“Πόρτα” στους Κρήτες κληρικούς έδειξε ο Γαβρόγλου!

Αθήνα.- Με αιφνιδιαστικό τρόπο ακύρωσε την τελευταία στιγμή ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου τη συνάντηση που είχε προγραμματίσει με τους κληρικούς της Κρήτης.

Η συνάντηση είχε κλειστεί από τις αρχές του μήνα, όταν οι δύο πλευρές είχαν πραγματοποιήσει την πρώτη επικοινωνία τους και είχαν ορίσει από τότε το επόμενο ραντεβού.

«Πήρα μήνυμα στο κινητό μου χθες το βράδυ για τη ματαίωση της συνάντησης. Δεν φεύγουμε εμείς από το διάλογο, αλλά ο υπουργός που επέμενε σε αυτό το ραντεβού. Δεν ξέρω αν έχει σχέση με το ανακοινωθέν του Οικουμενικού Πατριαρχείου» είπε στον 98.4 ο πατήρ Ζαχαρίας Αδαμάκης, πρόεδρος του Συνδέσμου Κληρικών Κρήτης, όταν ρωτήθηκε σχετικώς.

«Φάγαμε πόρτα, αλλά δεν υποστέλλουμε τη σημαία. Δεν φύγαμε εμείς από το διάλογο» είπε με πλήρη επίγνωση ο π. Ζαχαρίας Αδαμάκης.

Ο υπ. Παιδείας κατά την πρώτη συνάντηση είχε δεσμευτεί ότι θα παρέδιδε εγγράφως τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης σχετικά με το μισθολογικό καθεστώς των κληρικών.

Μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο π. Ζαχαρίας Αδαμάκης τονίζει ότι «Ως αιτία για την ματαίωση της συνάντησης προεβλήθη η συνέχιση του διαλόγου που διεξάγεται στην ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί. Ωστόσο, η σύσταση της επιτροπής είναι γνωστή εδώ και 15 ημέρες, δεν προέκυψε τελευταία στιγμή και τουλάχιστον μπορούσαν να μας ενημερώσουν νωρίτερα».

«Ίσως να μην ήταν έτοιμοι να μας δώσουν το κείμενο αυτό. Εμείς είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι στον διάλογο αλλά επιμένουμε και στη θέση μας για διατήρηση του μισθολογικού καθεστώτος των ιερέων ως έχει» αναφέρει ο π. Ζαχαρίας Αδαμάκης.

Κατά τη συνάντηση που είχαν χθες οι κληρικοί της Κρήτης με τον Οικουμενικό Πατριάρχη στο Φανάρι, έλαβαν τη διαβεβαίωση από τον Πατριάρχη ότι θα είναι στο πλευρό τους. Στην αυστηρή ανακοίνωση που εξέδωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο, απορρίπτει τη συμφωνία και στα τρία επίμαχα σημεία. Ήτοι: στην θρησκευτική ουδετερότητα, στην σχεδιαζόμενη απάλειψη από το Σύνταγμα ότι «η οικογένεια αποτελεί θεμέλιο της συντήρησης και της προαγωγής του έθνους» αλλά και να μην αλλάξει το καθεστώς μισθοδοσίας των κληρικών.

Ειδικότερα, για τις προτεινόμενες αλλαγές στη μισθοδοσία τονίζεται ότι πρόκειται για δυσμενή μεταβολή των εργασιακών σχέσεων.

Μετά από αυτό το ανακοινωθέν ο κ. Γαβρόγλου «εστράφη εις τα οπίσω»! Κοντολογίς ματαίωσε την συνάντηση την τελευταία στιγμή, προφανώς γιατί φοβήθηκε ότι οι Κρήτες ιερείς θα είχαν άλλον αέρα μετά τη συνάντηση που πραγματοποίησαν με τον Οικουμενικό Πατριάρχη.