ΓΝΩΜΗ: Η ιεραρχία της ΑΧΕΠΑ και η Ελληνική Γλώσσα

ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Η American Hellenic Educational Progressive Association  (AHEPA)  – Αμερικανική Ελληνική Εκπαιδευτική Προοδευτική Ένωση­ (ΑΧΕΠΑ)-  απέκτησε τον περασμένο Ιούλιο, στο 95ο ετήσιο Συνέδριο, τον νέο της «Supreme President, Carl (Icaros) R. Hollister.

Αποστολή και σκοπός της ΑΧΕΠΑ, είναι η προώθηση των αρχαίων Ελληνικών ιδεών της εκπαίδευσης, της φιλανθρωπίας, της ατομικής ευθύνης, της ακεραιότητας και της ατομικής αριστείας μέσα από την κοινωνική υπηρεσία και τον εθελοντισμό. Τα τελευταία χρόνια, έχει προστεθεί (ορθώς) και η παρότρυνση της εκμάθησης της ελληνικής Γλώσσας από τους νεαρούς ομογενείς.

Μέσω δε των ελληνικών προγραμμάτων και πολιτιστικών εκδηλώσεών της, η ΑΧΕΠΑ συνεχίζει να φέρνει σε επαφή ελληνικές κοινότητες σε όλο τον κόσμο. Με δεκάδες χιλιάδες μέλη, η οικογένεια της ΑΧΕΠΑ έχει συγκεντρώσει κεφάλαια και τα έχει ξοδέψει για πολυάριθμες σημαντικές προσπάθειες ανακούφισης, ιατρικής έρευνας, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό,  υποβοηθούμενους που αναζητούν εργασία στις Η.Π.Α. και εκτός και φοιτητές με προγράμματα υποτροφιών, με βραβεία σε αποφοίτους ελληνόγλωσσων σχολείων κ.α.

Κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας τελετής, μάλιστα, τον περασμένο Ιούνιο, το Τμήμα 349 της AΧΕΠΑ Στάτεν Αϊλαντ (ΗΠΑ) βράβευσε 16 ομογενείς απόφοιτους μαθητές, και ο πρόεδρος, Ιωάννης Αντωνόπουλος, απευθυνόμενος στους μαθητές, είπε, μεταξύ άλλων: «Συγχαρητήρια σε όλους μας τους μαθητές, που αποτελούν το μέλλον και την ελπίδα της Ομογένειάς μας. Συγχαρητήρια και στους παππούδες, γιαγιάδες και γονείς που δίδαξαν στα παιδιά τους την ελληνική γλώσσα, τα ήθη και τα έθιμά μας καθώς και την Ορθόδοξη θρησκεία μας».

“Ξέντωσε” ο πρόλογος, από ανάγκη και σφοδρή επιθυμία του γράφοντος να μην παρεξηγηθούν όσα παρακάτω θα παραθέσουμε και που οι ημέρες αυτές εθνικής ανάτασης, Μνήμης, και Υπερηφάνειας, για την ηρωική αντίσταση του ελληνικού λαού στις ορδές του φασισμού και ναζισμού το 1940, αλλά και τα όσα εγκώμια ακούστηκαν τότε από τους σημαντικότερους πολιτικούς και στρατιωτικούς ηγέτες της εποχής για τον ελληνισμό και την γενικότερη προσφορά του στην ανθρωπότητα, μας ενέπνευσαν.

Το ζήτημα δεν αφορά τον νυν Supreme President. Δεν είναι προσωπικό. Πολλοί ομογενείς έχουν φθάσει στην κορυφαία αυτή θέση και δεν ομιλούσαν την ελληνική Γλώσσα.

Φρονούμε, λοιπόν, ότι ένα από τα κριτήρια για να ανέλθει, μελλοντικά, αδελφός στις υψηλότερες διοικητικές βαθμίδες της Οργάνωσης, και οπωσδήποτε στη θέση του Ύπατου Προέδρου της ΑΧΕΠΑ, οφείλει να αποτελεί η γνώση (σε κάποιον ικανοποιητικό βαθμό) της ελληνικής Γλώσσας. Η Panhellenic Post «ρίχνει την ιδέα» το θέμα αυτό να τεθεί προς συζήτηση στο προσεχές Συνέδριο της ΑΧΕΠΑ, του 2018, που θα διεξαχθεί στο Atlantic City, NJ.

Η πανθομολογούμενη ανάγκη να μην πάψει να μιλιέται η ελληνική γλώσσα από την ομογένεια, ανάγκη την οποία πρώτη αναγνωρίζει η ίδια η ΑΧΕΠΑ, επισημαίνοντας, μάλιστα, και τις αρνητικές συνέπειες  που η απώλεια της γλώσσας θα έχει για την ελληνικότητα των Αποδήμων και των ελληνικής καταγωγής πολιτών του κόσμου, θα πρέπει να βρει ανταπόκριση και στην ίδια την εσωτερική της διοικητική δομή. Όταν η ΑΧΕΠΑ προωθεί την εκμάθηση της ελληνικής στους νέους ομογενείς, όταν μιλάει για την διατήρηση της πολιτισμικής ταυτότητας των Ελλήνων, όταν ασκεί επιρροή για τα εθνικά θέματα, έχουμε την ταπεινή γνώμη ότι στην κορυφή της διοικητικής της πυραμίδας οι εκτελεστικοί θα πρέπει να γνωρίζουν και ελληνικά.  Θα αποτελέσουν, έτσι, και το ζωντανό παράδειγμα προς την νεολαία της ομογένειας.

Βέβαια, αναγνωρίζουμε ότι πλέον στην Ιεραρχία ανέρχονται δεύτερης, τρίτης και οσονούπω τέταρτης γενιάς Ελληνοαμερικανοί. Ωστόσο, άνθρωποι μορφωμένοι είναι όλοι. Με δύο και τρία πανεπιστημιακά πτυχία. Με γνώσεις και άλλων γλωσσών, πέραν της Αγγλικής, πολλοί από αυτούς. Ε, όποιοι αδελφοί, από τη βάση της διοικητικής πυραμίδας θέλουν να ανεβαίνουν προς τα υψηλά, με βλέψεις να κατακτήσουν και την κορυφή, εκτός όλων των άλλων προ- απαιτούμενων και αναγκαίων προσόντων, ας διαθέσουν χρόνο να μάθουν και ελληνικά. Δεν είναι εθνικιστικό το ζήτημα. Είναι θέμα βαθιάς ουσίας.