Χωρίς δυσκολία η Βραζιλία τη Σερβία -“Χ” Ελβετία και Κόστα Ρίκα – Διασυρμός και αποκλεισμός της Γερμανίας από Ν.Κορέα

Η Βραζιλία επιβεβαίωσε τα προγνωστικά και προκρίθηκε ως πρώτη από τον 5ο όμιλο, μετά τη νίκη της με 2-0  επί της Σερβίας στο γήπεδο της Σπαρτάκ, στη Μόσχα, στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής του 5ου ομίλου. Η Σελεσάο θα αντιμετωπίσει στη φάση των «16» το Μεξικό, στις 2 Ιουλίου στη Σαμάρα (17:00), ενώ οι Σέρβοι αποχαιρέτησαν το Μουντιάλ της Ρωσίας καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση στον όμιλο.

Η αναμέτρηση ξεκίνησε άσχημα για τους Βραζιλιάνους, καθώς μόλις στο 10′ ο Μαρσέλο αποχώρησε από τον αγωνιστικό χώρο τραυματίας. Μέχρι τα μισά του πρώτου ημιχρόνου η «Σελεσάο» παρότι είχε την κατοχή δεν κατάφερε να δημιουργήσει κάποια σημαντική φάση.

Στο 25′ ήρθε η πρώτη μεγάλη ευκαιρία για τους Λατινοαμερικάνους, όταν μετά από προσπάθεια του Ζεσούς ο Νεϊμάρ έκανε το σουτ από πλάγια θέση και ανάγκασε τον Στοΐκοβιτς σε εντυπωσιακή απόκρουση.

Η πίεση συνεχίστηκε από πλευράς φιλοξενούμενων, αλλά ο Ζεσούς παρότι βγήκε τετ-α-τετ με τον Στοΐκοβιτς στο 29′ άργησε πολύ να εκτελέσει και κόπηκε.

Το γκολ τελικά ήρθε στο 36′ όταν ο Κουτίνιο με μπαλιά ακριβείας έπιασε στον ύπνο το αργό αμυντικό δίδυμο της Σερβίας και ο Παουλίνιο με ωραίο τσίμπημα της μπάλας πρόλαβε τηνέξοδο του τερματοφύλακα και άνοιξε το σκορ.

Στο δεύτερο ημίχρονο οι Σέρβοι πήραν μέτρα στο γήπεδο, καθώς χρειαζόντουσαν μονάχα τη νίκη για να ελπίζουν σε πρόκριση.

Στο 53′ μετά από ωραία αντεπίθεση ο Κασεμίρο έκοψε την τελευταία στιγμή τον Λιάιτς πριν σουτάρει από πλεονεκτική θέση, ενώ 3 λεπτά αργότερα ο Μιράντα παραλίγο να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του. Η εξέλιξη της φάσης είδε τον Νεϊμάρ να βγαίνει βγαίνει στην αντεπίθεση από πλάγια θέση, με τον Σέρβο τερματοφύλακα να κρατά ζωντανή την ομάδα του και να παραχωρεί κόρνερ.

Με τη συμπλήρωση μιας ώρας παιχνιδιού ο Μίτροβιτς έφτασε πολύ κοντά στην ισοφάριση, αλλά ο Τιάγκο Σίλβα διόρθωσε το έσωσε τη «Σελεσάο» από το λάθος του Άλισον.

Κόντρα στο μομέντουμ η Βραζιλία έκανε το 2-0, όταν ο Τιάγκο Σίλβα εκμεταλλεύθηκε την ολιγωρία της Σερβικής άμυνας σε ένα κόρνερ και με κεφαλιά έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα.

Από εκείνο το σημείο και ύστερα οι παίκτες του Κρστάιτς παρέδωσαν… σώμα και πνεύμα. Η Σερβία δεν μπορούσε να ακολουθήσει τους Βραζιλιάνους, που ήλεγχαν απόλυτα το παιχνίδι και επιδόθηκαν σε κάποιους ωραίους συνδυασμούς, ο Στόικοβιτς σταμάτησε μια-δυο φορές τον Νεϊμάρ και η… σεμνή τελετή έλαβε τέλος.

