Σκάνδαλο Novartis: Νέα αποκάλυψη – φωτιά ανατρέπει όλη την υπόθεση

Μπορεί το στέλεχος της Novartis που δημιουργούσε «μαύρα ταμεία» για τον εαυτό του –σύμφωνα με καταθέσεις κι απολογίες που δόθηκαν τα τελευταία 24ωρα στην Εισαγγελία Διαφθοράς – να είναι ο υπό προστασία μάρτυρας «Μάξιμος Σαράφης» που είχε εμφανισθεί τους τελευταίους μήνες ως… πυλώνας του «κατηγορητηρίου» από τον ΣΥΡΙΖΑ για χρηματισμό στελεχών της ΝΔ από την φαρμακευτική εταιρεία;

Μπορεί να υπάρχει κατάρρευση της μαρτυρίας και του δευτέρου υπό προστασία μάρτυρα, ύστερα από αυτή του «Γιάννη Αναστασίου» που καταδείχθηκε ότι ήταν ο κοσμήτορας  της Σχολής Δημόσιας Υγείας κ. Ν. Μανιαδάκη που είναι ήδη κατηγορούμενός για το σκάνδαλο  Novartis;   Ο «Μάξιμος Σαράφης»  που είχε θεωρηθεί-σύμφωνα με την κυβέρνηση Τσίπρα-  ότι αποκάλυπτε την μεγάλη διαφθορά πολιτικών, ήταν τελικά  αυτός πρωταγωνιστής του σκανδάλου; Προχωρώντας σε καταγγελίες που υιοθετήθηκαν από κυβερνητικά στελέχη για να συγκαλύψει τις δικές του παρανομίες;

Η κατάθεση

Το τεράστιο αυτό ερώτημα ανακύπτει ύστερα από   τις εξηγήσεις που έδωσε προ διημέρου στην Εισαγγελία Διαφθοράς στέλεχος διαφημιστικής εταιρείας ο οποίος ελέγχεται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος ύστερα από έρευνες του FBI κλπ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπόμνημά του αλλά και στις εξηγήσεις του ενώπιον των δικαστικών λειτουργών  φέρεται να παραδέχτηκε πως επέστρεψε περί τις 400.000 ευρώ σε πρόσωπο που τότε ήταν στέλεχος της Novartis, που δεν ήταν ωστόσο  το διευθυντικό στέλεχος της εταιρείας  Κ. Φρουζής, όπως μνημονευόταν μέχρι τώρα. Σύμφωνα με αυτές τις έγγραφες εξηγήσεις το στέλεχος της διαφημιστικής εταιρείας έδωσε γύρω στις 15 διαφορετικές συναλλαγές την περίοδο 2009-2012   το προαναφερόμενο ποσό, ανταποδοτικά   στο στέλεχος της Novartis γιατί έπαιρνε μεγάλα ποσά για διαφήμιση των προϊόντων της εν λόγω φαρμακευτικής εταιρείας.

Ο νομικός εκπρόσωπος του επιχειρηματία, δικηγόρος Αθηνών,  κ. Απόστολος   Λύτρας   ανέφερε στο in.gr ότι «η κατάθεση του πελάτη μου ήταν απόλυτα ειλικρινής».  Η γνωριμία του επιχειρηματία με το χρηματιζόμενο στέλεχος της Novartis φέρεται να ήταν πολυετής αφού συνεργάζονταν σε άλλη φαρμακευτική εταιρεία

Ωστόσο γνώστες του παρασκηνίου   της υπόθεσης Novartis αλλά και την δομή της εταιρείας πιθανολογούν ότι το πρόσωπο που μνημόνευσε ο εν λόγω ιδιώτης ότι εισέπραττε για τον  εαυτό του ήταν ο μυστικός μάρτυρας «Μάξιμος Σαράφης» ο οποίος με την  «Κατερίνα Κελέση» και τον ήδη αποκαλυφθέντα «Γιάννη Αναστασίου» θεωρήθηκαν αξιόπιστοι και βάση της δικαστικής έρευνας. Ο «Μάξιμος Σαράφης» είχε μιλήσει για τον τρόπο  …χρηματισμού πολλών πολιτικών, μέσω του κ Φρουζή ,  για σειρά υποθέσεων που υποτίθεται ότι γνώριζε καλά.

