«Διχάζει» στην Αδελαΐδα ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου

Αδελαϊδα.- Η κόντρα καλά κρατεί και το σκηνικό δεν φαίνεται να αλλάζει όσον αφορά τον γιορτασμό της 25ης Μαρτίου στην Αδελαΐδα, που από εθνική επέτειος κινδυνεύει να γίνει αιτία διχασμού, τουλάχιστον, για τους ομογενείς της Νότιας Αυστραλίας, αφού μέχρι τη στιγμή που γράφονταν οι γραμμές αυτές είχαν προγραμματιστεί να γίνουν τρεις γιορτασμοί.

Δηλαδή, αντί να γίνει ένας ενωτικός εορτασμός η 25η Μαρτίου τα τιμηθεί ξεχωριστά σε τρεις εκδηλώσεις που θα κάνουν το Γενικό Προξενείο, η Αρχιεπισκοπή και η Ελληνική Κοινότητα Ν. Αυστραλίας.

Μετά τα δύο άρθρα που δημοσίευσε η εφημερίδα μας τις τελευταίες εβδομάδες, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Δορυλαίου, κ.κ. Νίκανδρος, με επίσημη επιστολή του στην εφημερίδα μας έκανε -εκ μέρους της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας – έκκληση στον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στην Νότια Αυστραλία, Ανδρέα Κωνσταντίνο Γούρα, να ανακαλέσει την απόφασή του και να μην διοργανώσει τελικά ξεχωριστό εορτασμό για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, ένα αίτημα που καθώς φαίνεται δεν έγινε δεκτό, αφού σύμφωνα με το Ελληνικό Προξενείο της Πολιτείας, οι προξενικές αρχές προσκάλεσαν έγκαιρα την Ιερά Αρχιεπισκοπή αλλά και την Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Νότιας Αυστραλίας να παραστούν στον εορτασμό που οργανώνει:

Με δήλωσή του στον ραδιοφωνικό σταθμό RADIOENA, ο θεοφιλέστατος επίσκοπος Δορυλαίου κ.κ. Νίκανδρος, ανέφερε μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα:
“Σε λίγες μέρες, ο Ελληνισμός θα γιορτάσει την εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου 1821 και θα τιμήσει τους υπέρ της πίστεως και πατρίδος αγωνισθέντες ήρωες μας. Στην Αδελαΐδα όμως την εορτή αυτή έρχεται να επισκιάσει η απόφαση του κ. Γενικού Προξένου να εορτάσει την εορτή χωρίς την συμμετοχή της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, των σχολείων, του κλήρου και του λαού καθώς και της Ελληνικής Κοινότητας Νοτίου Αυστραλίας.
Αυτό είναι πρωτοφανές και κατά την άποψή μας όχι ἡ πρέπουσα τιμή για τους ήρωες μας, και σας αναλύω αυτό το δυσάρεστο γεγονός.
Μετά από πολλά χρόνια θέλησε ο κ. Γενικός Πρόξενος να καλέσει την Αρχιεπισκοπή και την Ελληνική Κοινότητα να συνεορτάσουμε. Στην φαινομενικά καλή πρόθεση του η Αρχιεπισκοπή με επιστολή της στις 23 Ιανουαρίου 2018, εδέχθη κατ’ αρχάς την απόφαση αυτή, αν και δυσαρεστήθηκε με την ενέργεια του Γενικού Προξένου, ο οποίος έσπευσε χωρίς να μας ενημερώσει, και έκλεισε, οκτώ ολόκληρους μήνες πριν από την εορτή το Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτου (State War Memorial), ενώ ασφαλώς γνωρίζει ότι εκεί κατ’ έτος η Ιερά Αρχιεπισκοπή τελεί την εθνική εορτή.

Παρά ταύτα, η Αρχιεπισκοπή αντιπαρήλθε αυτή την προσβολή, χάριν της ενότητος της παροικίας. Ουδέποτε, στο διάστημα των οκτώ μηνών, ο κ. Γενικός Πρόξενος κάλεσε σε κοινή συνεργασία την Αρχιεπισκοπή, Ελληνική Κοινότητα Νοτίου Αυστραλίας, και τους παροικιακούς συλλόγους, ώστε από κοινού να συνεργασθούμε και να συναποφασίσουμε για ένα τόσο μεγάλο εθνικό γεγονός.
Για τους λόγους αυτούς, η Αρχιεπισκοπή και η Κοινότητα Αδελαΐδος αποφάσισαν να μην ανταποκριθούν στην πρόσκλησή του.
Μετά την άρνηση της Αρχιεπισκοπής και της Κοινότητος, ο κ. Γενικός Πρόξενος αποφασίζει να διοργανώσει έναν τρίτο εορτασμό, ο οποίος θα είναι ολέθριος για την παροικία μας. Και ενώ ο Γενικός Πρόξενος, στο τέλος του τρέχοντος έτους, μετακινείται από την Αδελαΐδα, φεύγοντας θα μας αφήσει ένα ακόμη πρόβλημα, την περαιτέρω διάσπαση του εορτασμού της 25ης Μαρτίου.