Διαιτητής: Αλιρέζα Φαγκάνι (Ιράν)

Κίτρινες κάρτες: 33′ Λιάιτς, 48′ Μάτιτς, 71′ Μίτροβιτς

Κόκκινες κάρτες: –

Σερβία (Μλάντεν Κρστάιτς): Στόικοβιτς, Ρουκάβινα, Μιλένκοβιτς, Βεΐκοβιτς, Κολάροφ, Μάτιτς, Μιλίνκοβιτς-Σάβιτς, Τάντιτς, Λιάιτς (75′ Ζίβκοβιτς), Κόστιτς (82′ Ράντονιτς), Μίτροβιτς (89′ Γιόβιτς)

Βραζιλία (Τίτε): Άλισον, Φάγκνερ, Τιάγκο Σίλβα, Ζοάο Μιράντα, Μαρσέλο (10′ Φελίπε Λουίς), Παουλίνιο (66′ Φερναντίνιο), Κασεμίρο, Γουίλιαν, Κουτίνιο (80′ Αγκούστο), Νεϊμάρ, Γκάμπριελ Ζεσούς

Δεν «Χ»άρηκε καμία στο τέλος Ελβετία και Κόστα Ρίκα 

Σε ένα παιχνίδι που η ισοπαλία φαινόταν πως θα είναι το τελικό αποτέλεσμα, Ελβετία και Κόστα Ρίκα έκλειναν το αγωνιστικό πρόγραμμα του πέμπτου ομίλου.

Η ομάδα της Κεντρικής Αμερικής παρά το γεγονός πως είχε αποκλειστεί από τη δεύτερη αγωνιστική ξεκίνησε πολύ δυναμικά το παιχνίδι.

Μόλις στο 6′ ο Μπόρχες με κεφαλιά είδε τη μπάλα να σταματάει στο δοκάρι, ενώ στη συνέχεια της φάσης ο Κολίνδρες έστειλε τη μπάλα ελάχιστα άουτ. Ο καταιγισμός των Κοσταρικανών συνεχίστηκε πάλι με τον Κολίνδρες, ωστόσο η μπάλα σταμάτησε στο οριζόντιο δοκάρι.

Ο επιθετικός της Σαπρίσα έχασε νέα μεγάλη ευκαιρία στο 19′, αλλά ο Σόμερ κράτησε ανέπαφη την εστία του.

Παρά τις συνεχόμενες ευκαιρίες της Κόστα Ρίκα, η Ελβετία ήταν αυτή που ευτύχησε να ανοίξει το σκορ. Ο Λιχτστάινερ έβγαλε τη σέντρα, ο Εμπολό κατέβασε και ο Τζεμαϊλί εκτέλεσε από κοντά.

Στην επανέναρξη οι Κοσταρικανοί έψαξαν την ισοφάριση και σχετικά γρήγορα τα κατάφεραν. Στο 56′ ο Γουότσον μετά από εκτέλεση κόρνερ του Κάμπελ έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Σόμερ και έκανε το 1-1.

Ο χρόνος κυλούσε με τις δύο ομάδες να μην δείχνουν ιδιαίτερη διάθεση να ρισκάρουν, καθώς και οι δύο έδειχναν να «βολεύονται» με την ισοπαλία.

Στο 78′ ο Ντρμιτς προειδοποίησε στέλνοντας τη μπάλα στο δοκάρι, ενώ 10 λεπτά αργότερα με ωραίο πλασέ έδωσε εκ νέου το προβάδισμα στην ομάδα του.

Ωστόσο η χαρά των Ελβετών κράτησε μόλις λίγα λεπτά, καθώς η Κόστα Ρίκα κέρδισε πέναλτι στο 90+3′ και με τυχερό τρόπο ο Ρουίζ έκανε το τελικό 2-2.

