στα σχολεία του εξωτερικού και αποφάσισε να σας στείλει επιστολή διαμαρτυρίας.
Το θέμα αυτό όπως έχει εξελιχτεί αυτή τη στιγμή, έχει τραγικές συνέπειες στη λειτουργία των σχολείων μας.
Κάνουμε υπομονή εδώ και ένα μήνα, αλλά είναι πλέον επείγον να σας καταγγείλουμε την κατάσταση έτσι όπως έχει διαμορφωθεί.
Εδώ και ένα μήνα βρισκόμαστε μπροστά σε σχολεία που υπολειτουργούν, με πέντε καθηγητές για 498 μαθητές. Με γονείς που κάνουν, οι περισσότεροι, πάνω από μία ώρα δρόμο για να αφήσουν τα μεγαλύτερα παιδιά σε μια τάξη κατάμεστη και να φύγουν με τα μικρότερα στο χέρι, αφού το νηπιαγωγείο δεν λειτουργεί. Την περυσινή χρονιά, είχαμε 15 εκπαιδευτικούς για την περιφέρεια του Παρισιού.
Θα πρέπει να ξέρετε κύριε Υπουργέ ότι η Ελληνική Παροικία, η Κοινότητα και οι γονείς, κάνουν εδώ και χρόνια τεράστιες προσπάθειες για να διατηρήσουν τα Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας. Η έλλειψη στελέχωσης τους, ένα μήνα μετά την έναρξη των μαθημάτων, είναι καταστροφική και θα έχει τραγικές συνέπειες στην εξέλιξη της σχολικής χρονιάς. Οι ώρες διδασκαλίας είναι περιορισμένες και όσο περνάει ο καιρός τίθεται σε κίνδυνο η επιτυχία των παιδιών στο Πιστοποιητικό Ελληνομάθειας και στις εξετάσεις του γαλλικού απολυτηρίου Baccalauréat, επειδή πολλά από αυτά έχουν επιλέξει τα ελληνικά ως πρώτη, δεύτερη ή τρίτη ξένη γλώσσα.
Σας υπενθυμίζουμε ότι τα παιδιά αυτά δεν είναι μόνον δεύτερης ή τρίτης γενηάς ελληνόπουλα, αλλά και παιδιά μεταναστών που έφτασαν μόλις πρόσφατα στη Γαλλία εξ αιτίας της κρίσης και για τα οποία η φοίτηση στα ελληνικά σχολεία είναι ο μόνος τρόπος για να μην ξεχάσουν τη γλώσσα τους.
Λυπόμαστε που η κυβέρνηση και το Υπουργείο σας, στο οποίο είχαμε στηρίξει όλες μας τις ελπίδες, άφησε να δημιουργηθεί μια τέτοια κατάσταση που έχει απογοητεύσει και έχει βυθίσει σε άγχος την ελληνική παροικία.
Εμείς που προσπαθούμε χρόνια τώρα να κρατήσουμε αυτή την μοναδική την εστία ελληνομάθειας που όπως όλοι ξέρουμε τρέφει τον φιλελληνισμό, βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή στη δυσάρεστη θέση να μην μπορούμε να ανταποκριθούμε στη στοιχειώδη υποχρέωση μας απέναντι στα παιδιά μας. Να μην μπορούμε να τους παρέχουμε ελληνική εκπαίδευση.
Κύριε Υπουργέ, πώς θα μπορούσαμε να δικαιολογήσουμε την κατάσταση αυτή στα παιδιά μας, που τους μαθαίνουμε να αγαπούν την Ελλάδα και τα ελληνικά ;
Τι θα πρέπει να πουμε στα νήπια που έρχονται στο σχολείο, συνοδεύοντας τα μεγαλύτερα τους αδέλφια, και τα οποία δεν τα αφήνουμε να μπούν στην τάξη; Πώς να τους εξηγήσουμε την περίπλοκη γραφειοκρατική ιστορία των αποσπάσεων ;

Αυτά τα παιδιά, Κύριε Υπουργέ περιμένουν μια γρήγορη απάντηση από εσάς.

Με τιμή,
Σέτα Θεοδωρίδου
Πρόεδρος