Ουραγός η Ελλάδα στις επενδύσεις στην ΕΕ το 2018

Το χειρότερο επίπεδο επενδύσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση προσέλκυσε η Ελλάδα το 2018, σύμφωνα με τα νεότερα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat.

Ο σχηματισμός πάγιου κεφαλαίου διαμορφώθηκε στο 11,1% του ΑΕΠ, δηλαδή περισσότερες από εννέα μονάδες χαμηλότερα από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρόκειται για την χειρότερη ελληνική επίδοση τουλάχιστον σε βάθος τουλάχιστον 23 ετών – δηλαδή για ολόκληρη την περίοδο που καλύπτουν τα δεδομένα της Eurostat – και σημαίνει πως το ετήσιο επίπεδο επενδύσεων στην χώρα μας μειώθηκε για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια ανόδου.

Σε απόλυτους αριθμούς οι επενδύσεις σε κτήρια, μηχανήματα, υποδομές και λογισμικό διαμορφώθηκαν στα 20,45 δισεκατομμύρια ευρώ σε τρέχουσες τιμές, περίπου 2,8 δισεκ. λιγότερα συγκριτικά με το προηγούμενο έτος.

Το ύψος των επενδύσεων παραδοσιακά επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες. Στην περίπτωση της Ελλάδας στην δυσπραγία συνδράμουν η έλλειψη φρέσκου δανεισμού από τις τράπεζες, οι οποίες φέρουν μεγάλο όγκο «κόκκινων» δανείων, και η παρατεταμένη κατάρρευση του κατασκευαστικού κλάδου.

Η απουσία επενδύσεων μπορεί να «πληγώσει» βαθιά την οικονομία, δεδομένου ότι η χώρα μας διανύει φάση ανάκαμψης από βαθιά ύφεση και συνεπώς η αδυναμία προσέλκυσης κεφαλαίου από το εξωτερικό και το εσωτερικό περιορίζει την αναπτυξιακή δυναμική και την ενίσχυση της απασχόλησης.

Τα στοιχεία της Eurostat προδίδουν πως σε πραγματικές τιμές η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πλέον καταφέρει να ανακτήσει το επίπεδο επενδύσεων που συγκέντρωνε πριν το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, το 2008, αλλά με μεγάλες ανισορροπίες στην κατανομή της ανάκαμψης.

Νοτιοευρωπαϊκές χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία απέχουν ακόμα πολύ από τα προ κρίσης επίπεδα ενώ αντίθετα ο βόρειος πυρήνας, κατά κύριο λόγο η Γερμανία, τα έχει ξεπεράσει.

Πηγή: skai.gr\] Φωτογραφία:AP Photo/Thanassis Stavrakis