Φόβοι για σύγκρουση στη Μέση Ανατολή

Πόλεμος ανάμεσα σε Ιράν και Σαουδική Αραβία; Ορισμένοι θεωρούν απίθανο το ενδεχόμενο σύρραξης ανάμεσα στα δύο κράτη, άλλοι ωστόσο με κομμένη την ανάσα παρακολουθούν το μπρα – ντε φερ εξουσίας που εκτυλίσσεται εδώ και σχεδόν τέσσερις δεκαετίες.

Καταστροφική θα ήταν η σύγκρουση ανάμεσα στις δύο πλευρές. Η Σαουδική Αραβία μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1970 αισθανόταν αδιαμφισβήτητος ηγέτης του μουσουλμανικού κόσμου. Ύστερα όμως από την ιρανική επανάσταση, το 1979, τα δεδομένα άρχισαν να αλλάζουν και η Σαουδική Αραβία ξεκίνησε να αντιμετωπίζει το Ιράν ως τον χειρότερο αντίπαλό της.

Η Σαουδική Αραβία αποτελεί βασίλειο των Σουνιτών και σε αυτό βρίσκονται οι πιο σημαντικές ισλαμικές κοινότητες διεθνώς. Η χώρα θεωρείται από τους βασικότερους εξαγωγείς πετρελαίου, ενώ συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο εύπορες αραβικές χώρες.

Φόβος της Σαουδικής Αραβίας αποτελεί η επιδίωξη του Ιράν να διαδραματίσει κυρίαρχο ρόλο στη Μέση Ανατολή, τη στιγμή που αντιτίθεται στην ενδυνάμωση των Σιιτών.

Η κόντρα ανάμεσα στα δύο κράτη φέρεται να έχει τροφοδοτηθεί και από την σκληρή στάση του αμερικανού προέδρου απέναντι στο Ιράν, μετά και την απόφασή του για διαφοροποίηση του πυρηνικού προγράμματος.

Την ίδια ώρα ο νέος πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν Αλ Σαούντ, που προκρίνει την επιστροφή στο μετριοπαθές Ισλάμ και φέρεται να βρίσκεται πίσω από την παραίτηση του πρωθυπουργού του Λιβάνου, διεξάγει πόλεμο ενάντια στους αντάρτες Χούτι στην γειτονική Υεμένη. Οι σαουδάραβες υποστηρίζουν, ακόμη, ότι οι αντάρτες ενισχύονται ως προς τον εξοπλισμό τους από το Ιράν, κάτι όμως που η Τεχεράνη απορρίπτει.

Από την πλευρά του το Ιράν, έχει εκφράσει τη στήριξή του απέναντι στον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους και στις αντίθετες με την πολιτική του δυνάμεις.

Πιστεύει ακόμη ότι η Σαουδική Αραβία επιχειρεί να αποσταθεροποιήσει τον Λίβανο, όπου το υποστηριζόμενο από το Ιράν σιιτικό κίνημα της Χεζμπολάχ αποτελεί μέρος της κυβέρνησης.

Η παραίτηση του Χαρίρι έχει βυθίσει τον Λίβανο σε κρίση, σπρώχνοντας τη μικρή αυτή αραβική χώρα στην πρώτη γραμμή της αντιπαλότητας ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και το σιιτικό Ιράν.

Η Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προειδοποίησαν την προηγούμενη εβδομάδα τους πολίτες τους να μην ταξιδεύουν στον Λίβανο και προέτρεψαν τους υπηκόους τους που βρίσκονται ήδη στη χώρα να την εγκαταλείψουν.

Ανώτατοι λιβανέζοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι εκτιμούν πως ο λιβανέζος πρωθυπουργός Σαάντ αλ Χαρίρι, που ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την απόφασή του να παραιτηθεί το Σάββατο, κρατείται από τους Σαουδάραβες. Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα κατηγόρησε ευθέως τη Σαουδική Αραβία ότι κήρυξε πόλεμο στον Λίβανο και τη σιιτική οργάνωση.

Από την πλευρά του το Ριάντ υποστηρίζει ότι ο Χαρίρι έχει ελευθερία κινήσεων και ότι αποφάσισε να παραιτηθεί επειδή η Χεζμπολάχ, που συμμετείχε στην κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον ίδιο, έχει καταλάβει με «πειρατεία» το λιβανέζικο πολιτικό σύστημα.

Η πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Βηρυτό ανακοίνωσε την απαγωγή ενός υπηκόου της χώρας της, χωρίς να δίνει λεπτομέρειες για τα στοιχεία του ατόμου, ή για τις συνθήκες απαγωγής του.

Πέπλο μυστηρίου καλύπτει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Σαάντ αλ-Χαρίρι που παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα ενώ βρισκόταν στη Σαουδική Αραβία.

Δεν έχει επιστρέψει από τότε στον Λίβανο, ενώ ανώτερος λιβανέζος αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters πως ο πρόεδρος της χώρας είπε σε ξένους πρεσβευτές ότι ο Χαρίρι έχει «απαχθεί».

in.gr