ΓΝΩΜΗ: Όσο η λέξη Μακεδονία θα εμπεριέχεται στην ονομασία των Σκοπίων, θα αποτελεί μία περιφερόμενη ωρολογιακή βόμβα

ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Καθώς φαίνεται,  ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προωθεί διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια, μέσω και του ΟΗΕ, για την αναγνώριση από την Ελλάδα ονομασίας των Σκοπίων που θα περιλαμβάνει την ονομασία «Μακεδονία» ως γεωγραφικό προσδιορισμό, χρήσιμο είναι, πιστεύουμε,  να επαναφέρουμε στη μνήμη των αναγνωστών μας τόσο τη θέση της Ελλάδος όσο και της Ευρώπης στο θέμα αυτό.

Επιγραμματικά:

Στις 16 Δεκεμβρίου 1991, το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρώπης ψήφισε ομόφωνα ότι δεν θα αναγνωρίσουν όνομα για το νοτιότερο άκρο της Γιουγκοσλαβίας που μπορεί να εμπεριέχει «εδαφικές διεκδικήσεις στο μέλλον».

Στις 2 Φεβρουαρίου 1992, οι Υπουργοί εξωτερικών της τότε ΕΟΚ, σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέθεσαν στον τότε Υπουργό Εξωτερικών της Πορτογαλίας João de Deus Pinheiro να προτείνει λύση για το αίτημα αναγνώρισης των Σκοπίων.  Ο κύριος Πινέϊρο πρότεινε το όνομα «Nova Macedonia». Η πρόταση Πινέϊρο απορρίφθηκε από το Συμβούλιο Αρχηγών της Ευρώπης (ΕΟΚ) ακριβώς γιατί περιείχε τον όρο «Μακεδονία».

Στις 13 Απριλίου 1992, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής κάλεσε σε σύσκεψη το Συμβούλιο των Ελλήνων Πολιτικών Αρχηγών να πάρει θέση για την ονομασία και την αναγνώριση των Σκοπίων ως νέου κράτους. Μετά την συνάντηση των Ελλήνων Πολιτικών Αρχηγών ο Πρέσβης παρά τω Προέδρω Πέτρος Μολυβιάτης, διάβασε για τις τηλεοράσεις και τα άλλα μέσα μαζικής ενημέρωσης το ακόλουθο επίσημο ανακοινωθέν των Αρχηγών.

«Η Ελλάδα θα αναγνωρίσει ανεξάρτητο κράτος των Σκοπίων μόνο εάν τηρηθούν και οι τρεις όροι που έθεσε η ΕΟΚ στις 16 Δεκεμβρίου ’91 με την αυτονόητη διευκρίνηση ότι στο όνομα του κράτους αυτού δεν θα υπάρχει η λέξη Μακεδονία».

Στις 27 Ιουνίου 1992 οι ηγέτες της Ενωμένης Ευρώπης ψήφισαν ομόφωνα και συμφώνησαν με την Ελληνική θέση ότι θα αναγνωρίσουν τα Σκόπια ως ανεξάρτητο κράτος «μόνον εάν η ονομασία δεν περιέχει τη λέξη Μακεδονία».

Στις 3 Οκτωβρίου 1992 ο υποψήφιος για την Προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Μπιλ Κλίντον (Bill Clinton) μετά από πρόταση Ελληνοαμερικανών, σε επίσημη γραπτή δήλωση αναφέρει μεταξύ άλλων: «Στηρίζω την πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με την οποία η νοτιότερη πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία αναγνωρίζεται ως ανεξάρτητο κράτος υπό τον όρο να μην περιλαμβάνεται στην ονομασία της η λέξη «Μακεδονία».

Οι θέσεις αυτές ΔΕΝ έχουν ανατραπεί μέχρι και σήμερα!

Το 1993 η Ελλάδα αποδέχθηκε ως προσωρινή ονομασία για τα Σκόπια  (από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ) το  FYROM (πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας).

Αργότερα, η κυβέρνηση (του Κώστα Καραμανλή) τοποθετήθηκε ώστε ως αμοιβαία αποδεκτή λύση να μπορεί να γίνει δεκτή σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό, αλλά σίγουρα μία έναντι όλων, δηλαδή μία και για εσωτερική και εξωτερική χρήση (erga omnes).

Επιπροσθέτως αυτών, ιστορικά :

Το 2003, στο βιβλίο του Νικολάου Μάρτη,  «FYROM Το αντιδημοκρατικό κατάλοιπο στην Ευρώπη και Το προβληματικό Σύμφωνο Σύνδεσης της με την Ε.Ε.»  αναφερόμενος ο συγγραφέας πολιτικός και Μακεδών ο ίδιος, στο ποια πρέπει να είναι η «κόκκινη γραμμή» για την Ελλάδα στο συγκεκριμένο ζήτημα, θεωρεί: «Κόκκινη γραμμή για την Ελλάδα είναι η ταυτότητα της Μακεδονίας ως ελληνικής και η ταυτότητα των Μακεδόνων ως Ελλήνων, και φυσικά η γλώσσα η ελληνική και η ιστορία και πολιτιστική κληρονομιά της Μακεδονίας Την κόκκινη αυτή γραμμή εννοούν οι δηλώσεις Stettinious και Kissinger».

Σε άλλο βιβλίο του (2008) ο Νικόλαος Μάρτης  με τίτλο Η ΕΕ και το ψευδο-Μακεδονικό Έθνος των Σκοπίων,  αναφέρει μεταξύ άλλων «οι Μακεδόνες ήταν Έλληνες (…) είχαν τους αυτούς Θεούς η κατοικία των οποίων  ήταν στο Μακεδονικό Όρος τον Όλυμπο. (…) Είναι αδιανόητο να σκεφθεί κανείς ότι οι Έλληνες θα είχαν την κατοικία των θεών τους σε μη ελληνική περιοχή, αλλά σε βαρβαρική…»

Ο αγώνας για την ελληνικότητα της Μακεδονίας συνεχίζεται, έστω και εάν κάποιοι φαίνεται ότι έχουν συνηθίσει στην «ιδέα» μιας σύνθετης ονομασίας.  Ξεχνούν ή δεν συνειδητοποιούν πως όσο η λέξη Μακεδονία θα εμπεριέχεται με ή άνευ γεωγραφικού ή άλλου προσδιορισμού στην ονομασία των Σκοπίων, το κράτος αυτό θα αποτελεί μία περιφερόμενη ωρολογιακή βόμβα έτοιμη ανά πάσα στιγμή να εκραγεί στα Βαλκάνια…