Ανακοινωθέν της Αρχιεπισκοπής Αμερικής για δημοσιεύματα στα Μέσα Ενημέρωσης

Νέα Υόρκη.-  Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής εξέδωσε, την Τρίτη, 3 Απριλίου 2018, ανακοινωθέν Τύπου – στην Αγγλική γλώσσα- με το οποίο απαντά «…σε δημοσίευμα το οποίο πρόσφατα κυκλοφόρησε στα Μέσα Ενημέρωσης σημεία του οποίου ήταν ανακριβή». Το δημοσίευμα  ανήκε στον “Εθνικό Κήρυκα” και αφορούσε την διενέργεια διοικητικής έρευνας στην Αρχιεπισκοπή για το Προσκύνημα του Αγίου Νικολάου.

Η Panhellenic Post, μεταφέρει από τον «Εθνικό Κήρυκα» τη μετάφραση* του Ανακοινωθέντος  της Αρχιεπισκοπής, και Σημειώματος του Επισκόπου Φασιανής κ. Αντωνίου, Πρωτοσύγκελου της Αρχιεπισκοπής για το όλο ζήτημα.

Το Ανακοινωθέν

«Διαρκούσης τούτης της πλέον ιεροπρεπούς εβδομάδας του εορτολογίου της Εκκλησίας μας, η Αρχιεπισκοπή αισθάνεται υποχρεωμένη, από ποιμαντική λεπτότητα προς τους πιστούς μας και σ’ εκείνες τις οντότητες οι οποίες συνεργάζονται στενά μαζί μας για κρίσιμα θέματα, να απαντήσουμε σε δημοσίευμα το οποίο πρόσφατα κυκλοφόρησε στα Μέσα Ενημέρωσης, σημεία του οποίου ήταν ανακριβή. Η Αρχιεπισκοπή υπενθυμίζει προς όλους τα ακόλουθα δεδομένα, τα περισσότερα από τα οποία έχουν κοινοποιηθεί πιο μπροστά.

1) Στο τέλος του 2017 η Αρχιεπισκοπή με δική της πρωτοβουλία, επικοινώνησε με το Τμήμα Δημόσιων Φιλανθρωπιών του Γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα Νέας Υόρκης, και πληροφόρησε ότι συγκεκριμένοι προβληματισμοί ανακαλύφθηκαν κατά την έρευνα των οικονομικών στοιχείων (μισθοδοσία και λογαριασμοί πιστωτικών καρτών) του ιδρύματος. Η Αρχιεπισκοπή εξακολουθεί να συνεργάζεται στενά με τις Αρχές καθώς ερευνούν το θέμα.

2) Τον περασμένο Οκτώβριο προσέλαβε την Νομική Εταιρεία Baker Holster και δι’ αυτής, τις υπηρεσίες της Price waterhouse Coopers (PwC) να ερευνήσει ενδελεχώς τα οικονομικά του Εθνικού Προσκυνήματος του Αγίου Νικολάου. Από τότε η Baker Holster και Price waterhouse Coopers ερευνούν τις δοσοληψίες ενδελεχώς, τα έξοδα, τις δωρεές και άλλα τεκμήρια σχετιζόμενα με τον Αγιο Νικόλαο και αναμένουμε την έκθεσή τους η οποία οφείλει να εκδοθεί σύντομα. Τα ευρήματα της Price waterhouse Coopers θα γνωστοποιηθούν στην Κοινότητα. Ταυτοχρόνως έχουμε κρατήσει το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα Νέας Υόρκης ενήμερο για την πορεία της έρευνας του PwC.

3) Αν και, μέχρι σήμερα, η Αρχιεπισκοπή δεν έχει ειδοποιηθεί με επίσημη ειδοποίηση, αντιλαμβανόμαστε πως μία άλλη κυβερνητική υπηρεσία προτίθεται να ζητήσει πληροφορίες αναφορικά με το εθνικό προσκύνημα του Αγίου Νικολάου. Οπως και με την περίπτωση του Γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα, βεβαιώνουμε ότι θα συνεργασθούμε πλήρως με την έρευνα. Προς τούτο πιστεύουμε ότι η έκθεση του PwC θα είναι μεγάλη βοήθεια.

4) Το ιστορικό θα δείξει ότι η Αρχιεπισκοπή είναι και παραμένει προληπτική και πλήρως εμπλεκόμενη στην θεώρηση των κανονισμών διοίκησης, διαδικασιών και οικονομικών, συμπεριλαμβανομένων και αυτών του Αγίου Νικολάου. Λόγω της μεγάλης περικοπής εξόδων και άλλων μέτρων, η Αρχιεπισκοπή έχει κάνει σημαντικά βήματα καλυτέρευσης της οικονομικής της θέσης, καθώς επίσης και θέσπισης κατάλληλων εσωτερικών ελέγχων.

5) Τέλος οι ενέργειες μας δείχνουν ότι παραμένουμε αφοσιωμένοι στην ευθύνη οικονομικής αναφοράς και πλήρους διαφάνειας προς τους πιστούς και τις ενορίες μας. Ενώ χρειάζεται να γίνει πολλή εργασία, έχουν ληφθεί σημαντικά βήματα για την αντιμετώπιση θεμάτων τα οποία η Αρχιεπισκοπή προηγουμένως έχει κοινοποιήσει στην Κοινότητα. Αυτές οι προσπάθειες πρωτοβουλιών θα συνεχιστούν.
Δραττόμεθα της ευκαιρίας να ευχηθούμε σε όλους μία ευλογημένη Μεγάλη Εβδομάδα κι ένα χαρούμενο Πάσχα. Είθε το φως της ενδόξου Αναστάσεως του Κυρίου μας να φωτίζει τις καρδιές και τις διάνοιες όλων των πιστών και είθε η ειρήνη του να είναι μαζί με όλους μας».

Το σημείωμα email

Το σημείωμα e-mail του Επισκόπου Φασιανής κ. Αντωνίου προς το υπαλληλικό προσωπικό της Αρχιεπισκοπής έχει ως εξής:

«Οπως θα έχετε διαβάσει στο Ανακοινωθέν Τύπου που εκδόθηκε χτες, φαίνεται ότι μία κυβερνητική υπηρεσία ερευνά το εθνικό προσκύνημα του Αγίου Νικολάου. Μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει καμία επίσημη ειδοποίηση, αλλά προβλέποντας ότι αυτό θα συμβεί, θα ήθελα να μοιρασθώ μαζί σας τα ακόλουθα:
Υπενθυμίζεται στους υπαλλήλους πως υποχρεούνται να διατηρήσουν και συντηρήσουν όλα τα τεκμήρια συμπεριλαμβανομένων των e-mail, γραπτών τηλεφωνικών μηνυμάτων και γραπτών τεκμηρίων που σχετίζονται με το Προσκύνημα του Αγίου Νικολάου.
Σβήσιμο οποιωνδήποτε τεκμηρίων σχετιζόμενων με τον Αγιο Νικόλαο (όπως συγκέντρωσης χρημάτων) θα μπορούσε να θεωρηθεί ως παρεμπόδιση της Δικαιοσύνης, υποβάλλοντας εμάς και τα άτομα που έχουν ανάμειξη σε ποινικές τιμωρίες.
Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας στα παραπάνω και φυσικά για τη συνεργασία σας».

*Η μετάφραση από την Αγγλική, είναι του Εθνικού Κήρυκα.