Τελική ευθεία για το Σκοπιανό, ξεκινάει αύριο η συζήτηση στη Βουλή της ΠΓΔΜ

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η συζήτηση στη Βουλή της ΠΓΔΜ για την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης, η οποία θεωρείται προϋπόθεση για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η διεργασίες στη γειτονική χώρα θα ξεκινήσουν αύριο, Τετάρτη, με την ψηφοφορία επί των τεσσάρων τελικών τροπολογιών να είναι προγραμματισμένη εντός των επόμενων, λίγων ημερών.

Οι τέσσερις τροπολογίες του Συντάγματος αφορούν α) την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας, β) το προοίμιο του Συντάγματος, γ) τη μέριμνα της Πολιτείας για τη διασπορά και δ) τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας των γειτονικών χωρών της ΠΓΔΜ.

Στις τροπολογίες επί του εφαρμοστικού Νόμου του Συντάγματος, διευκρινίζεται, μεταξύ άλλων, ότι από τη στιγμή που τεθεί σε ισχύ η αλλαγή της ονομασίας της χώρας (σ.σ. Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας) «η υπηκοότητα θα είναι μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, το οποίο δεν προσδιορίζει ούτε προκαθορίζει την εθνότητα στην οποία ανήκουν οι πολίτες».

Σύμφωνα, δε, με τον κανονισμό της Βουλής, η συζήτηση για την κάθε τροπολογία δύναται να διαρκέσει έως και τρεις ημέρες. Ωστόσο, η πιθανή απουσία των βουλευτών του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE, ως ένδειξη διαμαρτυρίας στη Συμφωνία των Πρεσπών, αναμένεται να συνεπάγεται την επίσπευση των σχετικών διαδικασιών.

Από την άλλη, δύο αλβανικά κόμματα της αντιπολίτευσης (BESA, Συμμαχία για τους Αλβανούς), τα οποία διαθέτουν συνολικά τέσσερις βουλευτές, ζητούν να ενσωματωθούν στο Σύνταγμα διατάξεις σχετικά με την βελτίωση των δικαιωμάτων των Αλβανών της ΠΓΔΜ, οι οποίοι αποτελούν το 25% του πληθυσμού της χώρας. Επί των αιτημάτων αυτών των δύο αλβανικών κομμάτων, οι ψήφοι των οποίων στη Βουλή θεωρούνται κρίσιμες για την έγκριση της αλλαγής του Συντάγματος της χώρας, διεξάγονται τις τελευταίες ημέρες συζητήσεις μεταξύ του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ και αρχηγού του κυβερνώντος κόμματος, «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) Ζόραν Ζάεφ και των αρχηγών των δύο αυτών αλβανικών κομμάτων (Μπιλάλ Κασάμι, Ζιγιάντιν Σέλα).

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την έγκριση των τεσσάρων τροπολογιών απαιτείται η θετική ψήφος των 2/3 του βουλευτικού σώματος (80 βουλευτές), την οποία η κυβέρνηση Ζάεφ έχει ήδη εξασφαλίσει από την πρώτη ψηφοφορία.

Συγκεκριμένα, ο Ζόραν Ζάεφ ανέφερε ότι υπάρχουν τουλάχιστον 76 βουλευτές που θα ψηφίσουν υπέρ της αλλαγής του Συντάγματος της πΓΔΜ, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο αριθμός αυτός θα ξεπεράσει τους 80 – κάτι όμως που, σε σημαντικό βαθμό, θα εξαρτηθεί από τους τέσσερις βουλευτές των αλβανικών κομμάτων της αντιπολίτευσης, οι οποίοι πάντως, στην κρίσιμη ψηφοφορία της 19ης Οκτωβρίου 2018 στη Βουλή της χώρας, σχετικά με την έναρξη των διαδικασιών για την αναθεώρηση του Συντάγματος, είχαν ψηφίσει υπέρ.

Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, σε πρόσφατες δηλώσεις του, εμφανίστηκε άκρατα αισιόδοξος για τη στήριξη της Συμφωνίας των Πρεσπών, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο αριθμός των 80 βουλευτών θα επιτευχθεί.

Στο απόηχο των δηλώσεων του πρωθυπουργού της γείτονος, η αντιπολίτευση αλλά και διεθνή ΜΜΕ έκαναν λόγο για δωροδοκία και εκβιασμό βουλευτών για να ψηφίσουν υπέρ.

Η συμφωνία στην ελληνική Βουλή και ο μαγικός αριθμός «151» του Τσίπρα

Την ίδια στιγμή, ήδη στην Ελλάδα έχουν αρχίσει οι παρασκηνιακές διεργασίες για όταν η συμφωνία έρθει προς ψήφιση στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Το μήνυμα που έστειλε ο Αλέξης Τσίρας στον Πάνο Καμμένο, ότι διαθέτει τους 151 βουλευτές για κάθε ψηφοφορία στη Βουλή, αποτελεί επί της ουσίας το τέλος του πολιτικού «γάμου» τους.

Η διαρροή μέσα από την Πολιτική Γραμματεία για την πλειοψηφία που διαθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να έχει ανάγκη τους Ανεξάρτητους Ελληνες μπορεί να εξελήφθη ως απάντηση στη Νέα Δημοκρατία, αλλά δεν είναι μόνον αυτό.

Είναι η επιβεβαίωση της «αυτονόμησης» του ΣΥΡΙΖΑ από τους Ανεξάρτητους Έλληνες τους οποίος ο Τσίπρας αργά αλλά σταθερά διαλύει. Παίρνει τους υπουργούς και τους βουλευτές και ουσιαστικά παίρνει το ίδιο το κόμμα του Καμμένου που αποσυντίθεται και βουλιάζει στις ασάφειες, τις παλινωδίες και στα πολιτικά κόλπα του αρχηγού του.

Ο Αλέξης Τσίπρας αισθάνεται σίγουρος ότι μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και μια πρόταση δυσπιστίας, πολλώ δε μάλλον να πετύχει και την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Διότι ακόμη κι αν κάποιοι βουλευτές άλλων κομμάτων ψηφίσουν τη συμφωνία αλλά δεν στηρίξουν την κυβέρνηση, φαίνεται ότι το Μαξίμου κάνει άλλους λογαριασμούς.

πηγή:in.gr