Μπορεί να υποκλάπηκαν τα δεδομένα 87 εκατ. ανθρώπων παραδέχεται το Facebook

Νέα Υόρκη.- Η εταιρεία ανάλυσης δεδομένων Cambridge Analytica, μπορεί να συγκέντρωσε προσωπικά δεδομένα 87 εκατομμυρίων ανύποπτων χρηστών του Facebook όπως παραδέχθηκε την Τετάρτη η ίδια η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης!

Σε αρχικά τους ρεπορτάζ οι εφημερίδες New York Times και Observer εκτιμούσαν ότι η Cambridge Analytica είχε υποκλέψει τα δεδομένα «μόνο» 50 εκατ. χρηστών, αναπτύσσοντας τεχνικές υποστήριξης του «στρατοπέδου» του Ντόναλντ Τραμπ κατά την προεκλογική εκστρατεία του 2016.

«Συνολικά, πιστεύουμε ότι πληροφορίες έως 87 εκατ. ανθρώπων – κυρίως στις ΗΠΑ – μπορεί να διαμοιράστηκαν αντικανονικά με την Cambridge Analytica από εφαρμογές που αυτοί ή οι φίλοι τους χρησιμοποίησαν» έγραψε την Τετάρτη στο ιστολόγιό του o επικεφαλής του τομέα τεχνολογίας του Facebook Μάικ Σέπφερ. Έτσι τα δεδομένα που μπορεί να βρίσκονται στα «χέρια» της Cambridge Analytica και άλλων εταιρειών υπερβαίνουν τον πληθυσμό της Γερμανίας. 

Το Facebook δηλώνει ότι θα αρχίσει να ειδοποιεί τους χρήστες ότι τα δεδομένα τους ενδέχεται να ήταν μέρος της συγκεκριμένης «παρτίδας» διαμοιρασμών τη Δευτέρα 9 Απριλίου. Η εταιρεία σχεδιάζει να βάλει έναν σύνδεσμο στην κορυφή κάθε News Feed του χρήστη του Facebook την προσεχή Δευτέρα, για να τους βοηθήσει να καταλάβουν ποιες τρίτες εφαρμογές έχουν τα δεδομένα τους. Αυτή η ειδοποίηση θα περιλαμβάνει επίσης εάν τα δεδομένα αυτά ήταν μέρος αυτών που αποκτήθηκαν από την Cambridge Analytica.

Σημειώνεται ότι ο διευθύνων σύμβουλος του Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ θα καταθέσει ενώπιον του Κογκρέσου την επόμενη εβδομάδα σχετικά με τις πρακτικές προστασίας προσωπικών δεδομένων της εταιρείας.

Πηγή:skai.gr/AP Photo/Marcio Jose Sanchez