Αμηχανία στην κυβέρνηση, πυρά από την αντιπολίτευση για τη δήλωση Κατσίκη

Αθήνα.-Την αμηχανία της κυβέρνησης και την οργή της αντιπολίτευσης προκάλεσε ο βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Κώστας Κατσίκης  με την πρωτοφανή πρότασή του να γίνει «ανταλλαγή» των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που κρατούνται στην Αδριανούπολη, με τους οκτώ Τούρκους, οι οποίοι ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα.

Η δήλωση του Κ. Κατσίκη “μούδιασε” το περιβάλλον του προέδρου των ΑΝΕΛ και σύμφωνα με πληροφορίες, “αδειάζουν” τον βουλευτή του κόμματός τους.

Η πρώτη εκ των έσω επίσημη αντίδραση ήρθε από τον Δημήτρη Καμμένο, ο οποίος μιλώντας στην εκπομπή “Ακραίως”, στον ΣΚΑΪ με τον Τάκη Χατζή προέτρεψε τον Κ. Κατσίκη να ζητήσει συγγνώμη τόσο από τους Έλληνες όσο και από τους Τούρκους αξιωματικούς.

«Ο Κατσίκης οφείλει να ζητήσει συγγνώμη από τις οικογένειες των Ελλήνων στρατιωτικών, αφού γι’ αυτόν είναι προϊόν «ανταλλαγής». Αυθαίρετη και λάθος η δήλωσή του», υπογράμμισε ο κ. Καμμένος.

Συγγνώμη πρέπει να ζητήσει και από τις οικογένειες των «8», που διώκονται από ένα κράτος μη δικαίου. Ποιος ξέρει τι τους περιμένει αν επιστρέψουν», πρόσθεσε ο βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

«Η άποψη του Κατσίκη είναι προσωπική γραμμή και καλό είναι όταν είμαστε πολιτικοί να μην εκφράζουμε προσωπικές απόψεις», τόνισε.

Σαφείς αποστάσεις κράτησε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος. “Δεν έχει ζητηθεί καμία ανταλλαγή, ούτε επισήμως, ούτε ανεπισήμως. Ανταλλαγές δεν προβλέπονται και δεν μπορούν να γίνουν ” ξεκαθάρισε, σε συνέντευξή του στο “Ράδιο Θεσσαλονίκη”.

Σε δήλωση μεταμέλειας προχώρησε μέσω του newpost.gr, ο κ. Κατσίκης:

«Αναφέρθηκα σε ένα υποθετικό και μόνο σενάριο, βάσει του οποίου αναρωτήθηκα εάν θα μπορούσαμε υπό την προϋπόθεση ότι δεν δημιουργείται πρόβλημα με τη Δικαιοσύνη να εξετάσουμε το ενδεχόμενο ανταλλαγής, εφόσον έχει περισσότερα οφέλη από ό,τι κόστος για τη χώρα».

«Σε κάθε περίπτωση, σέβομαι τη Δικαιοσύνη και εκφράζω προσωπική άποψη, ούτε του προέδρου μου, ούτε του κόμματός μου», πρόσθεσε.

Θυμίζουμε ότι τη σύνδεση των δύο υποθέσεων επιχείρησε στη Σύνοδο της Βάρνας ο Ταγίπ Ερντογάν.

Πυρά από την αντιπολίτευση

Η δήλωση Κατσίκη, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε τα πυρά της αντιπολίτευσης.

«Ο Κώστας Κατσίκης παραβλέπει, προφανώς, ότι η Ελλάδα είναι κράτος μέλος της ΕΕ και η διάκριση των εξουσιών θεμελιώδης αρχή που προβλέπεται από το Σύνταγμα», σχολίασε η Νέα Δημοκρατία, με αφορμή τις δηλώσεις του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

«Δεν μας εκπλήσσουν αυτές οι απόψεις, που αποτυπώνουν τις γενικότερες αντιλήψεις της Κυβέρνησης. Τέτοιου είδους προσεγγίσεις εκθέτουν διεθνώς την Ελλάδα, πιστοποιούν ότι η Κυβέρνηση δεν διαθέτει το κύρος και τη σοβαρότητα για να διαχειριστεί την υπόθεση των κρατούμενων Ελλήνων Στρατιωτικών και υπονομεύουν το Κράτος Δικαίου», προσθέτει η ΝΔ σε ανακοίνωσή της.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, μέσω Twitter.

Να τοποθετηθεί στις δηλώσεις του βουλευτή των ΑΝΕΛ Κώστα Κατσίκη περί “ανταλλαγής” των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους οκτώ Τούρκους κάλεσε την κυβέρνηση ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης. 

«Αδιανόητη και απαράδεκτη η σπουδή του βουλευτή των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να παίξει το παιχνίδι του Ερντογάν. Συμφωνεί, άραγε, η κυβέρνηση με τις θέσεις του κ. Κατσικη; Οφείλει να τοποθετηθεί» αναφέρει ο κ. Χρηστίδης στο λογαριασμό του στο Twitter.

Όσοι υιοθετούν την άποψη Ερντογάν περί «ανταλλαγής» προσφέρουν κακές υπηρεσίες. Οι δύο Έλληνες που κρατούνται άδικα και οι οκτώ Τούρκοι που ζήτησαν άσυλο ΔΕΝ είναι αιχμάλωτοι για να ανταλλαγούν. Οι δύο πρέπει να ελευθερωθούν και οι “8” να συνεχίσουν να προστατεύονται από ένα κράτος δικαίου”, έγραψε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.

 

πηγή: newpost.gr