Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία: Έριξαν χημικά για τους αναρχικούς και διέλυσαν τους νομοταγείς

Επεισόδια σημειώθηκαν στα σκαλιά της Βουλής πίσω από τον Άγνωστο Στρατιώτη με ομάδα κουκουλοφόρων να πετά σιδερολοστούς, καδρόνια, καπνογόνα και διάφορα άλλα αντικείμενα εναντίον διμοιρίας των ΜΑΤ, που βρίσκεται στο σημείο.

Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών στην προσπάθειά τους να απωθήσουν τα άτομα αυτά.

Σκηνές πανικού στο Σύνταγμα, καθώς ένα μωρό λιποθύμησε λόγω της εκτεταμένης χρήσης χημικών κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία.

Οι διαδηλωτές κάνουν έκκληση στην αστυνομία μεσώ των μεγαφώνων να ανοίξουν οι δρόμοι προκειμένου να φτάσει στο σημείο ασθενοφόρο για να παραλάβει το μωρό.

Η κατάσταση, με ευθύνη της ΕΛ.ΑΣ., έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο με αποτέλεσμα οι οργανωτές του συλλαλητηρίου να ζητούν, από τα μεγάφωνα, να απομακρυνθούν παιδιά και ηλικιωμένοι, προκειμένου να μην υπάρξουν δυσάρεστα περιστατικά, ενώ ζητούν να κατευθυνθούν διασώστες στο Σύνταγμα.

Σύμφωνα με την τηλεόραση του ΣΚΑΪ δακρυγόνα έπεσαν και στη συμβολή των οδών Ακαδημίας και Βασιλίσσης Σοφίας.

Η εντολή που δόθηκε αρχικά ήταν η ψύχραιμη αντιμετώπιση των διαδηλωτών ωστόσο στην πορεία δόθηκαν οδηγίες ώστε να γίνουν συλλήψεις.

Την ώρα που οι αστυνομικές δυνάμεις ζήτησαν ενισχύσεις για να αντιμετωπίσουν τους λίγους ταραξίες διαδηλωτές ζητούσαν βοήθεια λόγω προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

«Ρίχνουν άσκοπα και αναίτια. Είναι μια μικρή παρέα νεαρών που ρίχνει πράγματα στους αστυνομικούς», είπε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ διαδηλωτής.

Από τα επεισόδια τραυματίστηκαν 10 αστυνομικοί αδιευκρίνιστος αριθμός των οποίων μεταφέρθηκε στο ιατρείο της Βουλής όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Τραυματίες υπάρχουν και από την πλευρά των διαδηλωτών καθώς από τα μεγάφωνα ακούστηκε έκκληση για να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθεις.

Σύμφωνα με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση στο Σύνταγμα συγκεντρώθηκαν 60.000 πολίτες που έφτασαν στην πρωτεύουσα με 326 λεωφορεία. Τα 253 εξ αυτών πέρασαν από τα διόδια Αφιδνών και 71 από αυτά της Ελευσίνας.

Νωρίτερα στο πλήθος διακινήθηκε έγγραφο για τη συγκέντρωση υπογραφών ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών. Το αίτημα θα επιδοθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Πυρπόλησαν όχημα στην Ασκληπιού

Σύμφωνα με την Αστυνομία κουκουλοφόροι πυρπόλησαν όχημα στη συμβολή των οδών Ασκληπιού και Σόλωνος.

Στο σημείο δεν μπορεί να σπεύσει η Πυροσβεστική γι΄αυτό και έχει ζητηθεί η συνδρομή της αστυνομίας.

Δεκάδες είναι τα λεωφορεία που ξεκίνησαν από πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης, μεταφέροντας πολίτες για το συλλαλητήριο.

Σύμφωνα με την επιτροπή αγώνα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας, λεωφορεία ξεκίνησαν από: Αλεξάνδρεια Ημαθίας, Αμφίπολη Σερρών, Αριδαία Πέλλας, Βέροια Ημαθίας, Βρασνά Θεσσαλονίκης, Γιαννιτσά Πέλλας, Γρεβενά, Δράμα, Εδεσσα Πέλλας, Ελευθερούπολη Καβάλας, Κοπανό Ημαθίας, Καστοριά, Κατερίνη Πιερίας, Κιλκίς, Κομοτηνή Ροδόπης, Κοζάνη, Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, Νάουσα Ημαθίας, Νευροκόπι Δράμας, Ξάνθη, Πέλλα, Αιγίνιο Πιερίας, Πολύκαστρο Κιλκίς, Σέρρες, Σκύδρα Πέλλας, Φλώρινα, Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής και φυσικά από πολλές περιοχές και ενορίες του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.

Κλειστοί σταθμοί του μετρό από τις 10

Με απόφαση της αστυνομίας, από τις 10 το πρωί της Κυριακής έκλεισαν οι σταθμοί του μετρό Σύνταγμα, Πανεπιστήμιο και Ομόνοια.

Οι συρμοί διέρχονται από αυτούς χωρίς να κάνουν στάση.

Σε ισχύ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Παράλληλα, λόγω του συλλαλητηρίου στην Πλατεία Συντάγματος, θα ισχύσουν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις (απαγόρευση στάσης-στάθμευσης από ώρα 22.00΄της 19-1-2019 και διακοπή κυκλοφορίας από ώρα 06.00΄ της 20-1-2019) στην ευρύτερη περιοχή του Κέντρου της Αθήνας (Πλ. Συντάγματος, Προπύλαια Πανεπιστημίου Αθηνών κ.λπ.).

Οι προαναφερθείσες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν σταδιακά και ανάλογα με τις επικρατούσες κυκλοφοριακές συνθήκες.

Στην ανακοίνωση της η ΕΛ.ΑΣ ενημερώνει τους οδηγούς πως «για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους και αποφυγή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων, να αποφεύγουν τη διέλευση και στάθμευση των οχημάτων τους στο οδικό δίκτυο περιμετρικά της ανωτέρω περιοχής, κατά το αναφερόμενο χρονικό διάστημα και να ακολουθούν τα σήματα και τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων».