Η Βενεζουέλα στο χείλος του γκρεμού – Στρατιωτική εξέγερση

Δραματικές εξελίξεις στη Βενεζουέλα. Ο Χουάν Γκουαϊδό, ηγέτης της αντιπολίτευσης που αυτοανακηρύχθηκε πριν από μερικούς μήνες μεταβατικός πρόεδρος στη Βενεζουέλα, έδωσε στη δημοσιότητα video που τον δείχνει σε αεροπορική βάση του Καράκας, περιτριγυρισμένο από στρατιωτικούς να καλεί σε εξέγερση. Άμεση η απάντηση του Νικολάς Μαδούρο που κατήγγειλε πραξικόπημα σε εξέλιξη!

Το μήνυμα του Γκουαϊδό έχει βιντεοσκοπηθεί στη στρατιωτική βάση κοντά La Carlota στο Καράκας. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, με βαριά οπλισμένους στρατιωτικούς αλλά και τον ακτιβιστή της αντιπολίτευσης Λεοπόλντο Λόπες (σ.σ. είχε τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό) στο πλευρό του, απευθύνεται στους πολίτες της Βενεζουέλας. «Η στιγμή είναι τώρα» λέει ο Γκουαϊδό.

Ο Χουάν Γκουαϊδό δήλωσε πως άρχισε την «τελική φάση» του σχεδίου του να εκδιώξει τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, καλώντας τους Βενεζουελάνους και τον στρατό να τον υποστηρίξουν για να θέσει τέρμα στην «υφαρπαγή της εξουσίας».

«Αυτή τη στιγμή, με τις στρατιωτικές δυνάμεις μπαίνουν στην τελική φάση της «Επιχείρησης Ελευθερία»», λέει ο Γκουαϊδό. Το σχεδόν τριών λεπτών video δόθηκε στη δημοσιότητα λίγες ώρες πριν από τη νέα συγκέντρωση της αντιπολίτευσης, στην οποία ο αυτοαποκαλούμενος μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας είπε ότι στρατιώτες θα αναπτυχθούν στους δρόμους του Καράκας για να «προστατεύσουν το Σύνταγμα της χώρας».

Φωτογραφία Reuters

«Λαέ της Βενεουζέλας, πρέπει να βγούμε στους δρόμους μαζί, να στηρίξουμε τις δημοκρατικές δυνάμεις και να ανακτήσουμε την ελευθερία μας», πρόσθεσε. «Οι εθνικές ένοπλες δυνάμεις έχουν λάβει τη σωστή απόφαση και υπολογίζουν στην υποστήριξη του λαού της Βενεζουέλας», είπε ο Γκουαϊδό.

Η αντίδραση της κυβέρνησης Μαδούρο ήταν άμεση. Ο υπουργός Πληροφοριών της Βενεζουέλας Χόρχε Ροντρίγκες έκανε λόγο για πραξικόπημα σε εξέλιξη. Σύμφωνα με τον ίδιο «μικρή ομάδα στρατιωτικών συντάχθηκε με τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα». Ο Ροντρίγκες τόνισε πως η Βενεζουέλα αντιμετωπίζει μια μικρή ομάδα «προδοτών στρατιωτικών» που επιδιώκουν να προωθήσουν ένα πραξικόπημα.

Δακρυγόνα και συγκρούσεις

Τα επεισόδια δεν άργησαν να ξεσπάσουν. Λίγη ώρα αφού είδε το φως της δημοσιότητας το video του Γκουαϊδό, στρατιωτικοί πιστοί στον Μαδούρο συγκρούστηκαν με δυνάμεις πιστές στον Γκουαϊδό. Έγινε και χρήση δακρυγόνων κοντά στην αεροπορική βάση La Carlota.

Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters

Διαδηλώσεις προγραμματίζονται για αύριο, 1η Μαΐου, στη Βενεζουέλα, περιλαμβανομένης της «μεγαλύτερης πορείας στην ιστορία της Βενεζουέλας», όπως την αποκαλεί ο Γουαϊδό, στο πλαίσιο της «οριστικής φάσης» της προσπάθειάς του να αναλάβει την εξουσία προκειμένου να προκηρύξει νέες εκλογές.

Περίπου 50 χώρες, περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, έχουν αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Ο Μαδούρο αποκαλεί τον Γκουαϊδό μαριονέτα των ΗΠΑ που επιδιώκει να τον εκδιώξει με πραξικόπημα. Η κυβέρνηση έχει συλλάβει τον ανώτατο σύμβουλό του, στέρησε τον Γκουϊδό από την κοινοβουλευτική ασυλία του και ξεκίνησε διάφορες έρευνες σε βάρος του. Του απαγόρευσε επίσης να εγκαταλείψει τη χώρα, απαγόρευση την οποία παραβίασε ανοικτά ο Γκουαϊδό νωρίτερα φέτος.

Την περασμένη εβδομάδα ο Γκουαϊδό είπε πως ο σύμμαχός του στο Κογκρέσο –ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Χιλμπέρ Κάρο– συνελήφθη, και πως 11 μέλη της ομάδας του κλήθηκαν να εμφανιστούν ενώπιον της υπηρεσίας πληροφοριών Σεμπίν.