Βενεζουέλα: Η Ιταλία μπλόκαρε το ανακοινωθέν της ΕΕ υπέρ του Γκουαϊδό

Η αντίθεση της Ιταλίας εμπόδισε την υιοθέτηση ενιαίας στάσης από την ΕΕ, μεταδίδει το Reuters.

Βρυξέλλες.- Ο Χουάν Γκουαϊδό, ηγέτης της αντιπολίτευσης στ Βενεζουέλα δήλωσε σε συνέντευξή του, ότι θα έκανε ό,τι μπορούσε για να εξασφαλίσει την υποστήριξη της Ιταλίας, μετά τη διαίρεση της ιταλικής κυβέρνησης ως προς το αν θα τον αναγνωρίσει ως προσωρινό πρόεδρο.

Ενώ σήμερα πολλές ευρωπαϊκές χώρες εξέφρασαν την υποστήριξή τους στον Γκουαϊδό, αμφισβητώντας την εξουσία του Νικολάς Μαδούρο, η Ιταλία παρέμεινε σιωπηλή εξαιτίας της διαίρεσης που υπάρχει στο θέμα αυτό στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού.

Σύμφωνα πάντως με διπλωματικές πηγές που μίλησαν στο Reuters, η Ρώμη μπλόκαρε σήμερα κοινή δήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με την οποία τα κράτη μέλη της αναγνωρίζουν τον Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο. Το πρακτορείο σημειώνει πως η αντίθεση της Ιταλίας εμπόδισε την υιοθέτηση ενιαίας στάσης από την Ένωση.

«Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε η ιταλική κυβέρνηση να προσθέσει την υποστήριξή της -η οποία είναι πολύ σημαντική για εμάς- σε αυτή που εκφράσθηκε από την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Γκουαϊδό στην εφημερίδα Corriere della Sera.

Ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζο Ματαρέλα, ο ρόλος του οποίου είναι κυρίως τελετουργικός και συνήθως παραμένει μακριά από την καθημερινή πολιτική, κάλεσε την κυβέρνηση να βάλει στην άκρη τις διαφορές της και να εκφράσει υποστήριξη προς τον Γκουαϊδό.

«Πρέπει να επιδείξουμε ευθύνη και σαφήνεια με μια κοινή γραμμή την οποία έχουν υιοθετήσει όλοι οι εταίροι και σύμμαχοί μας στην ΕΕ», δήλωσε ο Ματαρέλα σήμερα στη Ρώμη.

Οι ιταλικής καταγωγής Βενεζουελανοί αποτελούν μια μεγάλη και με επιρροή ομάδα στη νοτιοαμερικανική χώρα.

«Η επιβολή τελεσιγράφων, κυρώσεων, το πάγωμα των αγαθών της Βενεζουέλας … Αυτά μπορεί να σημαίνουν πως ανοίγει ο δρόμος για μια στρατιωτική επέμβαση», δήλωσε ο Αλεσάντρο Ντι Μπατίστα, εξέχουσα προσωπικότητα του Κινήματος 5 Αστέρων, του ενός από τα δύο κόμματα που μετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό.

«Το Κίνημα 5 Αστέρων και αυτή η κυβέρνηση ουδέποτε θα αναγνωρίσουν πρόσωπα που αυτοδιορίζονται πρόεδροι», πρόσθεσε.Ο κυβερνητικός εταίρος των 5 Αστέρων, η Λέγκα, έχει ταχθεί αναφανδόν υπέρ του Γκουαϊδό.

«Ο Μαδούρο είναι ένας από τους τελευταίους αριστερούς δικτάτορες που έχουν απομείνει και κυβερνά με τη χρήση βίας και κάνει τον λαό του να λιμοκτονεί. Η ελπίδα είναι πως θα διεξαχθούν ελεύθερες εκλογές το συντομότερο δυνατό», ανέφερε σε σημερινή δήλωσή του ο επικεφαλής της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι.

Αντιδρά ο Μαδούρο στη στάση της ΕΕ

Λίγες ώρες αργότερα η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ανακοίνωσε ότι θα αναθεωρήσει τις διμερείς σχέσεις με τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αναγνώρισαν τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό ως πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Καράκας επισημαίνεται πως η κυβέρνηση «διατυπώνει την εντονότερη απόρριψή της ως προς την απόφαση που υιοθέτησαν ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, που επισήμως υποτάχθηκαν στη στρατηγική της αμερικανικής κυβέρνησης να ανατρέψει τη νόμιμη κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο».

Ποιες ευρωπαϊκές χώρες αναγνωρίζουν τον Γκουαϊδό

Τα ευρωπαϊκά κράτη είχαν προειδοποιήσει τον Μαδούρο ότι σήμερα θα αναγνωρίζουν τον Χουάν Γκουαϊδό εάν δεν προκηρύσσονταν εκλογές.

Έτσι, το Λονδίνο δια στόματος του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών, Τζέρεμι Χαντ, η Γαλλία και η Ισπανία δια στόματος του πρωθυπουργού, Πέδρο Σάντσεθ αναγνώριζαν τον Χουάν Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της χώρας. Επιπλέον, τον Γκουαϊδό αναγνώρισαν η Σουηδία, η Δανία, η Αυστρία, η Ολλανδία, η Λετονία και η Λιθουανία.

