Σενάρια κάλπης πυροδοτεί το μπαράζ επιδομάτων

Αθήνα.- Σε μπαράζ παροχής επιδομάτων έχει επιδοθεί η κυβέρνηση. Μπορεί ο στόχος να είναι η ανακούφιση -έστω και προσωρινή- διαφόρων κοινωνικών ομάδων, ωστόσο οι κινήσεις αυτές πυροδοτούν εκλογικά σενάρια, ενώ παράλληλα προκαλούν την αντίδραση των δανειστών.

Σύμφωνα με «Τα Νέα», πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν το σενάριο της προληπτικής γραμμής παροχών σε ένα σενάριο κάλπης πριν το καλοκαίρι όταν θα σφραγίζεται το λεγόμενο «υβριδικό» Μνημόνιο ενώ αναδεικνύουν και την αγωνία της κυβέρνησης να μακιγιάρει τη δημόσια εικόνα της υπό τη φθορά των πλειστηριασμών.

Η χθεσινή κατάθεση της τροπολογίας για τις αυτεπάγγελτες διώξεις κατά όσων παρεμποδίζουν τη διενέργεια πλειστηριασμών στα ειρηνοδικεία θα ανοίξει αργά ή γρήγορα τον δρόμο μαζικών εκποιήσεων ακινήτων παρά τις προσπάθειες παρέμβασης του Μαξίμου στη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος. Το 2018, θα λάβουν χαρακτηριστικά χιονοστιβάδας με 15.000-20.000 ακίνητα να βγαίνουν στο σφυρί.

Για τους πλειστηριασμούς γιατρειά δεν υπάρχει. Οσοι όμως σκοπεύουν να πουλήσουν το σπίτι τους εντός του 2018 μπορούν να το κάνουν χωρίς την απειλή φόρου υπεραξίας. Μαστίγιο και καρότο.

Για ένα χρόνο ακόμα, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018, ο φόρος υπεραξίας με συντελεστή 15% στο κέρδος ανάμεσα στην τιμή κτήσης και πώλησης, παραμένει παγωμένος. Αυτό προβλέπει μία από τις πολλές χθεσινές τροπολογίες, η οποία ήρθε λίγες ώρες μόνο μετά την αναλυτική υπουργική απόφαση για τα επιδόματα στους νησιώτες που θα απολέσουν οριστικά την έκπτωση 30% στους συντελεστές ΦΠΑ από την Πρωτοχρονιά.Ανησυχία δανειστών

Η ανοχή των δανειστών στην πρακτική των ημερήσιων κυβερνητικών παροχών φέρεται να βρίσκεται στο κόκκινο. Κόκκινες κάρτες, ακόμα τουλάχιστον, δεν έχουν βγει. Οι διαρροές από τις Βρυξέλλες όμως υποδεικνύουν ανησυχία για το ενδεχόμενο να αρχίσουν να ξηλώνονται μνημονιακές δεσμεύσεις.

Μία μέρα μετά τις πρώτες επισημάνσεις αρμοδίων πηγών ότι «η συμφωνία βρίσκεται ακόμα σε εκκρεμότητα» αναφορικά με το πακέτο μέτρων το οποίο ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τα νησιά «σε συμφωνία με τους θεσμούς», κοινοτικές πηγές προχώρησαν χθες ένα βήμα παραπέρα.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνει υπόψη αυτές τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Οι αλλαγές στις δεσμεύσεις του προγράμματος απαιτούν συμφωνία με τους θεσμούς, και έχουμε επιστήσει την προσοχή των Ελλήνων συνομιλητών μας έπ’ αυτού τόσο σε πολιτικό όσο και σε τεχνικό επίπεδο. Κατανοούμε καλά την κατάσταση των πέντε νησιών και έχουμε προσφέρει τεχνική βοήθεια αναφορικά με τα πρόσθετα προσωρινά υποστηρικτικά μέτρα» ανέφεραν.

Όσο υπάρχει ανοχή από τους δανειστές η κυβέρνηση συνεχίζει ακάθεκτη το αφήγημα της στήριξης των αδυνάτων με επιδοματική πολιτική.

in.gr