Ηχηρή παρέμβαση Πάιατ για τους δύο έλληνες στρατιωτικούς

Την ελπίδα οι δύο έλληνες στρατιωτικοί, οι οποίοι κρατούνται στην Τουρκία, να επιστρέψουν γρήγορα στη χώρα μας, εξέφρασε ο αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, σημειώνοντας πως «η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι πλήρως εστιασμένη στο θέμα». Η δήλωση αυτή έρχεται την ίδια στιγμή που η τουρκική δικαιοσύνη απέρριψε για τρίτη φορά το αίτημα αποφυλάκισης των Κούκλατζη και Μητρετώδη. Και θεωρείται βαρύνουσας σημασίας έστω κι αν οι Αμερικανοί τηρούν τους κανόνες και σε καμιά περίπτωση δεν θέλουν να παρεμβαίνουν στις αποφάσεις δικαστηρίων.

Σε δηλώσεις του, κατά την επίσκεψή του στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, τόνισε ότι «αυτό που μπορώ να πω είναι ότι υποστηρίζουμε σαφώς την προσέγγιση του έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος προσπαθεί να βρει βάσεις για διάλογο και επαναπροσέγγιση».

Σε ερώτηση αν εκτιμά ότι σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία θα κλιμακωθούν επικίνδυνα, ο κ. Πάιατ απάντησε πως δεν έχει κρυστάλλινη μπάλα για να προβλέψει το μέλλον.

H παρέμβαση του αμερικανού πρέσβη εκτιμάται από διπλωματικούς κύκλους στην Αθήνα ως ένα ηχηρό μήνυμα στην Αγκυρα. Παρά το γεγονός ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δείχνει να μην ακούει ούτε τις εκκλήσεις των Αμερικανών, ούτε των Ευρωπαίων, το μήνυμα Πάιατ μπορεί να δείχνει την σθεναρή στάση της Ουάσιγκτον ως προς τις τουρκικές προκλήσεις. Αλλωστε, Ελληνες διπλωμάτες τονίζουν ότι οι συχνές -προσεκτικές – τοποθετήσεις του κ. Πάιατ υποδηλώνουν την στήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα, αλλά και την Κύπρο, σε ό,τι αφορά την ΑΟΖ και τα ενεργειακά κοιτάσματα.

Εκπαιδευτικές ανταλλαγές

Επίσης, δήλωσε ευτυχής που βρέθηκε στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στην Τρίπολη, στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, όπου συζήτησε με τους φοιτητές του σχετικά με τις ελληνο-αμερικανικές σχέσεις, τους οικονομικούς δεσμούς μεταξύ των δύο εθνών και τις εκπαιδευτικές ανταλλαγές μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ.

«Εντυπωσιάστηκα από τις ερωτήσεις των φοιτητών σήμερα και είχαμε μια ευρεία συζήτηση για τη δέσμευση των ΗΠΑ στη συμμαχία με την Ελλάδα, το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την οικονομική της ανάκαμψη της Ελλάδας, αλλά και για τις προκλήσεις που ανακύπτουν για τις δημοκρατίες μας, καθώς αντιμετωπίζουμε το παγκόσμιο και εθνικό περιβάλλον, που κάνει τη συμμαχία των ΗΠΑ με την Ελλάδα και τον ρόλο της ως έναν πυλώνα περιφερειακής σταθερότητας πιο σημαντικό από ποτέ» τόνισε σε δηλώσεις του.

Επιπλέον, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ επισκέφτηκε τον δήμαρχο Τρίπολης Δημήτρη Παυλή, ο οποίος τον υποδέχτηκε στην είσοδο του δημαρχιακού μεγάρου και συζήτησε μαζί του στο γραφείο του για την Αρκαδία, την οικονομική της ανάκαμψη και τις τουριστικές της προοπτικές.

Σύμφωνα με ανάρτηση της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Twitter, οι δύο άνδρες «συζήτησαν ακόμα για τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των δύο εθνών μας, που οφείλονται εν μέρει στη μεγάλη αρκαδική διασπορά στις ΗΠΑ». Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην κεντρική Πελοπόννησο, ο κ. Πάιατ μαζί με τη σύζυγό του επισκέφτηκαν τον Μυστρά, μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, θαυμάζοντας τόσο τη φυσική ομορφιά της χλωρίδας την άνοιξη και το διαχρονικό μεγαλείο των τοιχογραφιών.

Όπως επισημαίνεται σε ανάρτηση της πρεσβείας, το ζεύγος απόλαυσε τη φιλοξενία των μοναχών του Μυστρά, οι οποίοι τους κάλεσαν για συζήτηση.