Συμπόσιο Ελληνόφωνης Εκπαίδευσης του «Προμηθέα»

Νέα Υόρκη.- Με επιδίωξη να αναδειχθούν  τα διάφορα προβλήματα που υπάρχουν στον κλάδο των Ελλήνων εκπαιδευτικών, αποσπασμένων στην Αμερική,  όπως το μισθολογικό, η αναγνώριση του έργου τους, οι συνθήκες εργασίας και το θέμα της μετακίνησης, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή, στην αίθουσα της Βιβλιοθήκης του σχολείου Αγίου Δημητρίου της Αστόριας, το Συμπόσιο Ελληνόφωνης Εκπαίδευσης του Συλλόγου Ελλήνων Εκπαιδευτικών «Προμηθέας».

Κεντρικός ομιλητής, με θέμα τη «Γενοκτονία του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας» ήταν ο Δρ Πάνος Σταυριανίδης. Από την πλευρά του,  ο πρόεδρος του «Προμηθέα», Δημοσθένης Τριανταφύλλου, στην εναρκτήρια ομιλία του, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «ο εκπαιδευτικός σκοπός που συμπεριλάβαμε το θέμα αυτό είναι πως, με έρευνα που έκανα, διαπίστωσα ότι τα σχολικά βιβλία δεν κάνουν αναφορά σε έκταση 1-2 κεφαλαίων στη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, αλλά και του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας. Πρέπει να στείλουμε σχετικό υπόμνημα στο υπουργείο Παιδείας και το Γραφείο Ελληνικής Παιδείας της Αρχιεπισκοπής», τόνισε.

Να σημειωθεί ότι ενεκρίθη ομόφωνα η πρόταση του προέδρου του Συλλόγου Ελλήνων Εκπαιδευτικών «Προμηθεύς» Δημοσθένη Τριανταφύλλου για την ένταξη της ιστορίας και της Γενοκτονίας του Πόντου και της Μικράς Ασίας στη διδακτέα ύλη των σχολείων της ομογένειας και της γενέτειρας.

«Οι αποφάσεις ελήφθησαν ομόφωνα και αυτό έχει σπουδαία σημασία διότι αποτελεί εγγύηση για την υλοποίησή τους. Η πρώτη απόφαση αφορούσε την ένταξη της ιστορίας και της Γενοκτονίας του Πόντου και της Μικράς Ασίας στη διδακτέα ύλη των σχολείων της ομογένειας και της γενέτειρας και μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα εκμεταλλευόμενοι τα εγχειρίδια τα οποία έχει εκδώσει το Ελληνικό Κέντρο Ερευνών για τον Πόντο και τη Μικρά Ασία με έδρα το Σικάγο», επεσήμανε ο κ. Τριανταφύλλου υπενθυμίζοντας ότι η δεύτερη εξίσου σημαντική απόφαση σχετίζεται με το ταξίδι στην Ελλάδα των μαθητών της Ογδόης τάξης των ελληνικών απογευματινών σχολείων το καλοκαίρι του 2019.​

Το ταξίδι, όπως έγραψαν οι Αναμνήσεις, διοργανώνουν από κοινού ο Σύλλογος Ελλήνων Εκπαιδευτικών «Προμηθεύς» και το Ινστιτούτο Δωδεκανησιακών Μελετών Αμερικής» και έχει ήδη συγκροτηθεί ειδική επιτροπή με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών και γονέων.

Οι γονείς των μαθητών που θα συμμετάσχουν στο ταξίδι θα επιβαρυνθούν μόνο για τα αεροπορικά εισιτήρια, ενώ η φιλοξενία στη γενέτειρα θα γίνει σε κατασκηνώσεις και θα είναι δωρεάν.

Ερωτηθείς για τις κατασκηνώσεις και το πρόγραμμα ο κ. Τριανταφύλλου επεσήμανε ότι βρίσκονται ήδη σε επαφή με το Υπουργείο Παιδείας και τη Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού προκειμένου να καταρτίσουν το πρόγραμμα και συνάμα να επιλέξουν την κατασκήνωση στην οποία θα φιλοξενηθούν τα παιδιά.  Παράλληλα τόνισε ότι για κάθε παιδί που θα συμμετάσχει στο προσκυνηματικό ταξίδι θα προσφέρει στη μνήμη της συζύγου του Βαρβάρας Τριανταφύλλου $200.00 για κάθε παιδί για την οικονομική ενίσχυση της κατασκήνωσης που θα τα φιλοξενήσει.

Φωτογραφία: ο πρόεδρος του «Προμηθέα», Δημοσθένης Τριανταφύλλου.