Ρίχνουν ευθύνη στα Ταχυδρομεία και τα Τελωνεία της Ελλάδας

Μελβούρνη.- Έφη, Vermont South, Μελβούρνη: «Πλήρωσα $500 για να βγάλω από τις αρμόδιες υπηρεσίες τα έγγραφα αυτά. Τα έστειλα συστημένα και εξπρές στις 28 του Οκτώβρη και μέχρι τώρα δεν έχουν φτάσει στον προορισμό τους. Τα έψαξα και τελικά τα βρήκα στο Τελωνείο Αθηνών. Βρίσκονται εκεί ενάμισι μήνα τώρα. Προσπαθώ να επικοινωνήσω με το Τελωνείο να βρω μία άκρη αλλά κανένας δεν σηκώνει το τηλέφωνο».

Γιώργος, Melton, Μελβούρνη: «Το δέμα το έστειλα τον Ιούλιο και, βέβαια, άρχισα να αναρωτιέμαι πού βρίσκεται και να το ψάχνω μετά από κανένα μήνα. Ο προορισμός του ήταν η Κρήτη. Το βρήκα στην Αθήνα και ήλπιζα τότε ότι ένας μήνας θα ήταν αρκετός για να φτάσει στον προορισμό του. Όταν άρχισα πάλι να το ψάχνω, γιατί είχαν περάσει ήδη δύο μήνες και δεν είχε παραδοθεί, με πληροφόρησαν ότι, ναι μεν, πήγε στην Κρήτη αλλά όχι στη διεύθυνση που το είχα στείλει και ότι είχε χαθεί. Είναι μετά να μη λέω ότι υπάρχουν κλέφτες στα ελληνικά ταχυδρομεία;».

Βίκυ, Kew, Μελβούρνη: «Έστειλα το δέμα πριν από δύο μήνες. Τα έξοδα αποστολής ήταν γύρω στα $55 και ακόμα να φτάσει στον προορισμό του. Και δεν μπορώ να το ψάξω να το βρω γιατί ο υπάλληλος του εδώ ταχυδρομείου δεν με πληροφόρησε ότι έπρεπε να πληρώσω παραπάνω προκειμένου να μου δώσει κωδικό εντοπισμού».

Αυτές είναι μερικές από τις ιστορίες που μας είπαν αγανακτισμένοι αναγνώστες και δεν διαφέρουν πολύ από τις ιστορίες δεκάδων άλλων που μας τηλεφώνησαν για να μοιραστούν μαζί μας τη δική τους «ταχυδρομική» ταλαιπωρία.

Μάλιστα, οι περισσότεροι από τους αναγνώστες μας, είναι πεπεισμένοι ότι τη μεγαλύτερη ευθύνη για τις καθυστερήσεις αλλά και την απώλεια δεμάτων ή εγγράφων που έστειλαν στην Ελλάδα, φέρουν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ) ή το Τελωνείο στην Ελλάδα που καθυστερεί «αδικαιολόγητα» όπως ανέφεραν την όλη διαδικασία εκτελωνισμού.

Κάποιοι από αυτούς, εντούτοις, πιστεύουν ότι και τα Αυστραλιανά Ταχυδρομεία είναι υπεύθυνα για την ταλαιπωρία τους και αυτό γιατί όταν παρέδωσαν το δέμα ή ότι άλλο έστελναν στην Ελλάδα στο εδώ ταχυδρομείο, οι υπάλληλοι δεν τους ενημέρωσαν σωστά για τον χρόνο που ίσως χρειαστεί προκειμένου αυτό να φτάσει στον προορισμό. Επιμένουν, επίσης, ότι από την στιγμή που αυτοί πληρώνουν τα έξοδα αποστολής στα Αυστραλιανά Ταχυδρομεία θα πρέπει αυτά να φέρουν και την ευθύνη έως ότου αυτό που στέλνουν φτάσει στον προορισμό του.

Κατανοούμε την αγανάκτησή τους. Για άλλη μία φορά, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια και σε άλλους κοινωφελείς οργανισμούς, δεν είναι οι διευθυντές που παίρνουν τις αποφάσεις για περικοπές προσωπικού και πόρων στα ταχυδρομεία της Αυστραλίας -με αρνητικές συνέπειες για την την ποιότητα των υπηρεσιών που αυτά προσφέρουν- που ταλαιπωρούνται, αλλά οι πολίτες.

