Αθήνα.-Νέο πλήγμα στις ήδη παγωμένες ελληνορωσικές σχέσεις φέρνει η υπό σχεδιασμό απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών και η απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα σε άλλους δύο για, όπως ισχυρίζεται η ελληνική κυβέρνηση, παράνομες ενέργειες κατά της εθνικής ασφάλειας και συγκεκριμένα κατά της συμφωνίας εκχώρησης της Μακεδονίας στα Σκόπια.

Πολύ επικίνδυνη τροπή παίρνουν οι εξελίξεις με τις σχέσεις Αθήνας και Μόσχας να πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο μετά την απόφαση της Ελλάδας να απελάσει δυο Ρώσους διπλωμάτες. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι θα απαντήσει με τον ίδιο τρόπο στην Ελλάδα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Interfax. «Θα υπάρξει μια ανάλογη απάντηση όπως γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις», αναφέρει η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. Ήδη υπάρχουν πληροφορίες ότι οι Ρώσοι απελαύνουν δύο Έλληνες διπλωμάτες.

Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Στην επιβεβαίωση του ρεπορτάζ της Καθημερινής, περί επικείμενης επέλασης Ρώσων Αξιωματούχων που κατηγορούνται για εμπλοκή στο θέμα των Σκοπίων, προέβη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος μέσω της τηλεόρασης του ΣΚΑΙ.
Ιδιαίτερα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε πως η Κυβέρνηση πιστεύει ότι όντως υπήρξαν συμπεριφορές που αποσκοπούσαν στην εμπλοκή στο ζήτημα με την πΓΔΜ.
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε μάλιστα, η Ελλάδα επιθυμεί να διατηρεί καλές σχέσεις με όλα τα κράτη, ωστόσο δεν είναι δυνατόν να δέχεται συμπεριφορές που προσβάλλουν τόσο το ελληνικό κράτος όσο και το διεθνές δίκαιο.

«Η Ελλάδα έχει αποδείξει στο πλαίσιο της πολυδιάστατης πολιτικής ότι θέλει καλές σχέσεις μέ ολα τα κράτη αλλά όλα τα κράτη πρέπει να σέβονται το διεθνές δίκαιο. Η κυβέρνηση επιμένει στο εξής ότι δεν είναι δυνατόν να αποδεχόμαστε συμπεριφορές που δεν δείχνουν σεβασμό στο ελληνικό κράτος» είπε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Σε επόμενη ερώτηση για το αν έχουν ληφθεί μέτρα ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε ότι «η εκτίμηση είναι ότι ότι έχουν υπάρξει συμπεριφορές τέτοιες και γι’ αυτό θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα».

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Εν ολίγοις για την εκχώρηση της Μακεδονίας η Αθήνα κατηγορεί… την Μόσχα.

Οι δύο διπλωμάτες υποτίθεται ότι προέβησαν σε παράνομες ενέργειες εντός της ελληνικής επικράτειας, όπως η προσπάθεια χρηματισμού κρατικών λειτουργών για να αποσπάσουν πληροφορίες όσον αφορά την διαπραγμάτευση στο Σκοπιανό.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές όπως αναφέρει η Καθημερινή, η Αθήνα έχει ήδη αποφασίσει και δώσει εντολή για την άμεση απέλαση δύο ατόμων –ο ένας είναι το στέλεχος της ρωσικής πρεσβείας Βίκτορ Γιάκοβλεφ– και την απαγόρευση νέας εισόδου στη χώρα για δύο ακόμα, οι οποίοι εμπλέκονται σε σωρεία ενεργειών, μεταξύ των οποίων πληροφοριακής δραστηριότητας εις βάρος της Ελλάδας.

«Το εις βάρος της Ελλάδας» είναι συζητήσιμο αφού η ίδια η συμφωνία εκχώρησης της Μακεδονίας είναι εξολοκλήρου εις βάρος της Ελλάδας και της Ιστορίας της.

Το ρωσικό ενδιαφέρον για το Σκοπιανό είναι δεδομένο από την στιγμή που αυτοί που πίεσαν περισσότερο από όλους για να επιτευχθεί η ταπεινωτική αυτή συμφωνία ήταν οι Αμερικανοί.

Οι ΗΠΑ ήθελαν πάση θυσία να μπουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ με οποιοδήποτε όνομα ακόμα κι αν τα αποκαλούσαν… Ντίσνειλαντ, προκειμένου να έχουν τον έλεγχο όλων των Βαλκανίων και να τα έχουν αποσπάσει από την ρωσική σφαίρα επιρροής.

Βέβαια ήθελαν εξίσου πιεστικά να υπάρχει ο όρος «Μακεδονία» στην σύνθετη ονομασία διότι με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα θα είναι έκθετη στο μέλλον σε γεωπολιτικούς εκβιασμούς. Πάντα θα υπάρχει η απειλή «απόσπασης» της Μακεδονίας εάν η Ελλάδα δεν είναι «καλό παιδί».

Θυμίζουμε τι είχε πει ο Μ.Θοεδωράκης προ μηνός.

«Σε περίπτωση όμως που τα Σκόπια γίνουν μέλος του ΝΑΤΟ, θα είναι ευκολότερο για τους αμερικανούς να μας εκβιάζουν σείοντας πάνω απ’ το κεφάλι μας την Νατοϊκή «Μακεδονία» σαν μπαμπούλα για να ενδώσουμε σε νέες πολιτικές που θα ήθελαν να μας επιβάλουν.»

Τώρα η μόνη χώρα η οποία βρίσκεται έξω από την αμερικανική επιρροή αλλά έχει «περικυκλωθεί» από το ΝΑΤΟ είναι η Σερβία η οποία και αυτή βρίσκεται στο αμερικανικό «στόχαστρο» και σύμφωνα με την αμερικανική εξωτερική πολιτική θεωρείται βέβαιο ότι στο μέλλον δεν θα αντέξει άλλο τις πιέσεις και εν τέλει θα προσδεθεί και αυτή στο «άρμα των ΗΠΑ» ή αλλιώς θα υποστεί άσχημες συνέπειες.

Πρακτικά είναι ο μόνος σύμμαχος που έχει απομείνει στην Ρωσία, στην χερσόνησο του Αίμου. Πάντως δεν είναι και πολύ πειστικό το σενάριο της απόσπασης πληροφοριών από τον ρωσικό παράγοντα καθότι τίποτα δεν ήταν κρυφό εξ’αρχής.

Η κυβέρνηση ήταν αποφασισμένη να προχωρήσει στην εκχώρηση της Μακεδονίας με όποιο κόστος, δίνοντας όνομα, γλώσσα και ταυτότητα.

Συνεπώς δεν γίνεται αντιληπτό ποια ζημιά προκάλεσαν οι Ρώσοι ακριβώς, δηλαδή αν δεν «επενέβαιναν» τι άλλο θα είχε εκχωρηθεί;

Ήδη υπάρχει αντίδραση στα ρωσικά ΜΜΕ και έχει γίνει πρώτη είδηση αν και ακόμα ρωσικές πηγές δεν επιβεβαιώνουν το γεγονός της απέλασης.

 

πηγή:pronews.gr

Print Friendly, PDF & Email