Κοτζιάς στα Σκόπια: «Ώρα αποφάσεων και συμβιβασμού» τόνισε ο Ζάεφ

Σκόπια.- «Έχει έρθει η ώρα για αποφάσεις και συμβιβασμό», τόνισε ο Ζόραν Ζάεφ μετά τη συνάντηση που είχε με τον Νίκο Κοτζιά. Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού των Σκοπίων, ο Ζάεφ επισήμανε στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών ότι «το μέλλον των δύο χωρών μας πρέπει να είναι στο επίκεντρο των συνομιλιών μας. Πρέπει να είμαστε αποφασισμένοι και να κάνουμε βήματα που θα μας οδηγήσουν πιο κοντά στη λύση του μοναδικού ζητήματος που εκκρεμεί μεταξύ των δύο χωρών».

Σύμφωνα με τον Ζάεφ, αυτή η προσέγγιση θα οδηγήσει σε μια λύση η οποία θα προσφέρει επαρκή επιχειρήματα στα θεσμικά όργανα και στις δύο χώρες, και στην αντιπολίτευση, για να δει ότι αυτό θα είναι για το καλύτερο συμφέρον και των δύο χωρών.

Όπως αναφέρει η ίδια ανακοίνωση, ο Νίκος Κοτζιάς τόνισε ότι η Ελλάδα, ως μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, και με την παλαιότερη δημοκρατική παράδοση στην περιοχή, έχει μεγάλη ευθύνη για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος, και ότι πρέπει να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση αποδεκτή και από τις δύο πλευρές.

Το «πηγαδάκι»

Νωρίτερα, ο Νίκος Κοτζιάς είχε την ευκαιρία να τα πει ιδιαιτέρως με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Νικολά Ντιμιτρόφ, σε δεξίωση που δόθηκε στο Γραφείο Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια, για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εκπομπής «Live News» του Νίκου Ευαγγελάτου στο Epsilon, σε «πηγαδάκι» που είχε ο Ντιμιτρόφ με δημοσιογράφους, εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις συνομιλίες με τον κ. Κοτζιά, τόνισε όμως πως «έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας». Μάλιστα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επισκεφθεί την Αθήνα, ενώ εξέφρασε και το ενδιαφέρον του να γνωρίσει τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο.

Ντιμιτρόφ: Ευαίσθητες οι ισορροπίες

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Νίκο Κοτζιά, ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Νικολά Ντιμιτρόφ, τόνισε πως «επιχειρούμε να οικοδομήσουμε εμπιστοσύνη», επισημαίνοντας ότι όταν οι δύο πλευρές συζητούν για το μέλλον είναι δύσκολο να βρεθούν διαφορές.
Ωστόσο, προσέθεσε, για να φθάσουν σε αυτό το σημείο πρέπει να ξεπεραστεί και να επιλυθεί η διαφορά γύρω από το όνομα. Χαρακτήρισε τις ισορροπίες γύρω από αυτό το ζήτημα ως πολύ ευαίσθητες όσον αφορά στην κοινή γνώμη και των δύο χωρών με τις υπάρχουσες προκαταλήψεις.

Ο κ. Ντιμιτρόφ υπογράμμισε ότι και από τις δύο πλευρές «υπάρχει πραγματική βούληση να ξεπεραστεί αυτό, με τέτοιον τρόπο που δεν θα απαξιώνεται κανείς, ενώ θα ανοίξει τις πόρτες για το μέλλον». Και πρόσθεσε: «Την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξουμε εκ νέου το ζήτημα από κοινού με τον διαμεσολαβητή, και θα έχουμε πολύ περισσότερα», «διότι οι συνομιλίες θα αφορούν αποκλειστικά αυτό το ζήτημα και αν υπάρξει ανάγκη, θα συνεννοηθούμε να ξαναειδωθούμε και περισσότερες φορές, αν χρειαστεί, έως ότου βρούμε κάποιον τρόπο να προωθήσουμε τα πράγματα προς τα εμπρός».

Απέφυγε να απαντήσει για τις αλλαγές στο σύνταγμα

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις αλλαγές στο Σύνταγμα της πΓΔΜ, ο κ. Ντιμιτρόφ είπε ότι επιχειρείται από κοινού «να κάνουμε κάτι που θα είναι επαρκώς καλό και για τις δύο πλευρές».

Σύμφωνα με τον κ. Ντιμιτρόφ, «βιώσιμη λύση είναι αυτή η οποία, με τη βοήθεια και των δύο πλευρών, θα είναι αποδεκτή και στις δύο πλευρές και εκ μέρους της κοινής γνώμης και από τους πολίτες. Είναι υποχρέωσή μας να φθάσουμε σε σημείο που θα είμαστε έτοιμοι να το ανοίξουμε αυτό και να το προτείνουμε και να το υπερασπιστούμε».

Και συμπλήρωσε: «Εγώ ειλικρινά, κάποιες φορές, νομίζω ότι παρότι είμαστε σε διαφορετικές πλευρές και εκπροσωπούμε διαφορετικές απόψεις, ταυτόχρονα βρισκόμαστε στην ίδια πλευρά, διότι προσπαθούμε να ανοίξουμε δρόμο για το μέλλον. Και κάποιες φορές βιώνω τους διαφωνούντες με τον συμβιβασμό σαν να είναι στην άλλη πλευρά, διότι τραβούν προς τα πίσω. Και αυτό είναι ένα είδος αγώνα μεταξύ του μέλλοντος και του παρελθόντος».

«Εμείς εδώ στα Βαλκάνια», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ, «έχουμε τόσο πολύ παρελθόν, ενώ κάποιες φορές δεν έχουμε πολύ μέλλον, και νομίζω ότι θα είναι πολύ σημαντικό οι δυνάμεις που θέλουν να ανοίξουν το μέλλον να καταφέρουν να υπερβούν τα εμπόδια».

«Και βιώσιμη λύση, κατά την άποψή μου, είναι αυτή που θα επιτρέψει και στις δύο πλευρές να προχωρήσουν μπροστά και να είναι αποδεκτή. Να κοιταχτούμε στα μάτια και να χαιρετίσουμε ο ένας τον άλλον σαν άνθρωποι, είμαστε γείτονες και θα είμαστε πάντοτε γείτονες και νομίζω πως εάν αυτό το παίξουμε επιδέξια θα έχουμε και κοινό μέλλον, ευρωπαϊκό, όπου πιθανότατα θα μοιραστούμε πολλά συμφέροντα. Θα καταστούμε φυσικοί σύμμαχοι».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Vlada, Balkaneu