Όλο και στενεύει ο κλοιός γύρω από τον Τραμπ – Συνεργάτης του παραδέχθηκε την ενοχή του

Ουάσιγκτον.– Ο Πολ Μάναφορτ, που για ένα διάστημα είχε διατελέσει επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, παραδέχθηκε την ενοχή του σε δύο κατηγορίες που τον βάρυναν, αφού πρώτα σύνηψε συμφωνία με τις ομοσπονδιακές Αρχές να συνεργαστεί με τον ειδικό ανακριτή που ερευνά την υπόθεση της Ρωσίας, Ρόμπερτ Μόλερ.

Η απόφαση του Μάναφορτ να προσκομίσει στοιχεία στην έρευνα, με αντάλλαγμα την επιείκεια των Αρχών ως προς την ποινή που θα του επιβληθεί, αποτελεί μια πολύ σημαντική εξέλιξη ως προς την έρευνα γύρω από την φερόμενη εμπλοκή της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές του 2016.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του Μάναφορτ, Κέβιν Ντάουνιγκς, ο πελάτης του κατέληξε σε αυτή την απόφαση «για να διασφαλίσει ότι η οικογένειά του θα παραμένει ασφαλής και ότι θα έχει μια καλή ζωή».

Η κίνηση αυτή του Μάναφορτ του επιτρέπει να αποφύγει μια δεύτερη δίκη (υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα ο άλλοτε επικεφαλής της καμπάνιας του Τραμπ είχε κριθεί ένοχος για οκτώ οικονομικά εγκλήματα σε δίκη που είχε γίνει στην Βιρτζίνια).

Η πλευρά του Μάναφορτ εδώ και καιρό άφηνε να εννοηθεί ότι εκείνος δεν επρόκειτο να συνεργαστεί με τον Μόλερ και ότι δεν είχε στην κατοχή του επιβαρυντικά στοιχεία για τον πρόεδρο Τραμπ.

Ο εισαγγελέας Αντριου Βάισμαν είπε ότι ο Μάναφορτ συμφώνησε να συνεργαστεί με τις Αρχές.

Αρκετές ώρες προτού ο Βάισμαν κάνει αυτή την ανακοίνωση, το τηλεοπτικό δίκτυο «ABC News» είχε μεταδώσει το απόγευμα της Πέμπτης ότι ο Μάναφορτ ήταν κοντά στο να κλείσει μια συμφωνία με τον Μόλερ.

Η απόφαση του Μάναφορτ να συνεργαστεί με τον Μόλερ είναι πλήγμα για τον Τραμπ, ο οποίος τον περασμένο μήνα εξήρε τον πρώην στενό του συνεργάτη, χαρακτηρίζοντάς τον μέσω Twitter «γενναίο» επειδή δεν «έσπασε» και δεν έκλεισε τέτοια συμφωνία, όπως έκανε ο πρώην προσωπικός δικηγόρος του, Μάικλ Κόεν.

Ο Μάναφορτ, επί σειρά ετών πολιτικός σύμβουλος των Ρεπουμπλικανών και λομπίστας που εκπροσωπούσε φιλορώσους πολιτικούς της Ουκρανίας, καταδικάστηκε τον περασμένο μήνα στην Αλεξάντρια, στην Πολιτεία Βιρτζίνια, για κατηγορίες που συμπεριελάμβαναν τραπεζική και φορολογική απάτη.

Οι ποινικές διώξεις σε βάρος του λομπίστα, άλλοτε ενός από τους ισχυρότερους ανθρώπους στην Ουάσιγκτον, προέκυψαν στο πλαίσιο της έρευνας του Μόλερ για τη φερόμενη ανάμιξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές, οι οποίες διεξήχθησαν στις ΗΠΑ το 2016 και το εάν και κατά πόσον υπήρξε αθέμιτη σύμπραξη ανάμεσα στην εκστρατεία του Τραμπ και τη Μόσχα.

Καμιά από τις κατηγορίες σε βάρος του πάντως δεν σχετίζεται άμεσα με την έρευνα του Μόλερ.

Ο Μάναφορτ εργάστηκε έξι μήνες στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ το 2016, τους τρεις ως πρόεδρός της. Παραιτήθηκε τον Αύγουστο του 2016, έπειτα από δημοσιεύματα που τον συνέδεσαν με πληρωμές του κόμματος του Βίκτορ Γιανουκόβιτς, του φιλορώσου πρώην προέδρου της Ουκρανίας.

Ο Ρούντι Τζουλιάνι, ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης που εκπροσωπεί πλέον νομικά τον Τραμπ, έχει δηλώσει στο «Politico» ότι εάν ο Μάναφορτ κλείσει συμφωνία με τον Μόλερ για να αποφύγει τη δεύτερη δίκη, θα εκμηδενιστούν οι πιθανότητες να του απονεμηθεί χάρη από τον πρόεδρο Τραμπ.

Ο Ρεπουμπλικανός Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν έχει όντως την πρόθεση να απονείμει πράγματι χάρη στον Μάναφορτ, ωστόσο δεν έχει αποκλείσει μέχρι σήμερα το ενδεχόμενο δημόσια.

 

πηγή:ekirikas.com