Οι ΗΠΑ κατηγορούν το Ιράν για τις επιθέσεις στον Κόλπο του Ομάν

Την Τεχεράνη έδειξε ως υπεύθυνη για τις επιθέσεις εναντίον των δύο δεξαμενόπλοιων στον Κόλπο του Ομάν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, ο οποίος έκανε λόγο για απρόκλητη επίθεση.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε σήμερα ότι η Ουάσινγκτον εκτιμά, με βάση τις πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών, τους τύπους των όπλων που χρησιμοποιήθηκαν και την προηγμένη μέθοδος των επιθέσεων, ότι το Ιράν ευθύνεται για τις επιθέσεις.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας υποστήριξε ότι η Τεχεράνη εργάζεται για να διαταρράξει τη μεταφορά πετρελαίου μέσα από τα Στενά της Χορμούζ. Οι απρόκλητες επιθέσεις είναι μέρος μιας εκστρατείας της Ισλαμικής Δημοκρατίας για κλιμάκωση των εντάσεων, σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι έδωσε εντολή στον Αμερικανό πρεσβευτή στα Ηνωμένα Έθνη να θέσουν το ζήτημα του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ωστόσο ανέφερε ότι η Ουάσινγκτον εξακολουθεί να θέλει το Ιράν να επιστρέψει στο “τραπέζι των διαπραγματεύσεων”.

Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό από αμερικανό αξιωματούχο, το πλήρωμα του ενός από τα δύο δεξαμενόπλοια που δέχτηκαν επίθεση σήμερα στον Κόλπο του Ομάν το εγκατέλειψε όταν εντόπισε έναν μηχανισμό, που δεν είχε εκραγεί, προσκολημμένο στα πλευρά του.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, που μίλησε στο πρακτορείο Reuters ζητώντας να μην κατονομαστεί, ο μηχανισμός πιστεύεται ότι ήταν μια μαγνητική νάρκη.

Εάν επιβεβαιωθεί η πληροφορία αυτή, τότε η μέθοδος που ακολουθήθηκε για τη σημερινή επίθεση θα είναι παραπλήσια με εκείνη που οι ΗΠΑ θεωρούν ότι χρησιμοποιήθηκε τον περασμένο μήνα, όταν χτυπήθηκαν τέσσερα δεξαμενόπλοια στα ανοιχτά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι το Ιράν ευθύνεται για αυτές τις επιθέσεις, κατηγορία που η Τεχεράνη απορρίπτει κατηγορηματικά.

Λίγο νωρίτερα, άλλη πηγή που έχει γνώση της υπόθεσης, είπε ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν τορπίλλες στη σημερινή επίθεση.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εκτιμά ότι είναι ακόμη “πολύ νωρίς” για μια συμφωνία μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Τεχεράνης, σε μια περίοδο που οι εντάσεις μεταξύ των δύο πλευρών βρίσκονται στο αποκορύφωμά τους.

Με ανάρτησή του στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι εκτιμά τη μεσολαβητική προσπάθεια του Ιάπωνα συμμάχου του, του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε. Όμως “εγώ προσωπικά πιστεύω ότι είναι υπερβολικά νωρίς ακόμη και για να το σκεφτούμε”, πρόσθεσε, αναφερόμενος στην επίτευξη κάποιας συμφωνίας.

Οι Ιρανοί “δεν είναι έτοιμοι, όπως δεν είμαστε ούτε και εμείς!”, κατέληξε ο Τραμπ.

Το μήνυμα αυτό αναρτήθηκε λίγα λεπτά μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Μάικ Πομπέο.

Ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, Αγιατολαχ Αλί Χαμενεΐ, στις συνομιλίες που είχε στην Τεχεράνη με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας απέρριψε κατηγορηματικά την έναρξη συνομιλιών με τον 45ο πρόεδρο των ΗΠΑ, δηλώνοντας ότι “δεν του αξίζει” να ανταλλάσσουν οι Ιρανοί μηνύματα μαζί του.

Τα περιστατικά αυτά σημειώθηκαν την ώρα που ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε βρισκόταν στην Τεχεράνη σε μια προσπάθεια να συμβάλει στην άμβλυνση των εντάσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν. Ο Άμπε κάλεσε όλες τις πλευρές να μην επιτρέψουν την κλιμάκωση των εντάσεων.

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας
καταδίκασε τις επιθέσεις σε δύο δεξαμενόπλοια στον Κόλπο του Ομάν, τονίζοντας ότι το Ριάντ θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να προστατεύσει τα λιμάνια του αλλά και χωρικά ύδατά του.

Ο Χάλιντ αλ Φάλιχ κάλεσε επίσης τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της και να προστατεύσει τις διεθνείς διαδρομές της ναυσιπλοΐας.

Σύμφωνα με το επίσημο σαουδαραβικό πρακτορείο SPA, ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να εφοδιάζει τις διεθνείς αγορές με πετρέλαιο μετά τις επιθέσεις αυτές. Όπως είπε ο Φάλιχ, το υπουργείο και η εταιρεία Aramco αύξησαν την ετοιμότητά τους για να ανταποκριθούν.

Πηγή: skai.gr