Και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ ανακοίνωσε ότι η χώρα της αναγνωρίζει τον αντιπολιτευόμενο Χουάν Γκουαϊδό, ζητώντας του να προετοιμάσει «γρήγορα» νέες εκλογές.

Ο Γκουαϊδό «είναι ο νόμιμος μεταβατικός πρόεδρος κατά τη γερμανική άποψη και την άποψη πολλών ευρωπαϊκών χωρών», δήλωσε από το Τόκιο η Μέρκελ στη διάρκεια συνάντησής της με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε.

Μόσχα: Ανάμειξη σε εσωτερικές υποθέσεις ξένης χώρας

Αμεση και οξύτατη ήταν η αντίδραση της Μόσχας στην αναγνώριση του Χουάν Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας από ευρωπαϊκές χώρες, μετά τη λήξη του τελεσίγραφου στον Νικολάς Μαδούρο.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πως οι κινήσεις ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών να αναγνωρίσουν τον Χουάν Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας ισοδυναμούν με ανάμειξη σε εσωτερικές υποθέσεις ξένης χώρας και πως οι Βενεζουελανοί, και όχι ξένες χώρες, θα πρέπει να επιλύσουν τα εσωτερικά πολιτικά ζητήματά τους.

«Θεωρούμε τις απόπειρες να νομιμοποιηθεί ο σφετερισμός της εξουσίας ως άμεση και έμμεση ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πετρόφ.

Εν τω μεταξύ, λίγες ώρες πριν από την εκπνοή του τελεσιγράφου προκειμένου ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο να προκηρύξει προεδρικές εκλογές, ο ίδιος έκανε νύξη για το ενδεχόμενο ενός εμφυλίου πολέμου, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στη χώρα.

«Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ποιοι είναι οι κίνδυνοι να εκτυλιχθεί ένα τέτοιο σενάριο», είπε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας στο ισπανικό τηλεοπτικό δίκτυο La Sexta. «Τα πάντα εξαρτώνται από τον βαθμό της παράνοιας και της επιθετικότητας των βόρειων ιμπεριαλιστών (ΗΠΑ) και των δυτικών συμμάχων τους», σημείωσε ο Νικολάς Μαδούρο.

Ανθρωπιστική βοήθεια στη Βενεζουέλα

Ο μερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε από την πλευρά του ότι η προσφυγή στις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις αποτελεί επιλογή, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS.

Υποστηριζόμενος από την Ρωσία, την Κίνα, την Βόρεια Κορέα, την Τουρκία και την Κούβα, ο Μαδούρο κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι «ενορχηστρώνουν πραξικόπημα».

Η Διεθνής Ομάδα Επαφής που συγκροτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ενωση για να συμβάλει στην οργάνωση ελεύθερων, διαφανών και αξιόπιστων προεδρικών εκλογών στην Βενεζουέλα θα συνεδριάσει την Πέμπτη στο Μοντεβιδέο, ανακοίνωσαν η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι και ο πρόεδρος της Ουρουγουάης Ταμπαρέ Βάσκες.

Ενώπιον της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Καράκας, ο Χουάν Γκουαϊδό προέβλεψε ότι ο Φεβρουάριος θα είναι ένας καθοριστικός μήνας και κάλεσε τους υποστηρικτές του σε νέα διαδήλωση στις 12 Φεβρουαρίου. Ανακοίνωσε επίσης ότι τις προσεχείς ημέρες θα φθάσει ανθρωπιστική βοήθεια στην Βενεζουέλα.

Τα κέντρα διανομής της ανθρωπιστικής βοήθειας θα εγκατασταθούν στην άλλη πλευρά των συνόρων με την Βραζιλία και την Κολομβία, καθώς και σε «νησί της Καραϊβικής», εξήγησε ο Γκουαϊδό.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν γνωστό από την πλευρά τους, μέσω του Twitter του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Μπόλτον ότι, κατόπιν αιτήματος του επικεφαλής της αντιπολίτευσης, ετοιμάζονται ήδη να μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στην Βενεζουέλα.

Ο ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ από την πλευρά του ανακοίνωσε την πρόθεσή του να προωθήσει στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των Ηνωμένων Εθνών «σχέδιο διεθνούς βοήθειας για την επείγουσα αντιμετώπιση της σοβαρής ανθρωπιστικής κρίσης που περνά η Βενεζουέλα».

Οι κάτοικοι της Βενεζουέλας, παραγωγού πετρελαίου και κάποτε της πλουσιότερης χώρας της Λατινικής Αμερικής, αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις ειδών διατροφής και φαρμάκων, καθώς και καλπάζοντα πληθωρισμό, 10.000.000% το 2019, σύμφωναμε το ΔΝΤ. Από το 2015, 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι, επί πληθυσμού 31 εκατομμυρίων, επέλεξαν την έξοδο από την χώρα τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