Παρόλα αυτά οι ομάδα του Βλάντιμιρ Πέτκοβιτς εξασφάλισε την πρόκριση στην επόμενη φάση, τερματίζοντας δεύτερη στον όμιλο με 5 βαθμούς.

Διαιτητής: Κλεμέν Τουρπάν (Γαλλία)

Κίτρινες κάρτες: 37′ Λιχτστάινερ, 75′ Ζακάρια, 83′ Σαρ – 11′ Γκαμπόα, 29′ Κάμπελ, Μάνλεϊ

Κόκκινες κάρτες: –

Ελβετία (Βλάντιμιρ Πέτκοβιτς): Σόμερ, Λιχτστάινερ, Σαρ, Ακάντζι, Ροντρίγκες, Τζάκα, Μπεχράμι (60′ Ζακάρια), Σακίρι (81′ Λάνγκ), Τζεμαϊλί, Εμπολό, Γκαβράνοβιτς (69′ Ντρμιτς)

Κόστα Ρίκα (Όσκαρ Ραμίρες): Νάβας, Γκαμπόα (90+3′ Σμιθ), Ακόστα, Γκονζάλεζ, Μάνλεϊ, Οβιέδο, Κολίδρες (81′ Ουάλας), Μπόρχες, Γκούζμαν Πέρεζ (90+1′ Αζοφέιφα), Μπράιαν Ρουίζ,, Κάμπελ

Διασυρμός και αποκλεισμός της Γερμανίας από Ν.Κορέα

Η… κατάρα της παγκόσμιας πρωταθλήτριας χτύπησε και την Γερμανία, καθώς μετά τις Γαλία το 2002, Ιταλία το 2010 και Ισπανία το 2014 οι Παγκόσμιοι πρωταθλητές έμειναν εκτός Μουντιάλ από τη φάση των ομίλων.

Σε ένα παιχνίδι που η Γερμανοί δεν κατάλαβαν την κρισιμότητά του, οι Νοτιοκορεάτες χτύπησαν στο φινάλε και αποκλείοντας την «Μάνσαφτ» με 2-0 αποχαιρέτησαν τη διοργάνωση με ψηλά το κεφάλι.

Ο Γιόακιμ Λεβ άφησε στον πάγκο τον Τόμας Μίλερ, μετά τις αποκαρδιωτικές εμφανίσεις του στα δύo πρώτα ματς του Μουντιάλ, αλλά επανέφερε στη βασική ενδεκάδα τους Μεσούτ Οζίλ και Σάμι Κεντίρα, καθώς και τον μεσοεπιθετικό Λέον Γκορέτσκα. Ο Σεμπάστιαν Ρούντι είχε πάρει τη θέση του Κεντίρα στη μεσαία γραμμή, αλλά υπέστη κάταγμα στη μύτη στον αγώνα με την Σουηδία και δεν κατέστη δυνατό να είναι ετοιμοπόλεμος, ούτε φορώντας την ειδική σε αυτές τις περιπτώσεις, μάσκα.

Επίσης ο Νίκλας Σίλε επιλέχθηκε να είναι ο αντικαταστάτης του Τζερόμ Μπόατενγκ στο κέντρο της άμυνας δίπλα στον Ματς Χούμελς, ο οποίος επέστρεψε στη βασική ενδεκάδα στη θέση του Αντόνιο Ρούντιγκερ, μετά την απουσία του στο ματς με τη Σουηδία λόγω τραυματισμού στη μύτη.

Το περιβραχιόνιο του αρχηγού για τη Νότια Κορέα φόρεσε ο Χέουνγκ Μιν Σον, αφού λόγω τραυματισμού δεν αγωνίστηκε ο Σουνγκ Γιούενγκ Κι και τη θέση του στη μεσαία γραμμή πήρε ο Γου Γιουνγκ Τζουνγκ.

