Η Αυστρία δεν θα επιτρέψει προεκλογικές ομιλίες σε τούρκους πολιτικούς

Βιέννη.- Η αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού δεξιάς-ακροδεξιάς, η οποία είναι σφόδρα αντίθετη στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, θα απαγορεύσει στους τούρκους πολιτικούς να πραγματοποιούν προεκλογική εκστρατεία στο έδαφός της ενόψει των εκλογών του Ιουνίου, ανακοίνωσε ο καγκελάριος.

Επικαλούμενος την κατάσταση που επικρατεί στο Ιράκ και τη Συρία, ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν εξήγγειλε πρόωρες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές για τις 24 του ερχόμενου Ιουνίου μεταθέτοντας τη διαδικασία νωρίτερα κατά έναν χρόνο και πλέον, ώστε η χώρα να υιοθετήσει το νέο προεδρικό σύστημα, το οποίο είχε εγκριθεί οριακά τον περασμένο χρόνο σε δημοψήφισμα.

Οι εκλογές ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθούν τον Νοέμβριο του 2019.

Πριν από το δημοψήφισμα, τούρκοι υπουργοί είχαν επιχειρήσει να αποσπάσουν την υποστήριξη χωρών με μεγάλες τουρκικές κοινότητες, όπως η Ολλανδία και η Γερμανία. Οι χώρες αυτές επέβαλαν ανάλογες απαγορεύσεις επικαλούμενες λόγους ασφαλείας, οι οποίες προκάλεσαν την οργή της Τουρκίας με τον Ερντογάν και κάποιους από τους συμμάχους του την περίοδο εκείνη να συγκρίνουν την κυβέρνηση του Βερολίνου με το ναζιστικό καθεστώς.

“Η τουρκική ηγεσία του Ερντογάν επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τις τουρκικές κοινότητες στην Ευρώπη εδώ και πολλά χρόνια”, δήλωσε σήμερα ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς στον ραδιοφωνικό σταθμό ORF.

“Οι προεκλογικές εμφανίσεις τούρκων πολιτικών στην Αυστρία είναι ανεπιθύμητες και επομένως δεν θα τις επιτρέπουμε εφεξής”.

Ωστόσο, η αντίθεση της Αυστρίας σε τέτοιες εκδηλώσεις δεν είναι κάτι νέο.

Ο προηγούμενος καγκελάριος, ένας σοσιαλδημοκράτης, δήλωσε τον περασμένο χρόνο ότι θα προσπαθήσει να απαγορεύσει τις προεκλογικές εμφανίσεις τούρκων υπουργών. Έκτοτε ψηφίστηκε νόμος, ο οποίος δίνει στην κυβέρνηση μεγαλύτερες εξουσίες για την απαγόρευση συναθροίσεων από μη αυστριακούς πολιτικούς.

Πολλές εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στην Αυστρία είναι Τούρκοι ή τουρκικής καταγωγής.

Οι συντηρητικοί του Κουρτς συμμετέχουν σε μια κυβέρνηση συνασπισμού με το αντι-ισλαμικό Κόμμα των Ελευθέρων, γεγονός που καθιστά την Αυστρία μοναδική χώρα στη δυτική Ευρώπη με ακροδεξιό κόμμα στην κυβέρνηση. Αμφότερα τα κόμματα θεωρούν ότι η ΕΕ θα πρέπει να διακόψει τις ενταξιακές συνομιλίες με την Τουρκία.

Ερωτηθείς αν η Αυστρία θα απαγορεύσει τις προεκλογικές εκδηλώσεις όλων των τουρκικών πολιτικών κομμάτων, ο Κουρτς απάντησε καταφατικά.

Πηγή:skai.gr