Προέτρεψα τον κ. Γενικό να μην προβεί σ’ αυτή την διχαστική ενέργεια ώστε να δοθεί η ευκαιρία την επόμενη χρονιά να υπάρξει αρκετός χρόνος για την διοργάνωση κοινού εορτασμού Αρχιεπισκοπής, Προξενείου και Κοινότητας.
Στον ισχυρισμό του Γενικού Προξένου ότι αρμοδιότητα της διοργάνωσης της εθνικής εορτής είναι αποκλειστικό δικαίωμα του Γενικού Προξενείου, του υπενθύμισα για τον εορτασμό στο Σύδνεϋ, που διοργανώνεται από την Διακοινοτική Επιτροπή της Πρώτης Αρχιεπισκοπικής Περιφερείας, καθώς και για τον εορτασμό στη Μελβούρνη, που διοργανώνεται από Οργανωτική Επιτροπή.

Επίσης, του απέστειλα με email πληροφορίες για τους εορτασμούς στη Ν. Υόρκη και στη Ν. Υερσέη των Ηνωμένων Πολιτειών και στο Μόντρεαλ του Καναδά, οι οποίοι διοργανώνονται από την Εκκλησία και την ομογένεια με την παρουσία εκπροσώπου του Προξενείου.

Λυπούμεθα για την αντίφαση – εσκεμμένη ή όχι, δεν γνωρίζω – στους λόγους του κ. Γενικού Προξένου, ο οποίος, από τις στήλες της εφημερίδας «Νέος Κόσμος», προσκαλεί τον ελληνισμό να γιορτάσουμε ενωμένοι την εθνική μας εορτή, πως όμως; διοργανώνοντας, αλλοίμονο, τρίτο εορτασμό, και μάλιστα ερήμην και χωρίς την σύμπραξη της Εκκλησίας και της Ομογένειας. Ενωμένοι θα γιορτάσουμε ή περισσότερο από κάθε άλλη φορά χωρισμένοι, εφ’ όσον το Προξενείο διοργανώνει και τρίτο ξεχωριστό – και ακόμη περισσότερο διασπαστικό – εορτασμό; Τι λογική είναι αυτή;
Εθεώρησα καλό να κάνω αυτή την ενημέρωση με αίσθημα ευθύνης και αγωνίας πολλής ώστε να μην υπάρξει και τρίτος εορτασμός της εθνικής εορτής, με αποτέλεσμα μια νέα διάσπαση της παροικίας μας, την οποία θα κληρονομήσουν τα παιδιά σας και τα εγγόνια σας.
Τελειώνοντας την παρούσα ενημέρωση, προτρέπω τον κ. Γενικό Πρόξενο να ματαιώσει την διοργάνωση του τρίτου εορτασμού, για χάρη της ειρηνεύσεως της παροικίας, η οποία έχει αναστατωθεί με τα γεγονότα. Αυτό που χρειάζεται η παροικία είναι μία πραγματική ενωτική λύσις. Με τη διοργάνωση κοινού εορτασμού. Με την συμμετοχή και την σύμπραξη όλου του ελληνισμού της παροικίας.

Υπενθυμίζουμε ότι, αντί του Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτου (State War Memorial), για το οποίο σας εξήγησα ότι, ενώ πλέον της εικοσαετίας χρησιμοποιεί ἡ Ιερά Αρχιεπισκοπή, δέσμευσε φέτος ὁ κ. Γενικός Πρόξενος, αναγκαστήκαμε να κλείσουμε τον χώρο στον Σταυρό της Θυσίας (Cross of Sacrifice), Pennington Gardens, North Adelaide, όπου θα πραγματοποιήσουμε φέτος τις εορταστικές εκδηλώσεις”.

ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ ΤΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ

Η απάντηση του προξενείου ακολούθησε μια μέρα αργότερα στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό δια στόματος του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στην Νότια Αυστραλία, κ. Ανδρέα Κωνσταντίνου Γούρα που είπε:
“Το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος, για την τήρηση της καλής τάξεως και την ενημέρωση των συμπαροίκων σχετικά με τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου παραθέτει τα ακόλουθα:
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος ενημέρωσε εγκαίρως την Ιερά Αρχιεπισκοπή και την EOKNA σχετικά με την διοργάνωση τελετής κατάθεσης στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων στις 25 Μαρτίου 2018, σύμφωνα με το πρότυπο που ακολουθήθηκε με επιτυχία κατά την επίσκεψη της Προεδρικής Φρουράς στην Αδελαΐδα τον Απρίλιο 2017. Εν συνεχεία ο Γενικός Πρόξενος απέστειλε επίσημες προσκλήσεις στον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Δορυλαίου να παραστεί και να τελέσει επιμνημόσυνη δέηση, ενώ ανάλογη επιστολή απέστειλε και στην Κοινότητα. Μετά την πάροδο πολλών ημερών με συζητήσεις και διαβουλεύσεις καθώς και χωριστές συναντήσεις στο Γενικό Προξενείο με την Διακοινοτική Επιτροπή και την Κοινότητα, οι δύο πλευρές δεν απεδέχθησαν τις προσκλήσεις. Ειδικώτερα, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Δορυλαίου δεν απεδέχθη την πρόσκληση να παραστεί και να τελέσει τρισάγιο και η Κοινότητα δεν απεδέχθη να παραστεί και να καταθέσει δια εκπροσώπου της στεφάνι, επικαλούμενη την τέλεση τρισαγίου παρουσία του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου. Κατά τις προαναφερόμενες συναντήσεις ούτε η Διακοινοτική Επιτροπή ούτε η Κοινότητα εξέφρασαν, γραπτώς ή προφορικώς, επιθυμία για πραγματοποίηση κοινής συνάντησης.

Ο Επίσημος Εορτασμός που διοργανώνει το Γενικό Προξενείο, όπως κατ΄επανάληψη έχει διευκρινισθεί προς όλους, αφορά το σκέλος της κατάθεσης στεφάνων με επιμνημόσυνη δέηση και περιλαμβάνει την ανάγνωση, στο χώρο του Μνημείου Πεσόντων, από τον Γενικό Πρόξενο ως θεσμικό εκπρόσωπο της Ελληνικής Πολιτείας στη Νότια Αυστραλία, του ετήσιου μηνύματος του Αρχηγού του Ελληνικού Κράτους, δηλαδή του Προέδρου της Δημοκρατίας για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821.

Όσον αφορά τα παραδείγματα του Σύδνεϋ και της Μελβούρνης, εν προκειμένω αυτά είναι, προς το παρόν δυστυχώς, ανεφάρμοστα στην Αδελαΐδα λόγω της ελλείψεως συνεργασίας εδώ και χρόνια στο θέμα αυτό. Με εξαίρεση, βεβαίως το διαδικαστικό των Ευζώνων τον Απριλίου 2017, το οποίο ωστόσο, αν και εξ’ αρχής προτάθηκε από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ως πρότυπο προς τις δύο πλευρές, αμφότερες αρνήθηκαν να το επαναλάβουν και μάλιστα για την συγκεκριμένη τελετή της 25ης Μαρτίου, η οποία είναι μείζονος εθνικής σημασίας.
Απολογιστικά, από τα μέχρι σήμερα δεδομένα προκύπτει ότι η τρέχουσα διελκυστίνδα οφείλεται στην προαναφερόμενη άρνηση να επαναληφθεί, στις 25 Μαρτίου 2018, μία κοινή τελετή κατάθεσης στεφάνων όπως αυτή που έχει ήδη πραγματοποιηθεί με επιτυχία προ έτους, κατά το πρότυπο των Ευζώνων, για το τελετουργικό της οποίας ουδέποτε διατυπώθηκαν παράπονα ή παρατηρήσεις.

Το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος, όπως έχει υποχρέωση και καθήκον, καλεί άπαντες στο Μνημείο Πεσόντων North Terrace την Κυριακή 25 Μαρτίου 2018, σε κοινό εορτασμό της Εθνικής μας Επετείου, αμέσως μετά την Δοξολογία στον Ιερό Ναό Προφήτου Ηλιού, στην οποία Δοξολογία ο Γενικός Πρόξενος θα παραστεί όπως πράττει κάθε χρόνο. Καλεί, την υστάτη, τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Δορυλαίου να παραστεί και να τελέσει επιμνημόσυνη δέηση και τον Πρόεδρο της ΕΟΚΝΑ να παραστεί και να καταθέσει στεφάνι.
Η Εθνική Επέτειος αποτελεί Ορόσημο ενότητας του Απανταχού Ελληνισμού, ο οποίος επιβάλλεται με ωριμότητα και νηφαλιότητα να παραμερίζει κάθε αντιπαλότητα και με πλήρη επίγνωση του κορυφαίου μηνύματος της Παλλιγγενεσίας του Έθνους να προσέρχεται με ταπεινοφροσύνη κλίνοντας το γόνυ ενώπιον της Μεγαλειώδους Θυσίας των Ηρώων μας”.

Πηγή:neoskosmos.com