Είναι οι οικονομικοί και λειτουργικοί δείκτες και οι συνδυαστικές αξιολογήσεις τους που αποφασίζουν σήμερα την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουν τα ταχυδρομεία. Η λήψη αποφάσεων σε πολλούς κοινωφελείς οργανισμούς βασίζεται σήμερα, στο σκεπτικό του… «από την στιγμή που οι αριθμοί ευημερούν, το αν οι άνθρωποι δυστυχούν είναι μηδαμινής σημασίας.

Η επικράτηση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σήμερα ως του βασικού τρόπου επικοινωνίας σίγουρα δεν έχει βοηθήσει, γιατί από την στιγμή που τα έσοδα των ταχυδρομείων από την αποστολή επιστολών μειώνονται, είναι λογικό οι διοικούντες να περικόπτουν ακόμα περισσότερα κονδύλια από τον συγκεκριμένο τομέα του οργανισμού.

Οι διαπιστώσεις, βέβαια, για τον τρόπο λειτουργίας των ταχυδρομείων αλλά και άλλων κοινωφελών οργανισμών τις τελευταίες δύο δεκαετίες και για το ότι η ποιότητα των «παραδοσιακών» υπηρεσιών που προσφέρουν πάει από το κακό στο χειρότερο, δεν αρκούν για να μειωθεί η ταλαιπωρία των συμπαροίκων που πολλές φορές από ανάγκη πρέπει να τα χρησιμοποιήσουν για να στείλουν κάποια έγγραφα ή οτιδήποτε άλλο στην Ελλάδα.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΕΛΩΝΕΙΟ ΚΑΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

Από τον περασμένο Ιούνιο, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι άλλαξαν πολλά στον τρόπο ελέγχου των δεμάτων που φτάνουν στην Ελλάδα από χώρες πλην Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι αλλαγές αφορούν τα δέματα που στέλνονται με όλες τις μεταφορικές εταιρίες, ακόμα και με τα ΕΛΤΑ.

Όσα αντικείμενα απαλλάσσονται από φόρους και δασμούς, εφόσον η αξία τους δεν υπερβαίνει τα 22 ευρώ, παραδίδονται στους παραλήπτες τους χωρίς περαιτέρω τελωνειακές διατυπώσεις.

Στην αντίθετη περίπτωση, απαιτείται η καταβολή Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και Δασμών (ανάλογα με την αξία των αντικειμένων), αλλά για να γίνει το «ξεσκαρτάρισμα» πρέπει να ελεγχθούν όλα τα δέματα που φτάνουν στην Ελλάδα από χώρες πλην Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αλλαγή της σχετικής νομοθεσίας που τέθηκε σε εφαρμογή στις 21 Ιουνίου 2017 σημαίνει ότι κάθε δέμα, μικρό ή μεγάλο, περνά από έλεγχο, συνεπώς αυτό που έχει γίνει κανόνας πλέον είναι οι μεγάλες καθυστερήσεις στην παραλαβή δεμάτων.

Ο «Νέος Κόσμος» μετά την περίοδο των Χριστουγέννων, θα επικοινωνήσει με το Τελωνείο της Ελλάδας και τα ΕΛΤΑ, αλλά και τα Αυστραλιανά ταχυδρομεία μεταφέροντας τα παράπονα που έλαβε και ζητώντας κάποιες εξηγήσεις.

Με την πρώτη, επίσης, ευκαιρία θα θέσουμε το θέμα και σε πολιτικά πρόσωπα, είτε αυτά προέρχονται από την Ελλάδα είτε πρόκειται για ομογενείς πολιτικούς που επισκέπτονται την Ελλάδα, ζητώντας τους να βοηθήσουν ώστε να σταματήσουν οι αδικαιολόγητες καθυστερήσεις ή απώλειες εγγράφων και δεμάτων που στέλνονται στην Ελλάδα.

Το πρόβλημα όπως ίσως αντιλαμβάνεστε είναι συστημικό και δύσκολο να λυθεί άμεσα. Μάλιστα από μία μικρή έρευνα που κάναμε προκύπτει ότι μεγάλες καθυστερήσεις προκύπτουν και για τα δέματα που στέλνονται στην Ελλάδα από χώρες της Ασίας, καθυστερήσεις που μπορεί να φτάσουν έως και τους τρεις μήνες.

Όσο για όσους έχουν πέσει θύματα μπορούν να συνεχίσουν να επικοινωνούν μαζί μας τηλεφωνώντας στο (03) 9482 4433 ή στέλνοντάς μας ηλεκτρονικό μήνυμα στη διεύθυνση editor@neoskosmos.com.au

πηγή:neoskosmos.com