Όσα μάθαμε για την Αρχιεπισκοπή Αμερικής και τον Άγιο Νικόλαο

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Χρονιάρες μέρες και το θέμα της προσωρινής «παύσης εργασιών» στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, στη Νέα Υόρκη,  έχει προκαλέσει δημοσιεύματα στον ομογενειακό -και όχι μόνο- Τύπο, που ήδη άρχισαν να μεταφέρονται και στην Ελλάδα.  Μιλούμε για την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αμερικής, των περίπου 3ων εκατομμυρίων ομογενών πιστών, που απαρτίζουν το πιο εύρωστο, το πιο δυναμικό και το πιο καταξιωμένο κομμάτι του απόδημου Ελληνισμού.

«Οι πολλοί δημοσιογράφοι γράφουν αυτά που ξέρουν. Αυτό δεν είναι αρκετό. Ο δημοσιογράφος πρέπει να ξέρει αυτά που γράφει», μας είπε ομογενής πολιτικός παράγων πρώτης γραμμής, σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα.  Με αυτό ως γνώμονα θελήσαμε να διερευνήσουμε περισσότερο τα γεγονότα. Παρουσιάζουμε, έτσι, όλα όσα καταφέραμε να πληροφορηθούμε, από διάφορες έγκυρες πηγές, ένθεν κακείθεν του Ατλαντικού, και τα καταθέτουμε εδώ με επίγνωση της σοβαρότητας του θέματος, αναθεωρώντας ακόμη μέρος από όσα και εμείς είχαμε γράψει στο άρθρο γνώμης: Η Αρχιεπισκοπή Αμερικής, τα δημοσιεύματα, ο Άγιος Νικόλαος και η αλήθεια.

Και πρώτα –πρώτα στο θέμα ότι ο Αρχιεπίσκοπος Γέρων Αμερικής Δημήτριος παραμένει παραιτημένος και υπό προθεσμία, στην Εκκλησία Του. Ρωτήσαμε Ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος. Μας είπαν: «Ούτε κατ’ ιδέαν μπορεί να είναι αληθές, ότι ένας Ιεράρχης παραιτείται υπό όρους». Ρωτήσαμε Ιεράρχη του Φαναρίου. Μας είπε: «Ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν παίζει παιχνίδια».  Του θέσαμε το θέμα Ηρακλείας. Το γελοιοποίησε. «Αυτά», μας είπε, «είναι εντελώς ανυπόστατα. Ούτε θέμα παραίτησης του σεβασμιότατου τέθηκε σε οποιοδήποτε επίσημο επίπεδο στο Φανάρι, ούτε ζήτημα μετακίνησής του συζητήθηκε. Και αυτό που σας λέγω είναι ασφαλιστικό τέλος στο θέμα».

Ένα θέμα, είναι αλήθεια, που πολύ έχει ταλανίσει την ομογένεια της Αμερικής με την περίπτωση των Αρχιεπισκόπων Ιακώβου – Σπυρίδωνα και συμπράττοντα τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο. «Σκέπτονται οι ανακινούντες ανύπαρκτα θέματα, πλήττοντας, έτσι, το κύρος της Εκκλησίας, τι κακό κάνουν στις επόμενες γενιές;» αναρωτήθηκε άλλη ομογενειακή πηγή στην οποία επίσης προσφύγαμε. Και πρόσθεσε: «Ο Δημήτριος, είναι 90 ετών. Έχει την Ιστορία του. Τι μπορεί να πάθει; Η Εκκλησία, όμως; Είναι βαρύ. Η Εκκλησία της Αμερικής αντιπροσωπεύει την Ορθοδοξία σε Παγκόσμιο επίπεδο.  Της κάνουν πολύ κακό. Κάνουν κακό και στις επόμενες γενιές. Δεν το σκέφτονται;»

Αντιτείναμε: Αλλά και η αλήθεια; Δεν πρέπει να μαθευτεί; Τι ακριβώς έχει γίνει με τα Οικονομικά της Αρχιεπισκοπής; έχει όντως χρεοκοπήσει; Τα ερωτήματα αυτά τα θέσαμε τηλεφωνικά σε έτερη αξιόπιστη πηγή της Νέας Υόρκης. Πηγή δυνάμενη να γνωρίζει τα πραγματικά καθέκαστα.  «Θα σας δώσω ένα μόνο στοιχείο που θα απαντήσει στο ερώτημά σας. Μετά, αν θέλετε, συζητάμε και λεπτομερώς το ζήτημα αυτό. Η Αρχιεπισκοπή έχει από διάφορες πηγές δυνατότητα διαθέσιμου περί τα 200 εκατομμύρια δολάρια. Με 200 εκατομμύρια δολάρια δεν  χρεοκοπείς!»

Ρωτήσαμε την ίδια πηγή αν υπάρχουν οικονομικά σκάνδαλα στην Αρχιεπισκοπή.  Υπάρχουν, μας είπε, ορισμένες ατασθαλίες από κάποιους ανθρώπους οι οποίοι ήδη βρίσκονται εκτός Αρχιεπισκοπής. «Απ΄ ό,τι γνωρίζω, πρόκειται για ένα ποσόν $3 εκατομμυρίων το οποίο παρατύπως πήγε σε άλλο Ταμείο. Κακώς. Αλλά ήδη επιστρέφονται τα 2.5 εκατομμύρια. Και έπονται και οι υπόλοιπες χιλιάδες».

Στο σημείο αυτό η πηγή μας, που ζήτησε να μην κατονομασθεί, αναρωτήθηκε γιατί δεν λαμβάνει ευρεία δημοσιότητα στον ομογενειακό Τύπο, αλλά και στην  Ελλάδα,  η σχετική διευκρινιστική ανακοίνωση που έχει εκδώσει η Αρχιεπισκοπή επί του οικονομικού θέματος. «Η ανακοίνωση τα απαντάει όλα. Αλλά την αποκρύπτουν.  Αναφέρει ότι έχει συσταθεί με πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου Ειδική Επιτροπή που ερευνά λεπτομερώς και σε βάθος όλα τα οικονομικά ζητήματα. Τι μπήκε στο Ταμείο, τι ξοδεύτηκε, που ξοδεύτηκε. Αν υπήρξαν ενδεχομένως και που υπερβολικές χρεώσεις». (Σ.σ. ολόκληρη η ανακοίνωση εδώ). Το 2018, κατέληξε, «δεν θα υπάρχει έλλειμμα».

Και τότε γιατί σταμάτησε το έργο του Αγίου Νικολάου; «Δεν σταμάτησε. Υπάρχει προσωρινή διακοπή», μας είπε άλλο πρόσωπο, που μάθαμε ότι παρακολουθεί την πρόοδο της κατασκευής. Το χαρακτήρισε όχι ασύνηθες πρόβλημα προσωρινής ταμειακής ρευστότητας. «Το έργο θα συνεχισθεί και θα τελειώσει κατά τον καλύτερο τρόπο, να είσθε σίγουρος», δήλωσε. Άλλωστε, πρόσθεσε, είδα ότι η Panhellenic Post είναι από τα λίγα site που έγραψαν πως ακόμη υπάρχουν προσφορές $49 εκατομμύρια ανείσπρακτες, ενώ ακόμη και σήμερα, σας λέγω εγώ, υπάρχουν εύποροι ομογενείς που θέτουν στη διάθεση της Αρχιεπισκοπής σημαντικά χρηματικά ποσά, εάν και εφόσον ήθελε χρειαστούν, για την αποπεράτωση του Ιερού Ναού».

Τρώγοντας ανοίγει η όρεξη και μείς θελήσαμε να μάθουμε ακόμη περισσότερα, για να τα πληροφορηθούν οι αναγνώστες μας στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Ρωτήσαμε γνωστό Μηχανικό των Αθηνών και κατασκευαστή μεγάλων έργων: Η κατασκευή του Αγίου Νικολάου είχε προϋπολογισθεί για 35 εκ. δολάρια. Μετά από τρία χρόνια το κόστος εκτοξεύτηκε περίπου στα 78 εκ. δολάρια. Είναι αυτό σύνηθες; «Δεν υπάρχει, είπε, κατασκευή που το τελικό της κόστος να μην έχει υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με το αρχικά προϋπολογισθέν».

Αυτά μάθαμε, και αυτά γράφουμε, ελπίζοντας να συνεισφέρουμε στην ευπρέπεια της δημοσιογραφίας, αυτής που μας δίδαξε ο δάσκαλός μας Μπάμπης Μαρκέτος: «Να γράφεις και για τις δύο πλευρές ό,τι ξέρεις. Και παραδίπλα να γράφεις τη Γνώμη σου».

PHP