Η Γερμανία πήρε την κατοχή της μπάλας στο πρώτο ημίχρονο (79% έναντι 21%), αλλά δεν κατάφερε να απειλήσει τους μαχητικούς Κορεάτες, οι οποίοι το ιδιο διάστημα είχαν δύο καλές στιγμές. Πρώτα στο 19΄ με μακρινό φάουλ του Τζουνγκ που απέκρουσε ο Νόιερ με διπλή προσπάθεια (απέκρουσε ασθενώς αρχικά) και στη συνέχεια στο 25΄ όταν σε σουτ του Σον μέσα από την περιοχή η μπάλα έφυγε άουτ. Οι Γερμανοί αντέδρασαν και στο 38΄ σε σουτ του Βέρνερ κόντραρε η μπάλα σε αμυντικό και έφυγε κόρνερ, ενώ μετά την εκτέλεσή του, σε σύγχυση στην περιοχή, ο Χούμελς σούταρε από κοντά, αλλά μάζεψε ο τερματοφύλακας της Νότιας Κορέας.

Η Γερμανία μπήκε δυνατά στην επανάληψη κι έχασε δύο καλές ευκαιρίες. Στο 48΄ ο Κίμιχ έκανε τη σέντρα με τον Γκορέτσκα να πιάνει την κεφαλιά και τον Χιέον Γου Τζο να απομακρύνει. Τρία λεπτά αργότερα (51΄), δυνατό σουτ του Βέρνερ έφυγε άουτ. Στο 66΄ο Σέον Μιν Μουν ελίχθηκε όμορφα στη γερμανική άμυνα, αλλά κόπηκε τελευταία στιγμή από τον Χούμελς. Στο 70΄ σουτ του Κρόος η μπάλα πάνω από τα δοκάρια, ενώ στο 78΄ απείλησε και πάλι η Κορέα με τον Σον, το συρτό σουτ του οποίου έφυγε άουτ. Την ίδια τύχη είχαν στο 83΄ ένα σουτ του Ρόις και στο 85΄ του Κρόος.

Οι Γερμανοί συνέχισαν την πίεση με στόχο το γκολ που θα τους έφερνε στην επόμενη φάση και στο 87΄ μόνος του ο Χούμελς προ του τρματοφύλακα δεν κατάφερε να πιάσει την κεφαλιά και η μπάλα έφυγε άουτ.

Οι Νοτιοκορεάτες ήταν αυτοί όμως που ήραν τη νίκη με δύο τέρματα στις καθυστερήσεις του αγώνα, από τον Γιουνγκ Γκουόν Κιμ στο 90΄+3΄ με πλασέ από κοντά και τον Χέουνγκ Μιν Σον στο 90΄+6΄ σε κενή εστία από μακρινή μεταβίβαση (ο Νόιερ είχε βγει στην επίθεση).

Το δώρο των Γερμανών δέχθηκε το Μεξικό, το οποίο παρά την ήττα του με 3-0 από τη Σουηδία ακολούθησε τη δεύτερη στους «16».

Διαιτητής: Μαρκ Γκάιγκερ (ΗΠΑ)

Κίτρινες κάρτες: 9′ Γιάνγκ Γιούνγκ, 23′ Σούνγκ Λι, 48′ Μιν Μουν, 65′ Μιν Σον

Κόκκινες κάρτες: –

Νότια Κορέα (Τάε Γιόνγκ Σιν): Γού Τσο, Γιόνγκ Λι, Σούν Γιούν, Γκουόν Κιμ, Τσούλ Χονγκ, Σούνγκ Λι, Γιάνγκ Γιόνγκ, Μιν Μούν (69′ Γιονγκ Γιούν), Τσέολ Κου (56′ Τσαν Χουάνγκ)(79′ Χαν Κο), Μιν Σον

Γερμανία (Γίοακιμ Λέβ): Νόιερ, Κίμιχ, Χούμελς, Σούλε, Χέκτορ (78′ Μπραντ), Κεντίρα (58′ Μάριο Γκομεζ), Κρός, Γκορέτσκα (63′ Μίλερ), Οζίλ, Ρόις, Βέρνερ