Ισχυρή έκρηξη βόμβας στο Εφετείο, πυρά κατά του αστυνομικού

Αθήνα.- Ισχυρή έκρηξη βόμβας που σημειώθηκε στο Εφετείο Αθηνών, στην οδό Λουκάρεως, συγκλόνισε την πρωτεύουσα αφού ακούστηκε σε πολύ μεγάλη ακτίνα, ενώ ανάγκασε αρκετούς από του περιοίκους να πεταχτούν από τα κρεβάτια τους.

Ο ωρολογιακός εκρηκτικός μηχανισμός βρισκόταν, σε τσάντα την οποία άφησαν μπροστά από το κτίριο δυο άτομα που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για ακόμα δύο αγνώστους, και πυροδοτήθηκε στις 03.25 σήμερα Παρασκευή, προκαλώντας μεγάλες ζημιές.

Ο Υπουργός δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, δήλωσε στη διάρκεια του συμβάντος υπήρξαν πυροβολισμοί κατά αστυνομικού φρουρού..

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί. Υπήρξε προειδοποιητικό τηλεφώνημα και η περιοχή αποκλείστηκε από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Άγνωστος τηλεφώνησε στις 02.50 στην Εφημερίδα των Συντακτών και την ιστοσελίδα Zougla.gr, λέγοντας ότι σε σαράντα λεπτά θα εκραγεί βόμβα στο Εφετείο Αθηνών, στην οδό Λουκάρεως.

Στο σημείο μετέβησαν και άνδρες του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών, οι οποίοι συγκεντρώνουν στοιχεία προκειμένου να εξακριβώσουν το είδος της βόμβας και να βρουν τυχόν στοιχεία που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στον εντοπισμό των δραστών.

Όλα δείχνουν ότι πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια και γι’ αυτό τις έρευνες έχει αναλάβει η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

Στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ μίλησε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Θεόδωρος Χρονόπουλος, λίγες ώρες μετά την ισχυρή έκρηξη στο Εφετείο Αθηνών.

Ο κ. Χρονόπουλος έκανε λόγο για τρομοκρατικό χτύπημα, επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν σοβαρές ζημιές στο κτίριο του Εφετείου αλλά και σε κτίρια που βρίσκονται απέναντι από αυτό και επεσήμανε ότι την έρευνα θα αναλάβει η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία

in.gr

Μαρτυρίες

Σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε αστυνομικός φρουρός που βρισκόταν μέσα στο χώρο του Εφετείου, σταμάτησε έξω από το κτίριο ένα κλειστό φορτηγάκι από το οποίο κατέβηκαν δύο άτομα τα οποία τοποθέτησαν τη βόμβα στην είσοδο του Εφετείου. Ενα ακόμη άτομο περίμενε στο πίσω μέρος του οχήματος και σίγουρα υπήρχε και κάποιος οδηγός. Η αντιτρομοκρατική εκτιμά έτσι ότι συμμετείχαν τέσσερα άτομα, τουλάχιστον, ανάμεσα στους οποίους μπορεί να βρίσκεται και ο κατασκευαστής…

Σύμφωνα με πληροφορίες επρόκειτο για μια βόμβα-σακίδιο, κατασκευασμένη από αμμωνιοδυναμίτιδα ή αλλιώς anfo, η οποία τοποθετήθηκε ακριβώς στην είσοδο του Εφετείου, ένα χώρο κλειστό. Αυτός είναι και ο λόγος που προκλήθηκαν τόσο μεγάλες καταστροφές, λόγω του ωστικού κύματος που δημιουργήθηκε.

Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες των ανδρών της Αντιτρομοκρατικής να βγάζουν επί ώρες… μπάζα, σπασμένα τζάμια, μάρμαρα από την είσοδο και άλλα χαλάσματα, σιγά σιγά και μόνοι τους στην προσπάθειά τους να εντοπίσουν υπολείμματα της βόμβας και της τσάντας στην οποία είχε τοποθετηθεί, καθώς πρόκειται για εξαιρετικά κρίσιμα στοιχεία.

Κοντονής: Πυροβόλησαν κατά του φρουρού οι τρομοκράτες 

Εντωμεταξύ, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής αποκάλυψε ότι υπήρξαν πυροβολισμοί κατά του φρουρού του Εφετείου.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Κοντονής είπε ότι «η βόμβα είναι μια πράξη απολύτως καταδικαστέα γιατί είναι αποτρόπαιη». Και πρόσθεσε: «Δεν στόχευαν μόνο στην πρόκληση ζημιών αλλά και στην ανθρώπινη ζωή, στη ζωή του φύλακα. Υπήρξε πυροβολισμός ή πυροβολισμοί εναντίον του φύλακα. Πυροβολήθηκε ο άνθρωπος με σκοπό να τον σκοτώσουν. Αυτό το λέω για να μην υποτιμούμε το γεγονός. Ο φρουρός δέχθηκε αυτή την άνανδρη και άθλια επίθεση».

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες αστυνομικός είπε ότι άκουσε κάτι σαν πυροβολισμό όταν οι τρομοκράτες έφευγαν από το Εφετείο, μετά την τοποθέτηση της βόμβας.

Ποια οργάνωση βλέπει η Αντιτρομοκρατική 

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Αντιτρομοκρατικής πίσω από αυτό το βομβιστικό χτύπημα κρύβεται είτε ο ΟΛΑ, είτε η Οργάνωση Επαναστατικής Αυτοάμυνας.

Περισσότερες πιθανότητες, πάντως, συγκεντρώνει ο ΟΛΑ καθώς συνήθως η Οργάνωση Επαναστατικής Αυτοάμυνας χρησιμοποιεί βαρύ οπλισμό και χειροβομβίδες.

Οι ομάδες αυτές αποτελούνται από ασύλληπτα μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων και άτομα με γνώση στην κατασκευή βομβών.

Αυτό πάντως που προκαλεί εντύπωση είναι το γεγονός ότι οι τρομοκράτες πήγαν με το φορτηγάκι σε ένα τόσο καλά φυλασσόμενο σημείο.

Πηγή:  iefimerida.gr

ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ

“Η σημερινή βομβιστική επίθεση στο Εφετείο Αθηνών αποτελεί επίθεση κατά της Δημοκρατίας” αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, για τη έκρηξη που σημειώθηκε τα ξημερώματα στο Εφετείο στην οδό Λουκάρεως.

“Όσοι καλλιέργησαν τον τελευταίο καιρό κλίμα πολεμικό με τη Δικαιοσύνη συκοφαντώντας τους λειτουργούς της, ας αναλογιστούν επιτέλους τις ευθύνες τους. Είναι γνωστό ότι τα παιχνίδια με τους θεσμούς έχουν απρόβλεπτες εξελίξεις. Οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί προσηλωμένοι στο συνταγματικό τους καθήκον δεν πτοούνται από τέτοιες εγκληματικές ενέργειες” συνεχίζει η ανακοίνωση και καταλήγει:

“Η κυβέρνηση οφείλει να εγγυηθεί όρους και προϋποθέσεις ασφάλειας για τους εργαζόμενους και τους πολίτες που προσέρχονται στα δικαστήρια της χώρας”.

πηγή: enikos.gr