Ξεσηκώνονται οι Μακεδόνες- “Νέα Μακεδονία” λέγεται ότι θα είναι το όνομα των Σκοπίων

Αθήνα.- «Νέα Μακεδονία» είναι –  σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Κάτιας Μακρή, που μεταδόθηκαν σήμερα στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Star με τη Μάρα Ζαχαρέα –  το επικρατέστερο όνομα για την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, το οποίο συζητούν στις Βρυξέλλες  ο ειδικός διαμεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς και οι διαπραγματευτές Ελλάδας – Σκοπίων. Η Αθήνα, αν συμφωνήσει και ο εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ,  θα δεχτεί αυτήν την ονομασία, προκειμένου το θέμα να κλείσει τους πρώτους μήνες του 2018.

Η Κ. Μακρή υπενθύμισε ότι η αρχική ελληνική πρόταση το καλοκαίρι που μας πέρασε ήταν η  ονομασία «Μακεδονία του Βαρδάρη». Όπως πρόσθεσε, «τώρα όμως έχουμε φτάσει στο “Nέα Μακεδονία»  που σας θυμίζω ότι το είχαμε ξανακούσει το 1992 και περιλαμβάνονταν στο περίφημο πακέτο Πινέιρο, το οποίο τότε είχε απορριφτεί».

Τη γεωγραφική ονομασία, όπως είναι η «Βόρεια Μακεδονία», φαίνεται ότι δεν την επιθυμεί ούτε η ελληνική πλευρά, εκτιμώντας ότι δεν φρενάρει τον αλυτρωτισμό των Σκοπιανών, καθώς παραπέμπει στην ύπαρξη και Νότιας Mακεδονίας, ενώ δεν τη θέλουν ούτε οι Βούλγαροι.  «Έτσι καταλήγουμε στο “Nέα Μακεδονία” και τώρα,  αν κάτι δεν αλλάξει στην πορεία, στόχος είναι η λύση να βρεθεί έως την άνοιξη του 2018. Άλλωστε και ο Αλέξης Τσίπρας, προχθές, μετά την τετραμερή συνάντηση που έγινε στο Βελιγράδι, φάνηκε εξαιρετικά θετικός στο να έχουμε λύση εντός του 2018»επισήμανε.

Όπως συμπλήρωσε η σχολιάστρια του Star, το ερώτημα για την  κυβέρνηση είναι  «πώς θα το περάσει στη Βουλή, με δεδομένο ότι ο κ. Καμμένος θα δυσκολευτεί να συμφωνήσει. Ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι και η ΝΔ θα έχει πρόβλημα στο εσωτερικό της, οπότε θα περάσει με διακομματικές ψήφους απο όσες παρατάξεις ή  μεμονωμένους βουλευτές ακολουθήσουν».

ΣΧΟΛΙΟ ΡΗΡ: Τα δύσκολα δεν είναι μόνο μέσα στο ελληνικό κοινοβούλιο. Έντονη θα είναι και η αντίδραση όλων των Παμμακεδονικών οργανώσεων οι οποίες ήδη τελούν σε επαγρύπνηση προκειμένου να ανατρέψουν τα όποια σχέδια της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να χαρίσουν το όνομα “Μακεδονία” στους Σκοπιανούς.

Πληροφορίες από τις Παμμακεδονικές της Αυστραλίας, Αμερικής και Καναδά κάνουν λόγο για “άμεση αντίδραση” και δηλώνουν κατηγορηματικά πως δεν αποδέχονται καμία ονομασία για την FYROM που θα περιέχει τη λέξη Μακεδονία ούτε με γεωγραφικό προσδιορισμό.

Υπενθυμίζεται ότι για το θέμα αυτό οι ανά τον κόσμο Παμμακεδονικές Ενώσεις απέστειλαν  πρόσφατα προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, με ταυτόχρονη κοινοποίηση στον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης, τον Υπουργό Εξωτερικών, τον Υφυπουργό Εσωτερικών Μακεδονίας-Θράκης, τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, τον Τομεάρχη Εξωτερικών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στα μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου, την ανοικτή αντίθεση τους στις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από την θέση του Έλληνα Υπουργού Εθνικής Άμυνας να μην αποδέχεται τη χρήση του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία της γειτονικής χώρας.

Προτείνουν δε και τη λύση: “Εμείς οι απανταχού Μακεδόνες δεν δεχόμαστε επ’ ουδενί λόγω αυτή την επικίνδυνη υποχώρηση από τα κόμματα που έχουν συναινέσει στην δήθεν «κόκκινη γραμμή» για μια χώρα με αβέβαιο μέλλον. Υπάρχει όμως μια διέξοδος γι αυτό: ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ”.