Όμως το πλέον ενδιαφέρον είναι αυτό που είχε καταθέσει ο «Μάξιμος Σαράφης» σε μια από τις πιο πρόσφατες καταθέσεις του που μιλούσε για τα ««μαύρα ταμεία» της Novartis με το συγκεκριμένο σύστημα, από τον κ. Φρουζή, της παράνομης επιστροφής χρημάτων που δίνονται για διαφημίσεις.»

Τι είχε πει στην κατάθεση

Στην κατάθεσή του στα τέλη του 2018 ο «Μάξιμος Σαράφης» ανέφερε μάλιστα πώς λάμβανε χώρα το ξέπλυμα των χρημάτων μέσω των εταιρειών του  κ. Β (ΣΣ αυτού που έδωσε τις έγγραφες εξηγήσεις προ δύο ημερών).

Είχε καταθέσεις λοιπόν ο υπό προστασία μάρτυρας ότι «σε δύο περιπτώσεις ήμουν παρών όταν ο Β.  έφερε τον φάκελο με τα χρήματα στον Φρουζή. Στη μια περίπτωση ο Φρουζής άνοιξε τον φάκελο και φάνηκαν οι δεσμίδες των 50 και των 100 ευρώ. Από τα ποσά των εικονικών τιμολογίων ο Β.  στο διάστημα από τον Ιούλιο έως τον Δεκέμβριο του 2011 επέστρεψε τμηματικά στον Φρουζή ποσό συνολικά 90.000 ευρώ».

Όμως, με βάση την τωρινή μαρτυρία κι αποκάλυψη του κ. Β. προκύπτει ότι αυτά τα χρήματα δόθηκαν εμπιστευτικά (χωρίς παρουσία τρίτου) σε άλλο στέλεχος της Νovartis . Και με βάση της μαρτυρία του «Μάξιμου Σαράφη» που  εμφανιζόταν παρών σε αυτή την συναλλαγή , προκύπτει   το  βασανιστικό για την κυβέρνηση ερώτημα , μήπως ήταν αυτός που τελικώς είχε την συναλλαγή με τον κ Β. κι αυτός πήρε τα χρήματα;  Κι ο μυστικός μάρτυρας που κατήγγειλε τα μαύρα ταμεία ήταν τελικώς ο ίδιος χειριστής τους, για τον …εαυτό του και μόνο;

Σημειώνεται ότι  από τότε που προσδιορίσθηκε η παρουσία του μάρτυρα «Μάξιμου Σαράφη» υπήρχαν σαφείς ενδείξεις ότι πρόκειται για στέλεχος της Novartis , από το διαφημιστικό τμήμα , που είχε εκδιωχθεί το 2013 από την εταιρεία, γιατί του είχαν αποδοθεί περίπου δέκα ύποπτες συναλλαγές με ιδιωτικές εταιρείες. Επιπλέον, εμφανίζεται να μιλάει για κινήσεις στελεχών υπουργείων  τις οποίες ποτέ εκ της θέσεώς του δεν θα μπορούσε να ξέρει ή να είχε γνωρίσει..

Συμπληρώνεται  ότι και για την τρίτη μάρτυρα του κυβερνητικού κατηγορητηρίου , την «Κατερίνα Κελέση» υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι  βρίσκεται σε πολύχρονη αντιδικία για προσωπικούς λόγους (και ανάμεσα σε αυτά για «σεξουαλική παρενόχληση») με πρώην διευθυντικό στέλεχος της Novartis, που του αποδίδει ότι χρημάτισε δεκάδες φορές πολιτικά πρόσωπα!

πηγή:in.gr